Nüfus Göçtü Belediyelik Gitti

Isparta’da göç nedeniyle nüfusu 2 binin altında kalan belde belediyelerin kapatılmasını başkanların büyük bölümü istemiyor. Bazı beldeler var ki az bir nüfus farkıyla belediyelik olmaktan çıkıyor. Bazıları, nüfus azlığına rağmen iyi hizmet verdiklerine

Yayınlanma:
Güncelleme: 12 Ekim 2012 10:21
Nüfus Göçtü Belediyelik Gitti

Hükümetin yasa tasarısıyla Dokuzuncu Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel’in memleketi olan ve demokrasi beldesi olarak bilinen İslamköy Beldesi de kapanıyor. 1955 yılında Demokrat Parti döneminde belediyelik olan İslamköy’de Süleyman Demirel adına yaptırılmış demokrasi ve kalkınma müzesi bulunuyor. AK Partili Başkanın seçildiği belde 1120 nüfusa sahip

YAKA 51 NÜFUSLA KAYBEDİYOR
Nüfusu en düşük belde olan Keçiborlu İncesu Beldesi Belediye Başkanı Metin Uysal’a göre nüfususun azalmasının sebebi kendileri değil. Destek verilseydi nüfus artardı. 51 nüfusla belediyelikten düşecek olan Gelendost Yaka Belediye Başkanı İbrahim Perçin, nüfus sınırlaması getirilmesini doğru bulmuyor. 830 nüfuslu Senirkent Uluğbey Belediye Başkanı Hasan Hüseyin Köse ise tam tersini düşünüyor

Büyükşehir Belediyesi Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı ile nüfusu 2 binin altındaki belde belediyeleri kapanıyor. Isparta’da 30 belde belediyesi kapısına kilit vuracak. Geriye 8 belde belediyesi kalacak. Demokrat, kapanacak bazı belediyelerin başkanlarına ulaştı. İşte başkanların değerlendirmeleri :

MEVLÜT GÜRSAL YALVAÇ BAĞKONAK: 2 bin nüfusun altında kalan belediyelerin kapatılmasını doğru bulmuyorum. Gönderilen ödeneklerle personel maaşı ödenmiyor demek ya da para yetmiyor demek çare değil. Personel sayısını işçi sayısını sınırlandırırsınız ama kapatmak çözüm değil. Belediyenin kapatılmasının faturasını da halk hükümetten değil bizden sorar.

İBRAHİM PERÇİN (GELENDOST YAKA): 2011 nüfusuna göre 1949 nüfus var. Nüfusumuzun büyük bölümü merkezde. Nüfusu çağırdık kayıtlarını aldık. Ama 2011 nüfus baz alınıyor. Aslında nüfusumuz 2 binin üstünde şu anda ama yapacak bir şey kalmadı. Nüfusun 2 binle sınırlandırılması doğru değil. Sadece nüfus kriteri esas alınmamalıydı. Başka kriterlere de bakılmalıydı. Bugün nüfusu 5 bin olan ama hizmet açısından artı değeri 2 binin altında olan belediyeler kadar bile olmayan yerler var. Hizmetin derecesi de ölçü olarak alınmalı. Merkezde yaşayan nüfusumuzun ikametini beldemize aldırdık. Gerçekten yazık olacak. Yaka 1975 yılından bu yana belde. Kapatma kararı alınırken çevre, imar, altyapı gibi kriterlere de bakılmalıydı.

FAHRETTİN GÖZGÜN (GÖNEN GÜNEYKENT): Belediyemizin kapatılacak olmasına çok üzülüyorum. 1954 yılında beri belediyeliğiz. Hiçbir borcumuz yok. Ayakta sapasağlam durabilen bir belediyeyiz ama kapatılıyoruz. 2011 nüfus sayımına göre 1577 nüfus var. Türkiye’de çok küçük nüfuslu beldeler var. Belki yatırım açısından sorunlar var doğru ama biz öyle değiliz. Yazın 2 binin üzerinde nüfus oluyor. Şimdi çalışma yapacağız. Gümüşgün’ köyüyle birleşebilirsek ve biraz bize zaman tanınırsa belediyemizin kapatılmamasını sağlayabiliriz.

ZEKERRİYA ŞATAF (ATBEY İSLAMKÖY): İslamköy 57 yıllık belediye. İslamköyümüzün belediyelikten düşürülmesini uygun görmüyorum. Burası sayın Cumhurbaşkanımız Süleyman Demirel’in memleketi. Bu nedenle kasaba olarak kalmasını çok arzu ederdik. 2011 nüfus sayımına göre 1120 nüfus var. Tabi zamanlan insanımız göç edince nüfus azalmış Tabi bunu 2 bine tamamlamak mümkün değil. 2011 nüfus sayımı baz alınacağı için kapatılmaktan kurtulamıyoruz.

METİN UYSAL (KEÇİBORLU İNCESU):
Belediyelerin kapatılmasını doğru bulmuyorum. Belediye olmak kazanılmış bir hak. Nüfusun düşmesinin nedeni bizler değiliz. Tarım ve hayvancılık bitince göç verilmiş. Biz belediye olduğumuzda nüfusumuz 1641di. Belediyeler desteklenmedi. En azından personel maaşlarını ödeyebilecek kadar destek verilmeliydi. Hizmetin devam edebilmesi için destek verilseydi çok güzel şeyler yapabilirdik. O durumda nüfusta artardı.

HASAN HÜSEYİN KÖSE (SENİRKENT ULUĞBEY): Ben 4 yıldır personelime maaş ödeyemiyorum. Yeterli ödenek olmadığından da hizmet edemiyorum. Hizmet verilmeyen belediyelerin da kapatılmasından yana olanlardanım. Ödenek nüfusa göre geliyor. 8-10 bin TL para gönderiyorlar. Personel gideri 24 bin TL. 7-8 bin TL ile nasıl hizmet edeceksin? Böyle bir ortamda belediye başkanı olsan ne olur olmasan ne olur? Halk ‘başkan oturuyor hizmet vermiyor’ deyineceye kadar bırakın kapansın. Tabi kapandıktan sonra mahalli mi köy mü olup olacağımıza halka birlikte oturup karar vereceğiz.

İŞTE 30 BELDE
TÜİK'in Adrese Dayalı Nüfus Sistemi'ne göre kapanma riski olan nüfusu 2 binin altındaki belde belediyeleri ve son yerel seçimlerde kazandığı patiler şöyle:

MERKEZ

Büyükgökçeli: 1560 (AK Parti)

AKSU

Yakaafşar: 587 (CHP)

ATABEY

İslamköy: 1120 (AKParti)

EĞİRDİR

Barla: 1634 (AK Parti)
Gökcehöyük: 1389 (CHP)
Pazarköy: 842 (MHP)

GELENDOST

Bağıllı: 1736 (CHP)
Yaka: 1949 (CHP)

GÖNEN

Güneykent: 1577 (AK Parti)

KEÇİBORLU

Aydoğmuş: 865 (MHP)
İncesu: 355 (CHP)
Kılıç: 1656 (DP)

SENİRKENT

Uluğbey: 830 (DSP)
Yassıören: 691 (AK Parti)

SÜTÇÜLER

Ayvalıpınar: 766 (AK Parti)
Kasımlar: 697 (AK Parti)
Kesme: 1188 (AK Parti)

ŞARKİKARAAĞAÇ

Göksögüt: 1350 (AK Parti)

YALVAÇ

Bağkonak: 1673 (CHP)
Çetince: 1661 (AKParti)
Dedeçam: 1710 (MHP)
Kozluçay: 1942 (AKParti)
Körküler: 1728 (AKParti)
Kumdanlı: 1566 (AK Parti)
Kuyucak: 1021 (AKParti)
Özbayat: 1481 (AK Parti)
Özgüney: 846 (MHP)
Sücüllü: 1872 (AK Parti)
Tokmacık: 1300 (CHP)
Yukarıkaşakıra: 1565 (MHP)

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum