Oğuz: 'Küçükbaş Hayvan Sayısında % 20 Artış Oldu'

Isparta Valisi Memduh Oğuz, hayvancılık alanında sağlanan desteklemeler sayesinde geçen yıl Isparta'da küçükbaş hayvan sayısında yüzde 20 artış olduğunu bildirdi.

Yayınlanma:
Güncelleme: 04 Mart 2012 12:57
Oğuz: 'Küçükbaş Hayvan Sayısında % 20 Artış Oldu'

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığınca yürütülen Kırsal Alanda Sosyal Destek Projesi kapsamında, Eğirdir ilçesine bağlı Bağıllı köyünde 34 aileye toplam 136 damızlık süt ineği düzenlenen törenle teslim edildi.

Isparta Valisi Memduh Oğuz, törende yaptığı konuşmada, hayvancılığı küçükbaş büyükbaş ayrımı yapmadan bir bütün olarak gördüklerini söyledi.

Türkiye'de bir dönem küçükbaş hayvancılığın neredeyse bitme noktasına geldiğini anlatan Oğuz, "Bilhassa keçiye karşı imha hareketi olmuş ve milyonlarca keçiyi yok etmişiz. Neredeyse bir soykırım gibi, 13-14 milyon azalma olmuş ve sonra bir bakmışız ki Türkiye'de kırmızı et sıkıntısı meydana gelmiş" dedi.

Vali Oğuz, yaşanan sıkıntıların ardından hayvancılığa yönelik büyük bir desteğin başlatıldığını ifade etti.

Türkiye'de hayvancılık alanında bir reform yaşandığını kaydeden Oğuz, "Gerek bakanlık fonundan, gerek kırsal kalkınmayı destekleme fonundan, gerekse Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı fonlarından çok yüksek destekler almaya başladık. Bu destekler sayesinde sadece Isparta'da 2011 yılında küçükbaş hayvan sayısında yüzde 20 artış oldu" diye konuştu.

Vali Oğuz, hayvancılık desteklemelerine vatandaşların da büyük ilgi gösterdiğini, Bağıllı köyünde dağıtılacak süt ineklerinin, bu duruma bir örnek olduğunu ifade etti.

-Diğer konuşmalar-

Bağıllı'da verimli ve bereketli toprakların, dağıtılan süt inekleriyle daha da güzelleşeceğini ifade eden Eğirdir Kaymakamı Yalçın Yılmaz, "Zaten bu insanlar yörük olması münasebetiyle hayvancılığı çok iyi bilen insanlardır. O nedenle bugün, sanki bir kavuşma günüdür. İnşallah kısa sürede emeklerinin karşılığını almaya başlarlar" dedi.

Eğirdir Belediye Başkanı Osman Nuri Özmeral, Isparta'da hayvancılık konusunda yaptığı başarılı çalışmalardan dolayı Vali Memduh Oğuz'a teşekkür etti. Hayvancılığın Isparta için çok önemli olduğunu vurgulayan Özmeral, Bağıllı'da dağıtılacak ineklerin vatandaşlara hayırlı olmasını diledi.

Isparta Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Sıddık İpek, kent genelinde bakanlık tarafından toplam 46 kooperatife destek verildiğini kaydetti. Bağıllı Köyü Tarımsal Kalkınma Kooperatifi'ne de ahır tadilatı için 102 bin lira, makine ekipmanı alımı için 105 bin lira, yem alımı için 17 bin lira ve hayvan alımı için 672 bin lira kredi sağlandığını anlatan İpek, kredilerin faizsiz ve ilk 2 yıl ödemesiz olmak üzere, sonraki 6 yıl içinde eşit taksitlerle geri ödeneceğini anlattı.

Bağıllı Köyü Tarımsal Kalkınma Kooperatif Başkanı Musa Arslan, inek dağıtımı yapılacak 34 üyenin 2 yıl içinde yeşil kartını iade ederek hem ailelerinin geçimini sağlayacaklarını hem de sosyal güvenlik primlerini ödeyebilecek duruma geleceklerini belirtti. Arslan, "Yani yardım alan değil, kendi ayakları üzerinde durabilen aileler olacaktır" dedi.

Konuşmaların ardından yapılan kura çekiliyle inekler hak sahiplerine teslim edildi.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.