Ne Zengin Ne Batık! Orta Direk Isparta

Ne Zengin Ne Batık! Orta Direk Isparta

Yayınlanma:
Ne Zengin Ne Batık! Orta Direk Isparta

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) illerin bankalara olan borç oranlarını açıkladı. Buna göre Isparta ne Düzce kadar çok zengin, ne de Hakkari kadar batık. Ortalarda yer aldı.

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’nun (BDDK) verilerine göre 2017’de bankaların maaşa ek olarak verdiği ve adına da ‘destek hesap’ dediği kredili mevduat hesabı (KMH) kullanımı artışı en fazla Düzce’de yaşandı. Kredi faiz oranı aylık yüzde 5.5’i bulan (yıllık yaklaşık yüzde 80) KMH hesabını en çok maaşı yetmeyen Düzceliler kullandı. Düzcelilerin kullandığı KMH önceki yıl 14 milyon lirayken bu rakam 2017’de yüzde 54 artarak 21.3 milyon liraya yükseldi. Destek hesap artışı en fazla olan ikinci il yüzde 50’lik yükselişle Gümüşhane oldu. BDDK rakamlarının ilginç yanı İstanbul ve Ankara’da yaşayanların destek hesap yerine faizi yüzde 2’lere kadar düşen kredi kartını kullanmaya başlamaları oldu. İstanbul’da destek hesap kullanımı ancak yüzde 11 arttı ve Türkiye’de Tunceli’den sonra bu hesap türü en az artan il oldu.

Türkiye’de 2017’de bir önceki yıla göre kredi kartı batağı yüzde 13 artarak 3.5 milyardan 4 milyara çıktı. Kartta batak en fazla Doğu illerinde gerçekleşti. Muş, Bingöl, Bitlis ve Hakkâri’de kredi kartı batağı yüzde 50’nin üstünde artışlar kaydetti. Türkiye’de kredi kartı batağı en fazla artan 10 ilin 9’unu Güneydoğu illeri oluşturdu. Tüm kredilere bakıldığında da durum çok farklı değil. 105 lirayla Batman kişi başına kredi batağı en fazla artan il olurken kişi başı batak miktarı en yüksek 623 lirayla hâlâ İstanbul.

2017’de Siirt hem mutlak rakamlar hem de kişi başı rakamlara bakıldığında bankacılık sisteminden en çok yararlanan ve aynı zamanda en çok zenginleşen il oldu. 2016’da 766 milyon lira kredi alan Siirt 2017’de bu rakamı ikiye katlayarak 1.6 milyara çıkardı. Siirt aynı zamanda Türkiye’de mevduatı en hızlı artan il oldu. Kişi başı mevduat bin 286 liradan bin 814 liraya çıkarak % 41 tırmandı. Döviz mevduatı en fazla artan il Hakkâri oldu.

ISPARTA NE BAŞLARDA NE
SONLARDA ORTADA YER ALDI
Tüm bu veriler doğrultusunda Isparta, ne çok zengin ne de çok fakir iller arasında yer almadı ve Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu tarafından açıklanan listede 46. sırada yani ortalarda yer aldı.

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.