O Madde Değişti Engel Kalktı

Karacaören 1 ve 2 Göletleri Özel Hüküm Taslak Planı'nda Dereboğazı'nın duble yol haline getirilmesini engelleyen madde revize edildi.

Yayınlanma:
Güncelleme: 25 Aralık 2014 09:53
O Madde Değişti Engel Kalktı

Isparta'nın gündemine 'yasaklar ve engellemelerle' oturan Karacaören 1 ve 2 Baraj Göletleri Özel Hüküm Planı'nda son noktaya gelindi. Akdeniz Gazetesi'nin haberine göre; Taslak halde iken gündeme getirilen ve Valilik koordinatörlüğündeki kurulun çok sayıda itirazına neden olan Taslak Özel Hüküm Planı'nda onay öncesinde bazı revizelere gidildi. Orman ve Su İşleri Bakanlığı ilgili uzman ekibi, geçtiğimiz haftalarda Isparta'da Özel Hüküm Planı'nın kapanış toplantısını gerçekleştirdi. Vali Vahdettin Özkan'ın da katıldığı toplantıda ilgili kamu, kurum ve kuruluş temsilcilerinin görüşleri alında, taslağın son hali ile ilgili bilgilendirme yapıldı.

BAKANLIK İHTİYAÇ DUYARSA
YOL YATIRIMI YAPILABİLECEK
Antalya'nın içme suyu kaynağı Karacaören 1 ve 2 Baraj Göletleri Özel Hüküm Planı kapsamında Isparta için hayati önem taşıyan ve çok sayıda itirazın yapıldığı bazı maddelerin değiştirildiği bilgisi verildi. Örneğin, Dereboğazı'nda duble yol yapılmasını engelleyen maddede revizyona gidildi. Plandaki "Yeni Karayolu yapımına izin verilmez. Mevcut karayollarında sadece bakım ve onarım çalışması yapılabilir" maddesi değiştirildi. Maddenin son hali "Yeni karayolu ya da duble yol çalışması ihtiyaç duyduğu yerde Orman ve Su İşleri Bakanlığı görüşü alınarak yapılabilir" şekline dönüştürüldü.

VALİ'DEN REVİZE MÜJDESİ
Vali Vahdettin Özkan, Özel Hüküm Planı kapsamında Isparta'nın gündeme getirdiği itirazların neredeyse tamamının dikkate alındığını söyledi. Planın kapanış toplantısında itirazların dikkate alındığını gördüğünü belirten Vali Özkan, "birçok madde bizim istediğimiz gibi değiştirildi" dedi.

İTİRAZLARIN YÜZDE 85'İ
DİKKATE ALINDI
Karacaören Özel Hüküm Taslak Planı gündeme geldikten sonra hazırladıkları raporla gündeme gelen Su Ürünleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Osman Çetinkaya, yapılan itirazların yüzde 85'inin dikkate alındığını söyledi. Kapanış toplantısında itirazlarla ilgili maddelerde revize yapıldığını gördüklerini anlatan Prof. Dr. Çetinkaya, "havza içerisinde ekolojik tarım zorunluluğu getiriliyordu. Bu konuya biz dahil birçok kurum itiraz etti. Kapanış toplantısında o maddenin değiştirildiğini gördük. Ekolojik tarım yerine 'iyi tarım uygulamaları' ifadesi kullanılmış. İyi tarım çok geniş bir kavram. Tarımsal uygulamalarda boşluklar verebiliyor. Yine Dereboğazı Yolu'nun duble yol haline getirilmesini engelleyen madde revize edilmiş. 'Bakanlık görüşü alınarak uygun görülen yerde yapılabilir' diye bir yumuşatma cümlesi konulmuş" diye konuştu.

MADENCİLER YASAK
Prof. Dr. Osman Çetinkaya, Özel Hüküm Planı'nda madencilere yönelik bir iyileştirme yapılamadığını da söyledi. Plan onaylandıktan sonra havza içerisinde hiçbir şekilde yeni maden sahası ruhsatı verilmeyeceğini belirten Çetinkaya, yine atık tesisi olmayan hiçbir sanayi tesisinin yapılmasına da izin verilmeyeceğini ifade etti. Çetinkaya, Karacaören Göletleri içerisindeki balıkçılık faaliyetlerinin 1 yıl daha yapılabileceğini, bu konuda ek süre verildiğini sözlerine ekledi.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.