Narenciye'de Mavi Bayrak Uygulaması

Tarım ve Köyişleri Bakanlığının geçen yıl başlattığı Entegre ve Kontrollü Üretim Yönetimi (EKÜY) Projesi kapsamında bahçelerde 'mavi bayrak' uygulaması başladı.

Yayınlanma:
Güncelleme: 08 Nisan 2011 14:33
Narenciye'de Mavi Bayrak Uygulaması

Tarım ve Köyişleri Bakanlığının ''tarladan sofraya güvenli ürün'' temini için geçen yıl başlattığı ''Entegre ve Kontrollü Üretim Yönetimi'' (EKÜY) Projesi kapsamında pilot iller arasında bulunan Adana'da, 26 bahçeye ''mavi bayrak'' asıldığı bildirildi.

Adana Tarım İl Müdürlüğü Bitki Koruma Şube Müdürü Ahmet Güneş, yaptığı açıklamada, projenin, geçen yıl iç tüketim ve ihracat için ihtiyaç duyulan taze sebze ve meyvelerde ilaç kalıntısı sorunu yaşanmaması ve güvenilir gıda üretimini yaygınlaştırmak amacıyla uygulamaya konulduğunu söyledi.

Güneş, bu kapsamda Adana'nın yanı sıra Mersin, Hatay, Osmaniye, Amasya, Afyonkarahisar, Antalya, Aydın, Balıkesir, Burdur, Bursa, Çanakkale, Denizli, Elazığ, Eskişehir, Gaziantep, Isparta, İzmir, Kahramanmaraş, Karaman, Konya, Kütahya, Malatya, Manisa, Muğla, Samsun, Şanlıurfa, Tokat ve Uşak ile başlayan uygulamanın yaygınlaşarak 29 ili kapsayacak şekle geldiğini belirtti.

8 milyon 226 bin narenciye ağacının bulunduğu Adana'da geçen yıl 325 bin dekar alanda üretim yapılan narenciyeden 920 bin ton rekolte elde edildiğini hatırlatan Güneş, üreticileri bilgilendirme çalışmaları sonucu ihraç edilen ürünlerde kalıntı sorunun büyük oranda ortadan kaldırıldığını kaydetti.

26 BAHÇEYE BAYRAK ASILDI
Güneş, proje kapsamında güvenilir üretim yapan çiftçilerin bahçelerinin belirlenerek ''mavi bayrak'' asıldığını, ürünlerine barkod uygulandığını, sertifikalandırma işleminin ardından da piyasaya sürüldüğünü söyledi.

Ahmet Güneş, projeye dahil olan üreticilerin kayıt defterine hangi ağaca, ne zaman, ne kadar dozda ve hangi ilaç ve gübreyi kullandığını yazdığını belirterek, ''Ekiplerimiz, hasat dönemi öncesi bahçelerden örnek alarak bunların analizini yapıyor. Sorunsuz bahçelere de mavi bayrak asıyoruz. Böylelikle tarladan sofraya kadar gıda güvenliğini temin ediyoruz'' dedi.

Bu kapsamda Seyhan, Yüreğir ve Kozan ilçelerinde 26 entegre bahçe tespit ettiklerini vurgulayan Güneş, şöyle devam etti: ''Toplam 6 bin dekar alanı kapsayan bu bahçelerde üreticilerimize 'Entegre Mücadele Üretici' sertifikaları verdik. 325 bin dekar alanda üretim yapılan narenciye bahçelerinin tamamına bayrak asmayı hedefliyoruz. Bunun için çalışmalarımızı yoğun bir tempoyla ve aralıksız sürdürüyoruz'' dedi.

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.