Okul Dönüşümleri ve Siyasi Nüfuz'da En Karışık İl: ISPARTA

Milli Eğitim Bakanlığı okul dönüşümlerini bu yazın sonuna kadar büyük oranda tamamlamış olacak .

Yayınlanma:
Güncelleme: 10 Haziran 2014 15:01
Okul Dönüşümleri ve Siyasi Nüfuz'da En Karışık İl: ISPARTA

Okul dönüşümleri konusu çok hassas bir konu zira okulların dönüşmesi demek 2000 öğrencili bir okulun 1500 orta okul öğrencisinin başka bir okula nakledilmesi anlamına geliyor.

Bunun gibi binlerce okul olduğunu düşünürsek çok büyük bir kesimi etkileyecek olan bu dönüşümler kitabına uygun yapıldı mı veya yapılıyor mu sorusu akla geliyor. Öğrenciler olduğu kadar öğretmenleri de etkileyen bu uygulamalar ne kadar adil ve kitabına uygun .

Milli Eğitim Bakanlığı okul dönüşümleri konusunda başlangıçta verdiği kararlar ile çok doğru işler yapmıştı.

Nitekim okul dönüşümlerinin bakanlık tarafından yapılması en doğru karardı. Ancak daha sonra okul dönüşümlerin valiliklere bırakılması gibi bir karar alındı ve bu karar illerde siyasi nüfuzlu okul müdürlerinin kendi okulları hakkında nüfuzlarını kullanarak karar verilmesinin önünü açtı. Örneğin Isparta ilinde birden çok okulun dönüşümleri tamamlanmış ve haklarında karar verilmiş iken siyasilerin baskısı ile daha önce İlkokul olarak ilan edilmiş bir okul ortaokula ortaokul olarak ilan edilmiş başka bir okul ilkokula dönüştürüldü.

Siyasi nüfuzun kullanıldığı bunun gibi illerde yapılan dönüşümlerin sağlıksız olduğunu adını açıklamak istemeyen bakanlık yetkilileri de belirtiyorlar.

Türkiye de bu konuda en kötü durumda ve en karışık ilin Isparta olduğunu belirten bakanlık yetkilisi okulların fiziki durumlarının hiç önemsenmeden sadece siyasiler istedi diye dönüştürülen okullar olduğunu belirterek bu durumun hiç doğru ve etik olmadığını dönüşümlerin planlanmadan yapılmış olmasının yeni bir okul yapımını gerektireceğini bunun da devleti zarara uğratacağını belirterek bakanlık tarafından yapılan uygulamaların , siyasilerin oy kaygıları nedeniyle değiştirilmesinin millete büyük bir ihanet olduğunun altını çiziyorlar.

Bu işin birde öğretmen boyutu var oysa kimsenin öğretmenin ne olacağını düşündüğü de yok . Dönüştürülen okullar nedeniyle binlerce öğretmen göçebe misali farklı okullara transfer edildiler . Bir çoğu kendi okulunda norm fazlası değil iken dönüştürülmüş okula geçtiğinde norm fazlası durumuna düşecek . Öğretmenlerin norm fazlası olması onların daha az derse girmesi demek . Bunların çoğu da genç öğretmenler olacak çünkü genç öğretmenlerin puanları düşük . Düşük puanlı , mesleklerinin zirvesindeki genç öğretmenler norm kadro fazlası olacak ve ders saatleri azalacak .

Bakanlık bu genç öğretmenlerin dinamik yapısından faydalanamayacak . Kısaca 4+4+4 ile birlikte zorunluluk haline gelen okul dönüşümleri bir çok kaynağın ve toplumun büyük bir kesiminin çocuklarının geleceğini hiçe saymak ve onlara ihanet etmek demek. Bu ülkenin kaynaklarını bu kadar hor biçimde kullanmak hiç kimsenin hakkı değildir. İlerde burnunuzdan fitil fitil gelir.

Ahmet Çakan
ogretmenleriz.com

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
4 Yorum