Odunun Suyunu Çıkardılar!

Odundan su çıkartan Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi (KSÜ) bilim adamları, 5 yıl süren araştırmanın ardından odunu yakmadan eritmeyi başardı.

Yayınlanma:
Güncelleme: 27 Mayıs 2013 11:59
Odunun Suyunu Çıkardılar!

TÜRKİYE'DE BİR İLK
Odun kütlesini kimyasal asitlerle karıştırarak atmosfer basıncı altında, mikro dalga fırında 150 derecelik ısı ile sıvılaştıran araştırma ekibi, Türkiye'de ilk kez odun suyundan yanmaz ve su geçirmez yalıtım malzemesi üretmeyi başardı. Ekip, yalıtım malzemesinin yanı sıra sıvılaşanodun suyuna farklı katkı maddeleri katarak bakalit, tutkal, karbon lif ve karbon elyaf üretmeyi hedefliyor.

KSÜ Orman Fakültesi Öğretim Görevlisi Prof. Dr. Hakkı Alma, deneyler sonucu elde edilen ürünün, organik atıklardan elde edilmesi dolayısıyla ozon tabakasına zararsız, çevre dostu olduğunu söyledi.
Ham madde olarak zirai ve ormansal atıkların kullanıldığını belirten Alma, "Yeni malzeme, organik atık olan odun talaşı, buğday sapı, mısır sapı gibi zirai ve ormansal atıkların suyuçıkartılarak ve bor maddesi kullanılarak üretiliyor. Ürünümüzün ham maddesi atıklardan oluştuğu için, maliyeti petrol piyasasına bağlı olan gliserin ve poliüretan gibi maddelere oranla yüzde 20 daha aşağı çekmesini umuyoruz. Japonya bu ürünü 15 yıl önce üretti ve Amerika başta olmak üzere birçok ülkeye bunu ihraç ediyor." diye konuştu.

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.