Öğretmene Maaş Kesme Cezasına Yargı Engeli

Isparta'da İş Bırakma Eylemine Katıldığı Gerekçesiyle Hakkında Bir Maaş Kesme Cezası Verilen Sınıf Öğretmeni, Isparta İdare Mahkemesi'ne Açtığı Davayı Kazandı.

Yayınlanma:
Güncelleme: 25 Ocak 2011 16:40
Öğretmene Maaş Kesme Cezasına Yargı Engeli

Isparta'da iş bırakma eylemine katıldığı gerekçesiyle hakkında bir maaş kesme cezası verilen sınıf öğretmeni, Isparta İdare Mahkemesi'ne açtığı davayı kazandı.

25 Kasım 2009'da Eğitim-Sen Genel Merkezi tarafından Türkiye genelinde gerçekleştirilen bir günlük iş bırakma eylemine katılan sendika üyesi ve Isparta Iyaş Selçuklu İlköğretim Okulu Sınıf Öğretmeni Mustan Rıfat Gürbüz hakkında Isparta Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından geçen yıl Mart ayında soruşturma açıldı.

Soruşturma kapsamında Nisan ayında bir maaş kesme cezası verilen Gürbüz, cezanın iptali için Haziran ayında Isparta İdare Mahkemesi'ne dava açtı. Isparta İdare Mahkemesi'nde görülen davayla ilgili karar bugün öğretmen Mustan Rıfat Gürbüz'e tebliğ edildi. Mahkeme, memurların grev hakkının, iş bırakma hakkı olduğunu ve bundan dolayı memurların cezalandırılamayacağı yönünde karar verdi.

Mahkeme kararında, memurun üyesi olduğu sendikanın kararlarına uyarak iş bırakmasının, grev yapmasının, mesleki, ekonomik ve sosyal durumunun iyileştirilmesi ve sesini duyurmasının, mazeretsiz işe gelmemek olmadığına işaret edilerek, cezanın iptal edilmesi ve maaştan kesilen cezanın yasal faiziyle öğretmene ödenmesine karar verdi.

Mustan Rıfat Gürbüz, Milli Eğitim Müdürlüğünden yasal süresi içinde karara itiraz edilmediği için mahkeme kararının onandığını bildirdi. Gürbüz, gazetecilere yaptığı açıklamada, bir günlük iş bırakma eyleminin suç olmadığını bildiği için dava açtığını söyledi.

Mahkemenin de bunun bir suç olmadığı yönünde karar verdiğini ve kesilen maaşının Şubat ayı içinde ödenmesini beklediğini ifade eden Gürbüz, 'Haklı olduğumu bildiğim için hakkımı hukuki açıdan da aradım. Nitekim karar lehime çıktı. Sendikal faaliyetlerde bir günlük iş bırakma eylemi suç olarak kabul edilemez. Kesilen maaşımın ödenmesini bekliyorum' diye konuştu. Eğitim-Sen Isparta Temsilcisi Erol Kökten de Eğitim-Sen'in 25 Kasım 2009 tarihinde eğitim çalışanlarının mesleki, ekonomik ve sosyal durumların iyileştirilmesi talebiyle bir günlük iş bırakma, uyarı grevine gidildiğini hatırlatarak, eylem dolayısıyla Isparta'da sadece Mustan Rıfat Gürbüz hakkında soruşturma açıldığını kaydetti.

Soruşturmanın keyfi uygulama olduğunu ileri süren Kökten, şunları ifade etti: 'İş bırakma eyleminden sonra Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından tüm okullara kimlerin eyleme katıldığının tespiti ile ilgili yazı gönderildi. Eyleme tüm sendika üyelerimiz katıldı ama sadece Rıfat öğretmenden savunma istendi. Sonunda bir maaş kesme cezası verildi. Isparta İdare Mahkemesi tarafından verilen kararda öğretmene haksız yere ceza verildiği ortaya çıktı. Verilen bu karar gerek Milli Eğitim Müdürlüğü yetkililerinin ve müfettişlerin keyfi uygulamalarına en güzel yanıt niteliğindedir.'



HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.