Öğrencilerin Isparta’ya Katkısı Yıllık 427,4 Milyon Lira

Öğrencilerin Isparta’ya Katkısı Yıllık 427,4 Milyon Lira

Yayınlanma:
Öğrencilerin Isparta’ya Katkısı Yıllık 427,4 Milyon Lira

Yerel Ekonomik Kalkınma Vizyonu Araştırmaları (YEKvizyon) tarafından bin 821 öğrenci ile yapılan anket sonucunda, öğrencilerin yıllık 427 milyon 400 bin liralık bir harcama yaptıkları belirlendi. Kişi başı öğrenci harcamalarının aylık 368 TL’sinin barınmaya, 220 TL’sinin beslenmeye, 131 TL’sinin giyime ve ulaşım 89 TL’sinin ulaşıma gittiği ortaya çıktı.

Süleyman Demirel Üniversitesi (SDÜ), 2018 Mayıs ayında Yerel Ekonomik Kalkınma Vizyonu Araştırmaları (YEKvizyon) kapsamında birçok sektörle ilgili çalışmalar ortaya koydu. Bunlardan öğrenciyle ilgili olan Üniversite Öğrencisi- Kent Etkileşimi Analizi ile Öğrenci Odaklı Hizmet Sektörü çalışmasının sonuçları dün düzenlenen toplantı ile kamuoyuyla paylaşıldı.

REKTÖR ÇARIKÇI; “ISPARTA EĞİTİM
ŞEHRİDİR, BUNDA İDDİALIYIZ”
Dün saat 10.30’da Barida Hotels’de gerçekleştirilen toplantıya; SDÜ Rektörü Prof. Dr. İlker Hüseyin Çarıkçı, Isparta Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Şevket Karahan, SDÜ İktisadi İdari Bilimler Fakültesi İşletme Bölümü Dr. Öğretim Üyesi Tahsin Akçakanat ve diğer ilgili akademisyenler katıldı. Toplantıda konuşan SDÜ Rektörü Prof. Dr. İlker Hüseyin Çarıkçı, bu çalışmanın çok boyutlu bir araştırma olduğunu ifade ederek, “Araştırmanın bir kısmında mermercilik, metal, turizm, kentiçi ulaşım gibi alanlar var, diğer kısmında ise öğrenci kent etkileşimi ve hizmet sektörü alanları var. Yerel Ekonomik Kalkınma Vizyonu Araştırmaları şehir açısından önemli araştırmalar. Isparta artık bir eğitim ve öğrenci kenti. Bu alanda iddialı olmamız da hiçbir sakınca yok. Isparta bir öğrenci kenti ama Isparta öğrencisine ne veriyor? Öğrencisiyle ilişkisi nasıl? Isparta’da 2 üniversite var. 2’inci üniversite ile gerçek bir öğrenci kenti olduk. Özellikle öğrenciye hizmet veren sosyokültürel altyapının geliştirilmesi ve öğrenci sorunlarının çözülmesi çok güzel bir öğrenci kenti olmasını sağlayacak. Üniversiteye bu noktada düşen doğru araştırmalar yaparak, doğru verileri kamuoyuyla paylaşmak” dedi.

AKÇAKANAT; “BİN 821 ÖĞRENCİ İLE ANKET YAPTIK”
(YEKvizyon) kapsamında gerçekleştirdiği öğrenci-kent etkileşimiyle ilgili çalışmanın sonucunu SDÜ İktisadi İdari Bilimler Fakültesi İşletme Bölümü Dr. Öğretim Üyesi Tahsin Akçakanat, paylaştı. Bu çalışmanın 2003’den beri 2013 yılı hariç her 2 yılda bir yapıldığına değinen Dr. Akçakanat, “Bu çalışmada 1821 öğrenci ile anket yaptık. Öğrencilerin harcama kalemlerine göre ne kadar harcama yaptıklarını sorduk. Bu harcamaların Isparta ekonomisine katkılarını ortaya koymaya çalıştık. Çalışmanın birinci ayağını bu oluşturdu. İkinci ayağında öğrencinin şehre yönelik tutumlarını analiz etmeye çalıştık” dedi.

“ÖĞRENCİ HARCAMALARINDA % 36’LIK BİR ARTIŞ YAŞANDI”
Öğrencilerin harcamalarını 7 kalemde tespit etmeye çalıştıklarını ifade eden Akçakanat, şu bilgileri verdi: “Öğrencilerin barınma, beslenme, giyim, ulaşım, sosyal etkinlikler, eğitim gibi alanlarda ne kadar harcama yaptıklarını sorarak ölçmeye çalıştık. Bunun sonucunda bir öğrencinin aylık bin 20 TL harcama yaptığını tespit ettik. 2016 yılı verilerine göre 700 lira civarında olan harcama yüzde 36 artışla bin 20 liraya çıkmış oldu. Bu çalışmada Isparta il merkezindeki öğrencileri değerlendirdik. Çalışmayı yaptığımız Nisan- Mayıs ayları gibi il merkezinde toplamda 52 bin 337 öğrenci vardı. Bu öğrencilerin aylık olarak 53 milyon 425 bin lira ekonomiye para enjekte ettiğini görmüş olduk. Bir öğrenci Isparta’da yaklaşık 8 ay kalıyor.

“ÖĞRENCİLERİN ISPARTA’YA KATKISI YILLIK 427,4 MİLYON LİRA”
Buradan sonuçla yıllık 427 milyon 400 bin liralık bir harcamayı üniversite öğrencilerinin il merkezinde yaptığını gördük. Bu harcama direkt olarak ekonomiye enjekte ediliyor. Burada dolaylı etkileri işin içine katmadık. Onları da devreye aldığımızda harcama miktarının daha da artabileceğini öngörmekteyiz. Öğrenciler en fazla barınmaya harcama yapıyorlar. Öğrencilerin harcamalarının yüzde 36’sı barınmaya gidiyor, bunun miktarı da aylık 368 TL ortalamaya denk gelmektedir. Beslenmeye aylık 220 TL, giyim 131, ulaşım 89 TL, sosyal etkinlikler için 80 TL, eğitim için 72 TL, iletişim ve haberleşme için de 57 TL harcamaya yapmaktadırlar. En fazla harcama yapan akademik birimimiz güzel sanatlar fakültesi oldu. Mimarlık, Spor Bilimleri ve Tıp Fakültesi öğrencileri de bu akademik birimi takip etmektedirler” dedi.

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.