Nihayet!

Nihayet!

Yayınlanma:
Güncelleme: 07 Haziran 2018 10:03
Nihayet!

Tavanı çöktüğü için yaklaşık 3 yıldır hizmet veremeyen Isparta Müzesinde nihayet restorasyon ve tadilat çalışmalarına başlandı. İhalesi geçen yıl yapılan çalışmanın üç yıl sürmesi bekleniyor. 

2014 yılının Mayıs ayında çatıdaki traverten kaplamanın çökmesi sonucu bakanlık tarafından ziyarete kapatılan Isparta Müzesi'nin bakımı ve onarımı konusunda Rölöve ve Anıtlar Müdürlüğü tarafından, geçen yıl yapılan ihalenin ardından Müze’de restorasyon çalışmalarına önceki günden itibaren başlandı. 

MÜZE 2014 YILINDAN BU YANA ZİYARETE KAPALI 

Konu ile ilgili olarak edinilen bilgilere göre; Isparta Müzesi'nin bakım ve onarımı konusunda ilk olarak Rölöve ve Anıtlar Müdürlüğü'ne yazı yazıldı. Rölöve ve Anıtlar Müdürlüğü müzenin bakım ve onarımı için 4 Kasım 2015 tarihinde ihaleye çıktı. Ancak ihaleye katılım olmaması nedeniyle, 18 Kasım'da tekrar ihaleye çıktı. İhale sürecinin ardından bakanlıkta bu konu hakkında müzenin statik projelerinin, deprem projelerinin ve güçlendirme projelerinin hazırlanıp sunulması ve sorun çıkmaması halinde ödenek aktarılacağını ön görüyordu. Ancak, ihaleler aşamasında yaşanan olumsuzluklar nedeniyle ihale bir türlü sonuçlandırılamadı. Son olarak geçtiğimiz yıl 17 Kasım’da bir kez daha ihalesi yapılarak sonuçlandırıldı. 

İHALESİ GEÇEN YIL 

KASIM AYINDA YAPILDI 

Isparta Müzesinin tavan kaplamasındaki çökmeden kaynaklı sorun nedeniyle 2014 yılında kapatılan Müze için İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü, müzenin sadece tadilatının yapılmasını istedi. Fakat Bakanlık müzenin yeniden yapılması yönünde karar verdi. Bunun içinde 280 bin TL para harcanarak projesi bitirildi. Geçen yıl Haziran’dan bu yana ihaleye çıkılması bekleniyordu. İhale 17 Kasım’da yapılabildi. Bakanlık yeni müzenin yapılması için 750 bin TL ödenek ayırdı. Ama inşaat için yaklaşık 9 milyon TL gerekiyor. İhale sonuçlanır mı bilemiyoruz. 

MÜZE’DE RESTORASYON ÇALIŞMALARINA BAŞLANDI 

Antalya Röleve Anıtlar Müdürlüğü tarafından yapılan ihale ile ilgili tüm prosedürlerin tamamlanmasının ardından ihaleyi kazanan firma tarafından Müze’de önceki günden itibaren restorasyon ve tadilat çalışmalarına başladı. Bu kapsamda Müze’deki çalışmalar ilk olarak dışarıdan başladı. Müze bahçesindeki tarihi eserler yerlerinden kaldırıldı. Müzenin dış cephesinin genel olarak restore edileceği, çatısının aktarılıp, akan ve dökülen yerlerinin elden geçirileceği ve yapılan bu çalışma sonrasında ise sıva ve boya badana işleminin yapılacağı belirtildi. 

MÜZE’NİN KAPLAMA ÇATISI ÇÖKMÜŞTÜ 

Bilindiği gibi; 2014 yılının Mayıs ayında çatıdan traverten kaplama, asma tavanı da delerek eserlerin olduğu Etnografya Sergi Salonu'na düşmüştü. Düştükten sonra bununla ilgili Rölöve ve Ahıtlar Müdürlüğü'ne yazılar yazılmıştı. Yetkiler tarafından müzenin ziyarete kapatılması konusunda karar alındı. Isparta’da müze yetkilileri bakım ve onarım konusunda bakanlıkla sıkça görüşmeler yaptı. Bu görüşmeler kapsamında bakanlık tarafından, ‘Gerekli bütün projeler hazırlansın, incelensin, sıkıntı çıkmazsa ödenek konusunda değerlendirmeler yapılır’ denildi. Isparta Müzesi'nin, 2014 yılından bu yana kapalı olma nedeni, ihaleler ve müzenin deprem projeleri güçlendirici projelerinin yapım aşamasında olmasıdır. Projelerin tamamlanması halinde müze tekrar ziyaretçilere açılacak. 

RESTORASYON ÇALIŞMALARININ 3 YIL SÜRMESİ BEKLENİYOR 

Öte yandan, zaten 3 yıldır kapalı durumda olan Isparta Müzesi'ndeki restorasyon ve tadilat çalışmalarının yaklaşık 3 yıl süreceği ve Müzenin ziyaretçilere açılması konusunda 2021 yılının ön görüldüğü öğrenildi. 

 

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.