'Nevin' Protestosu

'Nevin' Protestosu

Yayınlanma:
Güncelleme: 29 Mart 2015 15:54
'Nevin' Protestosu

Yalvaç'ta kendisine tecavüz eden Nurettin Gider'i öldürüp başını köy meydanına atan Nevin Yıldırım'a ömür boyu hapis cezası verilmesi, İstanbul ve Antalya'da protesto edildi.

Kendilerine "Kadın Cinayetlerine Karşı Acil Önlem Grubu" ismini veren yaklaşık 30 kadınGalatasaray Meydanı'nda bir araya gelerek Isparta'da kendisine silah zoruyla tecavüz ettiğini ileri sürdüğü şüphelinin başını keserek köy meydanına atan Nevin Yıldırım'a müebbet hapis cezası verilmesini protesto etti. Döviz taşıyan grup pankart açarak slogan attı.

Ayrıca, Attalos Heykeli önünde toplanan Antalya Kadın Dayanışma Merkezi ve Dayanışma Derneği mensubu 20 kadın, yağan yağmur altında 'Nevin'leri değil, tecavüzcüleri ve kadın katillerini yargıla' diye tepki gösterdi. Grup adına basın açıklaması yapan dernek başkanı Nigar Duru,Nevin Yıldırım'ın kendisine tecavüz edip tehditle ilişkisini sürdüren Nurettin Gider'i 29 ağustos 2012 tarihinde öldürüp başını bir çuvala koyup 'İşte namusuma uzananın kellesi' diyerek köy meydanına attığını söyledi. Erkek adaletinin Yıldırım'a müebbet hapis cezasını uygun gördüğünü ileri süren Duru, Nevin Yıldırım hakkında meşru müdafaa hükümlerinin uygulanması ve beraat kararı verilmesi talebinin dikkati alınmadığını söyledi. Duru şöyle konuştu:

"Erkek şiddeti davalarında verilen cezaları haksız tahrik indirimi, o da yetmezse iyi hal indirimiyle kuşa çeviren yargı sistemi, söz konusu kadınlar olunca neden cimrileşiyor. Kendisine karşı bir dünyaya rağmen mahkemede ayakta durabilen Nevin'in iyi hal indirimi bile almamış olması, onlarca kadın katilinin yaptığı gibi takım elbise giyip pişmanlık beyanlarında bulunmadığı için mi?"

'ERKEKLER KOLLANIYOR'
Nevin Yıldırım'a indirim uygulanmazken 24 Mart 2015 günü 24 yıldır evli olduğu FatmaBalaban'ı öldüren Kemal Balaban'a cinayeti haksız tahrik altında işlediği gerekçesiyle indirim uygulayan mahkemenin, ömürboyu hapis cezasını 10 yıla indirdiğini savunan Duru, "1 gün arayla verilen bu iki karar arasında fark, kadınların yaşam alanlarının yok sayılması, erkeklerin kollanması değil de nedir?" diye sordu.

Nevin Yıldırım'ın kürtaj yaptırmasına da izin verilmeyerek, öldürdüğü tecavüzcüsünden doğum yapmak zorunda bırakıldığını söyleyen Duru, "Öldürülmeyen kadınların hayatlarının erkek yargı tarafından çalınmasına, hayatta kaldığımız durumda bile en ağır bedelin bizlere ödettirilmesine itiraz ediyoruz. Biliyoruz ki kadınlar, yaşamak için öldürmek zorunda bırakılıyor. Erkek şiddetine karşı kadınların kendilerini savunması meşru müdafaadır" dedi.

Basın açıklamasından sonra grup dağıldı

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.