Nerede Hata Yapıyoruz?

Nerede Hata Yapıyoruz?

Yayınlanma:
Nerede Hata Yapıyoruz?

Türkiye’nin gül bahçesi olmanın yanında meyve bahçesi olarak da tanımlanan Isparta Türkiye’de üretilen elmanın %20’sini karşılıyor. Türkiye ise toplam elma üretimi ile dünya sıralamasında 3. sırada. Isparta’da olduğu gibi Türkiye genelinde ise elmanın sorunu pazarlama ve ihracat. Zira üretimde 3. sırada olan Türkiye elma ihracatında 23. sırada. Peki nerede hata yapıyoruz? ITSO bunu bulmak için meyve ihracatının artırılmasına yönelik Ekonomi Bakanlığı destekli bir proje hazırladı.

Isparta’da üretilen meyvelerin ihracatının artırılmasına yönelik Ekonomi Bakanlığı destekli bir proje hazırlayan Ticaret ve Sanayi Odası’nın yeni hedefi kozmetik sektörü. ITSO Başkan Yardımcısı Salih Sarıkaya, 234 milyon dolar olan ihracatı 2023 yılına kadar 500 milyon dolara çıkarmak istediklerini söyledi.

Isparta Ticaret ve Sanayi Odası, Ekonomi Bakanlığının yüzde 75 hibe programı olan Uluslararası Rekabetçiliğin Geliştirilmesi Destek Programı kapsamında kentteki meyve üreticilerinin ihracatını artırmak istiyor.
Bu doğrultuda çalışmalarını sürdüren Isparta Ticaret ve Sanayi Odası sektör temsilcilerine yönelik analizler yapıyor. Isparta'nın elma ihracatında 23'üncü, ancak üretiminde 3'üncü olduğunu kaydeden ITSO Başkan Yardımcısı Salih Sarıkaya, '3 yıl sonra bunun meyvelerini toplamak istiyoruz' dedi.

Sarıkaya, "Elmada biz 23'üncü sıradayız dünya ortalamasında. Üretimde ise üçüncüyüz. Üretimde iyi neticeler var ama ihracatta çok uygun maliyetimiz olmasına rağmen, ortalama 1 liradan bizim ihracatımız var. 1 liraya biz ihracat yapıyoruz. Diğer rekabet edilen ülkelere bakarsak bizim ihracat rakamlarımızda çok uygun aslında. Ama bizim acaba paketlemede mi bir kusurumuz var? Acaba teknik olarak eksikliklerimiz mi var? İhracata yönelik ne yapılması gerekiyorsa başından sonuna kadar bakanlık destekleriyle bunu gerçekleştireceğiz. 3 yıl sonra meyvesini alacağız" dedi.

Sırada kozmetik sektörünün yer aldığına dikkat çeken Sarıkaya, sektörel olarak öncelikle kozmetik sektörünün sorunlarını analiz edeceklerini söyledi.

Sarıkaya, "Bundan sonra biz bunu bırakmış değiliz. Böyle sektörel çalışmalarımız olacak. Bundan sonraki planlamalarımızda inşallah kozmetik sektöründe yapacağız biz bunu. Bununla ilgili üyelerimiz çok duyarlı davranır da bizi de yalnız bırakmaz inşallah. Bu tamamen üyelerimize yönelik bir çalışma. Sektörel anlamda yine kozmetik sektörünün sıkıntılarını önce bir analiz edeceğiz. Onunla ilgili eğitimler vereceğiz sonrasında ise danışmanlık desteği vereceğiz. Ayrıca bunun ihracatını üst seviyelere nasıl taşırız bunun planlamalarını yapacağız. Ekonomi Bakanlığının bu tarz destekleri çok fazla. Ama bunları biz yeterince kullanamıyoruz. Üyelerimize anlatıyoruz ama üyelerimiz bu tarz işlere soğuk davranıyor. Biz istiyoruz ki, üyelerimiz gelsinler görsünler, bu tarz eksiklikleri analiz edelim ve ne yapılması gerekiyorsa yine birlikte yapalım. Çünkü birlikte rahmet, bereket vardır, ayrılıkta azap vardır. İhracatımızı nasıl artırabiliriz, bunun için çabalamalıyız" ifadelerine yer verdi.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum