Öğrencilere 'Gizli Harç' Soruşturması

Üniversite harçlarına yapılan gizli zammı protesto eden Süleyman Demirel Üniversitesi öğrencilerine soruşturma açıldı. Öğrenciler, soruşturmalara karşı sessiz kalmayacaklarını ve "parasız eğitim" mücadelesini sürdüreceklerini belirtti.

Yayınlanma:
Güncelleme: 15 Kasım 2011 15:03
Öğrencilere 'Gizli Harç' Soruşturması

Üniversite harçlarına yapılan gizli zammı protesto eden Süleyman Demirel Üniversitesi öğrencilerine soruşturma açıldı. Öğrenciler, soruşturmalara karşı sessiz kalmayacaklarını ve "parasız eğitim" mücadelesini sürdüreceklerini belirtti.

Süleyman Demirel Üniversitesi öğrencilerine 3 Ekim 2011 tarihinde üniversite harçlarına karşı yaptıkları eylem gerekçesiyle soruşturma açıldı.

2011-2012 öğretim yılı başında üniversite harçlarına gizli zam yapılmış ve bir dersi 3. kez alan öğrencinin yüzde 50, 4. kez alan öğrencinin yüzde 100, 5. kez ve daha fazla alan öğrencinin ise yüzde 300 oranında zamlı harç ödemesi uygulaması gündeme gelmişti. Bu uygulamaya sessiz kalmayacaklarını ifade eden öğrenciler, protestolar gerçekleştirerek harçlara yapılan zamların geri çekilmesini talep etmişlerdi.

Tepkiler ses getirmişti
Öğrencilerin eylemleri ses getirmiş ve YÖK Başkanı Yusuf Ziya Özcan, uygulamanın düzeltileceğine, bu uygulama sonucunda mağdur olan öğrencilerin paralarının geri verileceğine ilişkin açıklama yapmıştı.

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek de, "2012 yılında üniversite harçlarına zam yapılmayacak" diye konuşmak zorunda kalmıştı.

Harçlara yapılan gizli zamlara karşı Süleyman Demirel Üniversitesi öğrencilerinden de tepkiler gelmiş ve öğrenciler 3 Ekim günü Fen Edebiyat Fakültesi önünde toplanarak merkezi dersliklere yürümüştü. "Pazarlık da yok, teşekkür de. Har(a)çlara hayır" yazılı pankart arkasında yürüyen öğrenciler, eşit, parasız, bilimsel, anadilde eğitim taleplerini vurgulamışlardı.

2011-2012 öğretim yılı gizli harç düzenlemelerini protesto eden öğrenciler, yürüyüşün amacını, "Eğitimimize devam etmek için yaz aylarında çalışmak zorunda kalıyoruz ve arkadaşlarımız bu yüzden inşaatlardan düşerek yaşamlarını yitiriyor. Artık ölmek istemiyoruz ve eğitimin parasız olmasını istiyoruz" şeklinde ifade etmişlerdi.

Vazgeçmeyecekler
Üniversite harçlarına yapılan gizli zam geri çekilse de, SDÜ öğrencileri şimdi de soruşturma saldırısıyla karşı karşıya. Yürüyüşe katıldıkları gerekçesiyle 20 öğrenci hakkında soruşturma açıldı.

Soruşturmalara boyun eğmeyeceklerini, bu tür saldırıların kendilerini parasız eğitim mücadelesinden vazgeçirmeyeceğini ifade eden öğrenciler, 16 Kasım 2011 (yarın) saat 12.30'da SDÜ Fen Edebiyat Fakültesi önünde tekrar biraraya gelerek soruşturmaları ve 12 Eylül ürünü YÖK'ü protesto edeceklerini açıkladılar. 

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.