NASA’nın Yarışmasında SDÜ’lü Öğrenciler Türkiye Birincisi

NASA’nın Yarışmasında SDÜ’lü Öğrenciler Türkiye Birincisi

Yayınlanma:
Güncelleme: 09 Mayıs 2017 09:20
NASA’nın Yarışmasında SDÜ’lü Öğrenciler Türkiye Birincisi


SDÜ Mühendislik Fakültesi öğrencileri Eftal Yurtseven, Serkan Özdemir ve Buğrahan Musa Ayvallı, Amerikan Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi’nin (NASA) açtığı yarışmada Türkiye birincisi olmayı başardı. Yurtseven, Özdemir ve Ayvallı, Mayıs sonunda gerçekleştirilecek NASA Global Yarışması’nda SDÜ ve Türkiye Cumhuriyeti’ni temsil hakkı kazandı.

SDÜ Elektrik- Elektronik Mühendisliği ikinci sınıf öğrencisi Eftal Yurtseven, Bilgisayar Mühendisliği üçüncü sınıf öğrencisi Serkan Özdemir ve Enerji Sistemleri Mühendisliği birinci sınıf öğrencisi Musa Ayvallı, Amerikan Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi’nin (National Aeronautics and Space Administration- NASA) açtığı yarışmada Türkiye birincisi olmayı başardı. SDÜ öğrencileri, enerji verimliliği odaklı projeleri ile iki bin kişiden oluşan 169 ekip ile yarıştı. Öğrenciler, ABD’de Süleyman Demirel Üniversitesi (SDÜ) ve Türkiye Cumhuriyeti’ni temsil edecek. NASA Yarışması’nın Ankara ayağında Türkiye birincisi seçilen ‘SmartBright’ isimli enerji planlama, dağıtım ve otomasyon projesi verimlilik odaklı. 3 ay içerisinde tamamen nihai ürün haline dönüşecek proje elektrik enerjisinde yüzde 35’e varan oranda tasarruf imkânı sağlıyor.

Ekip ODTÜ Teknokenti’nde ‘1 yıl ofis desteği’ kazandı

Bu proje ile öğrenciler Ortadoğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) Teknokenti’nde 1 yıl ofis desteği kazandı. SDÜ Elektrik- Elektronik Mühendisliği ikinci sınıf öğrencisi Eftal Yurtseven,  projenin hikâyesini şöyle paylaştı:

“İnsanların hayatlarını kolaylaştıracak projeler üzerinde çalışıyoruz. Bundan önce ‘acil kan lazım’ projesi geliştirdik ve projeyle insanların kan ihtiyacını hızlı bir şekilde çözüm bulmalarını sağladık. Şimdi ise dünyadaki yenilenebilir enerji kaynaklarını daha verimli kullanma adına proje geliştirdik. Yarışmaya katıldık. Amerikan Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi’nin (National Aeronautics and Space Administration- NASA) düzenlediği bir yarışmaydı bu. Yarışmayı sosyal medya kanallarından gördük ve başvuruda bulunduk. Tüm dünyada aynı anda başlayıp aynı anda biten bir yarışmaydı. 187 lokasyonda ve 69 ülkede yarışma gerçekleşti. Biz yarışmanın Ankara ayağına katıldık. NASA bize 5 ana başlık verdi. Ve 5 ana başlığın altında 10’ar tane de alt başlık var. Biz alt başlık olarak güneş enerjisi ve enerjinin verimli kullanımını seçtik. Geliştirdiğimiz SmartBright isimli sistemle katıldık. 2 bin kişiden oluşan 169 ekip yarıştı. Biz, Türkiye birincisi olmayı başardık. Mayıs sonunda ABD’de düzenlenecek olan NASA Global Yarışması’na katılmaya hak kazandık. Orada SDÜ ve Türkiye’yi temsil edeceğiz.

Bir akıllı ev olduğunu hayal edelim. Ve bu akıllı evde üretim, tüketim ve bir mob planlaması yapamıyoruz. Fakat bizim geliştirdiğimiz üründe ne kadar enerji üreteceğinizi, ne kadar enerji tüketeceğinizi ve bu enerjiyi daha verimli nasıl tüketeceğiniz hakkında öneriler sunan bir mobil uygulama ve gömülü sistemden bahsediyorum aslında. Anlık olarak hava durumu bilgisini alıp o gün havanın bulutlu mu güneşli mi olacağını hesap ederek sizin için en verimli günü hesap edebiliyoruz. Yani şöyle söyleyebilirim: Çamaşır makinesini çalıştırmanız gerekiyor. Yenilenebilir enerji kullanmak istiyorsunuz. Ve sistemimizde Salı günü sizin için daha uygundur şeklinde bir uyarı görebiliyorsunuz

Uygulamanın mobil tarafında masaüstü ve cihazdan aldığımız verileri işliyoruz. Siz cihazlarınıza ekleyip buzdolabı, çamaşır makinesi ya da prizlere ekleyip modları oluşturabiliyoruz. Buzdolabınız, çamaşır makineniz veya bilgisayar priziniz var. Modlarda enerji verimliliği yenilenebilir enerji verimliliği yüzde 50’nin altındayken sadece buzdolabını çalıştır. Yüzde 70 ile 50 arasında iken buzdolabı ve çamaşır makinesini çalıştır gibi modlar belirtebiliyorsunuz.

“3 ay içerisinde son kullanıcı için ürün haline getirmeyi planlıyoruz.”

Enerji verimliliğini artırmanın yanında ucuz enerji elde etmenin sorununu çözmüş oluyoruz. Yani hangi saatler arasında çalıştırırsanız yerel kaynaktan aldığınız elektriği daha ucuza alabilirsiniz. Bunu da hesaplamış oluyoruz ve kullanıcılarımıza bu desteği de sağlıyoruz. Şu an biz prototip aşamasındayız ve ürünümüzün testlerini devam ettiriyoruz. Ve 3 ay içerisinde de bu ürünü tamamen kullanılabilir bir ürün haline getirmeyi hedefliyoruz. Eğer biz yeterli desteği alırsak bu ürünü ülkemizin tüm yenilenebilir enerji kaynaklarında kullanmayı sonrasında da yurtdışına açılmayı hedefliyoruz.

SDÜ Bilgisayar Mühendisliği 3’üncü sınıf öğrencisi Serkan Özdemir ise sistemin işletim mantığını şöyle paylaştı: “SmartBright projemizin tam orta noktasında bir masaüstü programımız var. Çünkü masaüstü programımız güneş panelinde bulunan sistemden aldığı verileri mobil uygulamamıza iletmekte. İnternete erişimi olan herhangi bir noktada evinizdeki enerji dağıtımını sağlayabilirsiniz.”

SDÜ Enerji Sistemleri Mühendisliği 1’inci sınıf öğrencisi Buğrahan Musa Ayvallı ise, “2 ayrı cihazımız var. Bunlardan birisi ‘SmartBright’ Enerji akış kontrol cihazımız. Bu cihazın tasarımını dikkat ettiğimiz unsur basit bir arayüz ile kullanıcıya eşsiz bir deneyim sunmaktı. İkinci cihazımız ‘SmartBright’ panelinde ise ilk olarak kompakt bir cihaz tasarlamaktı. Taşınabilir, hafif bir cihazdı. İkinci kısım taşınabilir, kolay kurulabilir, her sisteme entegre olabilen bir tasarımdı. Bu tasarım sürecinin sonunda elimizde hem gömülü sistemlerde kullanabileceğimiz hem de taşınabilir bir sistem elde ettik.”

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.