Öğrenciler Bu Habere Bayılacak! Tatilde Ödev Yok!

Öğrenciler Bu Habere Bayılacak... Tatilde ödev yok!

Yayınlanma:
Güncelleme: 22 Ocak 2016 09:54
Öğrenciler Bu Habere Bayılacak! Tatilde Ödev Yok!

MEB okullara gönderdiği yazıyla yarıyıl tatilinde öğrencilere ödev verilmemesini istedi. Bakan Nabi Avcı imzalı yazıda eğitim öğretim ile ilgili kısmi aksamalar yaşanan bölgelerdeki okullarda aksamış olan eğitim öğretim faaliyetlerinin telafisi için her türlü tedbirin alınması gerektiği de belirtildi. Ayrıca karnenin, başarının değerlendirilmesi konusunda bir araç olduğunun velilere vurgulanması istendi.

Avcı, “Bazı veliler bundan hoşnut değiller, onu biliyorum. Ama biz haklıyız, yani çocuklar ve biz haklıyız. Bu yarıyıl tatili zaten bunun için veriliyor çocuklar dinlensinler, eğlensinler, işte başka şeylerle de meşgul olabilsinler, oyun çağındakiler oyunlarını oynasınlar, başka sanatsal, sportif, kültürel faaliyetlerde bulunsunlar, aile büyüklerini ziyaret etsinler, arkadaşlarıyla daha çok beraber olsunlar, dinlensinler istiyoruz, tatiller de bunun içindir zaten.

VELİLERİMİZ ÇOCUKLARA PROJE GİBİ BAKIYOR
Ama bazı velilerimiz çocukları bir türlü rahat bırakmıyorlar, onlara biraz da birer proje gibi bakıyorlar, kendi olamadıkları şeyleri illa onlar olacakmış gibi, onları oldurmak için çocuklara fazla yükleniyorlar, böyle yaparak da daha iyi annelik ve babalık yaptıklarını düşünüyorlar. Çocuklar kitabın kapağı açmasınlar, hiçbir şey yapmasınlar, yasak demiyoruz, ama… Başka kitaplar okusunlar, öğretmenlerinin tavsiye ettiği başka kitaplar olabilir, ama sınava çekmek üzere değil. ‘Bak bu güzel bir kitap, sen de bunu tatilde okursan hoşuna gider’ müeyyidesi olmayan, bir yaptırımı olmayan, döndüğü zaman, bak okudun mu, okumadın mı imtihan edeceğim diye baskı altında okumayacakları kitapları okusunlar.

ÖDEV BİR EĞİTİM ARACIDIR
Şimdi ödev, bir eğitim aracı mıdır? Evet, bir eğitim aracıdır. Ama bir yük, bir angarya gibi algılanıp verilirse ve alınırsa, o zaman eğitimsel amaçlarını sağlamaz. Yani ödev çocuğun okul dışında da bazı ilgilerini, meraklarını diri tutmayı, onları bu konulara biraz daha yönlendirmeyi amaçlayan bir eğitsel araçtır aslında. Bu aracının dışına çıkıp da okulda yapılması gereken şeyleri eve transfer edersek, o zaman zaten böyle yapılan ödevlerin büyük bir bölümünü kimin yaptığını da biz çok iyi biliyoruz. (Gülüşmeler) Siz de güldüğünüze göre siz de biliyorsunuz. Onun için biz öğrencilerimizin ve velilerimizin böyle angarya, ağlaya ağlaya veya kahrede kahrede ödev yapmalarını istemiyoruz. Öğretmenlerimiz de bu hizmet içi eğitimlerde bir ödevin hangi amaçla, hangi ölçüde, hangi dozda verilirse çocuklar için yararlı, hangi dozda verilirse angaryaya dönüşecek şeyler olduğunu bilirler, öğreniyorlar, öğrenecekler.”

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.