Nevruz Bayramı Coşkuyla Kutlandı

21 Mart Nevruz Bayramı Gökçay Tarih Konağı’nda kutlandı. Kutlamalarda Nevruz ateşi yakıldı, demirler dövüldü ve çeşitli yarışmalar gerçekleştirildi, Mehteran Takımı gösterilerde bulundu. Halk oyunları oynandı.

Yayınlanma:
Güncelleme: 24 Mart 2013 19:15
Nevruz Bayramı Coşkuyla Kutlandı

Nevruz kutlamalarına Isparta Vali Yardımcısı Tahir Demir, Isparta Belediye Başkan Vekili Orhan Eren, İl Kültür ve Turizm Müdürü Abdullah Kılıç, Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdür Yardımcısı Fatma Uçarlar, MHP Merkez İlçe Başkanı Ramazan Pala, belediye başkan yardımcıları, daire müdürleri, sivil toplum kuruluşu temsilcileri ve çok sayıda vatandaş katıldı.

Büyük bir coşku içerisinde gerçekleştirilen kutlamalarda konuşan İl Kültür ve Turizm Müdürü Abdullah Kılıç, nevruz kelimesinin Farsçadan geldiğini ve yeni gün anlamını taşıdığını söyledi. Kılıç, “Nevruz, tabiatın kıştan kurtuluşunun, bolluk ve berekete kavuşmasının simgesi olması yanında, toplumların yaşamlarındaki hareketliliklerin, başlangıçların ve dönüm noktalarının da ifade edildiği bir gün olma özelliğini taşımaktadır” dedi.
Milletleri meydana getiren temel unsurlardan birisinin de kültür denilen maddi ve manevi değerler topluluğu olduğuna dikkat çeken Isparta Belediye Başkan Vekili Orhan Eren ise şunları söyledi:

“Dil, örf ve adetler, inançlar, sanat ve edebiyat bir toplumun geçmiş yüzyıllardan akıp gelen içtimai değerleridir. Bu bakımdan milletlerin var oluş sebeplerinden en önemlisi, milli toplumun sosyal dokusu olan kültür unsurlarıdır.

Toplumumuzu bir araya getiren kültür dokularından birisi de Nevruz Bayramıdır. Türklerin Ergenekon’dan çıkış günü olan bu bayram, bugün Türk dünyasında ‘Sultan Nevruz’ adıyla devam etmektedir.

Eski çağlardan kalma bir bahar ayini, yeni gün, yeni yılın başlangıcı ve toprağın uyanışı gibi anlamları bünyesinde barından Nevruz Orta Asya ve Ortadoğu’da yaşayan birçok halkın geleneğinde yer almaktadır.
Anadolu’da ise yeni yılın ve baharın başlangıcı sayılan 21-22 Mart tarihlerinde kutlanan, geleneksel şenliktir. Genellikle bu şenliklerde mevlitler okutulur, kurbanlar kesilir, ateşler yakılır, çeşitli eğlencelerle şenlik, büyük bir coşkuyla kutlanır.

Divan edebiyatına konu olan şiirlerin çoğunda ağaçların yeşermesi çiçeklerin açması, havanın ısınması konu edilir. Bazı inanışlara göre bugün, bolluğu ve bereketi, Adem’in yaratılışını, Nuh’un gemisinin karayı bulmasını ve Hz. Ali’nin halife olmasını simgeler. Yine inanışlara göre Nevruz gecesi, bütün canlıların Allah’a secde ettiği, dileklerin yerine getirildiği bir gündür.

Türklerin Ergenekon’dan çıkışından beri süregelen, temeli beş bin yıllık Türk tarihine dayalı olan, önemi ve anlamı yörelere göre değişen, fakat sonuçta aynı amaçta birleşen bu bayramın önemini, kısaca sizlerle paylaşmaya çalıştım.

Son olarak, Cenab-ı Hak’tan baharın insanın içini ısıtan sıcaklığı ve ruhumuzu doyuran güzellikleri ile bir an önce gelmesini diliyor, hepimizin Nevruz Bayramı’nı kutluyorum”

Programda ayrıca Belediye Halk Oyunları Ekibi ile Mehtreran gösterileri yer aldı. Nevruz ateşi yakıldı, demirler dövüldü. Katılımcılar arasında halat çekme, yumurta taşıma, çuvalla yürüme gibi yarışmalar yapıldı. Yarışmaya katılanlara ödülleri protokol üyeleri tarafından verildi.
Programın sonunda misafirlere Isparta Belediyesi tarafından hazırlanan bulgur pilavı ve ayran ikram edildi.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.