Nazmiye Demirel'in İz Bırakan Anıları

Süleyman Demirel'in eşi Nazmiye Demirel'in vefatıyla birlikte farklı bir first lady kuşağında sona gelindi.

Yayınlanma:
Güncelleme: 29 Mayıs 2013 09:25
Nazmiye Demirel'in İz Bırakan Anıları

Evren'in Çankaya Köşkü'nde verdiği hiçbir resepsiyona katılmayan, tomobilini kendisi kullanan Nazmiye Demirel, yarın Atabey ilçesi İslamköy beldesinde toprağa verilecek.Hürriyet'te yer alan habere göre"Chevrolet'li First Lady"nin iz bırakan bazı anıları şöyle:

KÖŞK'E TAŞINMAK İSTEMEDİ
Nazmiye Hanım'ın yaşamında büyük üzüntü duyduğu dönemler oldu. Nazmiye Demirel, 1951 yılında, evliliğinde 3 yıl bile dolmadan, geçirdiği ağır bir hastalıkta uygulanan yanlış tedavi sonucu çocuğu olamayacağını öğrendi. Yaşamındaki bir başka üzüntü verici olay, Haziran 1983'de eşinin partisinin kapatılıp Zincirbozan'a sürgüne gönderilmesiydi. Süleyman Demirel'in 1987'de halkoylaması sonucu yasağı kalktı. Demirel önce DYP Genel Başkanı, ardından Isparta milletvekilioldu. O dönem Nazmiye Demirel Cumhurbaşkanı Kenan Evren'in ÇankayaKöşkü'nde verdiği hiçbir resepsiyona katılmadı. Eşi Cumhurbaşkanı olduğunda Güniz Sokak'taki evlerinden Köşk'e taşınmak istemedi. Güvenlik endişesi dile getirilince taşınmak zorunda kaldı.

DEMİREL'İ KAPININ ÖNÜNDE BEKLETMİŞTİ
Nazmiye Demirel'in eşini geç geldiği için eve almak istemediği bir olay anlatılır. Buna göre Yaşar Topçu, Cavit Çağlar, Mehmet Batallı, Mehmet Ali Yılmaz gibi isimler Demirel'i akşamları alıp dışarı çıkarırlardı. Yenilip içilen bu akşam gezmelerinden birinde ipin ucu kaçmış, Demirel eve gelip kapıyı çaldığında saat sabahın 5'i olmuş. Nazmiye Hanım da "Neredeysen orada kalsaydın" deyip kapıyı açmamış. 1991'deki bu olayın kahramanlarından Cavit Çağlar, o gece yaşananları şöyle anlattı: "Sabaha karşı beyefendinin Tuzla'daki evine gittik.Kapıyı çaldık açan yok, 5 dakika kadar sonra hanımefendi açtı. Beyefendi, 'Nazmiye ben geldim' dedi, 'Hoş geldin ama ne telefon ne bir şey, habervermeden bu saate kadar neredeydin' dedi. Beyefendi, 'Bak Cavit, oğlu Mustafa da burada' deyince, bu seferlik affettiğini söyleyerek bizi içeri aldı, dinlenmeden de bizi bırakmadı. Bana ve oğluma da yatacak yer hazırladı."

OTOMOBİLİNİ ABD'DEN GETİRDİ
Nazmiye Demirel, eşiyle birlikte gittiği ABD'de otomobil kullanmayı öğrendi. 1955 yılında Türkiye'ye dönüşlerinde de beraberinde Chevrolet marka bir otomobili gemiyle Türkiye'ye getirdi. Nazmiye Hanım bir röportajında, yakın çevresinin "En büyük keyfidir" diye anlattığı otomobil kullanma öyküsünü şöyle anlatmıştı:"1955'den beri araba kullanırım. Prensip olarak kocama verilen makam arabasında bir yere gitmezdim. Alışverişlerim, ziyaretlerim için ben de bir arabaya ihtiyaç duydum. Kendi arabamı kendim kullanırım."

SEYAHATLERDE YASTIĞI YANINA ALIRDI
Demirel Ailesi'ni yakından tanıyan gazeteci-yazar Hulusi Turgut, "O kadar evcil bir insandı ki" diye anlattığı Nazmiye Hanım'la ilgili şu ayrıntıları aktardı: "Evin dışındaki ortamları yadırgardı. DSİ Genel Müdürlüğü'nden beri de eşi Güneydoğu başta olmak üzere baraj ve sulama faaliyetleri için sık sık seyahatlere giderdi. O gezilerde Nazmiye Hanım evinde kullandığı yastığını yanında taşırdı."

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.