Okullar Açılıyor; Bu Uyarıya Dikkat!

Okullar Açılıyor; Bu Uyarıya Dikkat!

Yayınlanma:
Güncelleme: 05 Eylül 2015 12:34
Okullar Açılıyor; Bu Uyarıya Dikkat!

2015-2016 Eğitim Öğretim yılının açılmasına az bir zaman kala okul alışverişi telaşı da başladı.

Tam da bugünlerde yüzünün gülmesi beklenen sektör olan kırtasiyecilik, AVM'lerin ve merdiven altı üretimin kıskacında.

Geçen yıl Kırtasiye kırtasiyeciden alınır’ sloganı ile kampanya düzenleyen Antalya Fotoğrafçılar, Kırtasiyeciler ve Kitapçılar Odasına Isparta’da ki kırtasiyecilerde "İlaç eczaneden, kırtasiyede kırtasiyeciden alınır" diyerek destek vermişti. Ispartalı Kırtasiye esnafı bu yılda kampanyayı sürdürecek.

Ayakkabılar, kıyafetler, çantalar alınacak, yeni okul dönemi için hazırlıklar tamamlanacak. Okul değince ilk akla gelen kalem, defter, silgi, renk renk boya kalemleri, okullar açıldıktan sonra ihtiyaç listelerinde ki yerini alacak. 12 ay boyunca hizmet veren Kırtasiyecilerin yüzünün güleceği ay olan Eylül ayı, her geçen gün ekonomik zorluklarla mücadele eden küçük esnaf için umut kaynağı. Birde AVM'ler, merdiven altı üretimler ve bir milyoncular olmasa.

Geçen yıl Antalyalı Kırtasiyeciler, örnek bir projeye imza attılar, kırtasiye ürünlerinin kırtasiyecilerden alınması için kampanya başlatmıştı. Nasıl ki ilaç eczaneden, et kasaptan, mobilya mobilyacıdan alınırsa kırtasiye ürünleri de kırtasiyeciden alınır. İşte bu gerçekliği yeniden kamuoyuna hatırlatan Antalya Fotoğrafçılar, Kırtasiyeciler ve Kitapçılar Odası 'Kırtasiye Kırtasiyeciden Alınır' kampanyasını bu yılda sürdürecek.

ISPARTA’DAN KAMPANYAYA DESTEK
Isparta’daki kırtasiyecilerde Antalya’ya başlatılan kampanyaya destek vermişti.. Best Copy Kırtasiye yetkilisi Isparta’daki aileleri kırtasiye malzemelerini kırtasiyecilerden almaları konusunda uyararak “her sektörde olduğu gibi Kırtasiye sektöründe de Çin malı, korsan ürünler fazlası ile var. Bu kırtasiye ürünleri çocukların sağlığına ciddi zararlar verebilecek maddeler içeriyor. Bu nedenle aileleri özellikle uyarıyoruz. Kırtasiye malzemelerini alış veriş merkezlerinden yada bu günlerde olduğu gibi her köşe başına yayılan satıcılardan değil kırtasiyecilerden almalılar” dedi.

AVM'LER YÜZÜNDEN ESNAF İŞSİZ KALIYOR
Best Copy kırtasiye yetkilisi, projenin amacının, 'kırtasiye kırtasiyeciden alınır algısını tüketicide oluşturmak' olduğunu söyledi. Sezon diye tabir ettikleri 9. ayda yani okulların açılacağı dönemde AVM'ler başta olmak üzere, market zincirleri ve ucuzlukcuların kırtasiyeye yönelmesinin esnafı zor duruma soktuğunu belirterek, "Yaz döneminde para kazanmadan kepengini açan, sadece hizmet olsun diye 12 ay dükkanını açık bırakan esnafımız, tam biraz iş yapıp, para kazanacağım dediği zaman işsiz kalıyor" diye konuştu.

PROJENİN DİĞER HEDEFİ ÇOCUK SAĞLIĞINI KORUMAK
Projenin küçük esnafı korumanın yanı sıra bir de çocuk sağlığını da içerdiğini belirten Antalya Fotoğrafçılar, Kırtasiyeciler ve Kitapçılar Odasının açıklamasında ise, "Biz diyoruz ki çocuklarımızın sağlığı bizim için önemlidir. Çocukların sağlığı için kırtasiyenin kırtasiyeciden alınması gereklidir. Nasıl ki ilacı eczaneden alıyorsak, kırtasiye ürünleri de kırtasiyeciden alınır. Bu bizim için çok önemli" ifadeleri kullanıldı. Sağlığa zararlı ürünlerin kırtasiyelerde bulundurulmadığını, bu konu ile ilgili kırtasiyelerin sürekli denetlendiğini ve esnafın işini iyi bilmesinden dolayı çocuk sağlığını etkileyecek ürünleri kırtasiyesine sokmadığını kaydeden Antalya Fotoğrafçılar, Kırtasiyeciler ve Kitapçılar Odası Başkanı Bayrak, verdiği örneklerle işin ciddiyetini ortaya koydu; "Örneğin bir fon kartonu var. Çocuk kartonu eline alındığı zaman zehir enjekte edilmeye başlıyor çünkü kanserojen madde içeriyor.

Bizim kırtasiyelerimizde böyle ürün yok, milyoncu olarak tabir ettiğimiz yerlerde, pazarlarda var. Ürünleri alırken sağlıklı olduğunu bildiğimiz yerlerden almak gerekiyor. Mesela defterdeki çizgiler çocuğun göz sağlığını bozabilir. Bunu AVM yada satış pazarlamadaki bir kişi bilemeyebilir ama bizim kırtasiyeci esnafımız bunu çok iyi biliyor, bildiği içinde ona göre ürün satıyor. Örneğin versatil kaleminin yazışı çocuğun yazısını etkileyebilir. Birinci, ikinci sınıftaki bir çocuk bu kalemi kullanırsa çocuğun düzgün yazısı bozulabilir. Ucu kırılmasın diye bastıramaz, bastıramadığı içinde yazısı bozulabilir. Bir zamanlar kokulu silgiler vardı. Yıllar sonra onların zararlı olduğu öğrenildi. Bizim kırtasiyelerimizde bu silgileri de bulamazsınız. Mahallenin bakkal amcası, teyzesi neyse her mahallenin de kırtasiyeci ablası, abisi, amcası vardır. Biz kendi çocuklarımıza kullandırmadığımız ürünleri raflarımızda satmıyoruz."

KIRTASİYECİLERDEN ÇAĞRI
Kırtasiyeciler yaptıkları çağrıda "Çocuk sağlığı bizim için önemlidir. O yüzden kırtasiyeyi kırtasiyeciden alınız ve küçük esnafa destek olunuz."
Best Copy Kırtasiye yetkilisi bazı okullarda öğretmenler ve okul aile birlikleri tarafından belli yerlerle anlaşarak yönlendirme yapıldığını söyleyerek “okullarda öğretmenler ve okul aile birliklerinin yaptıkları yönlendirme ile vatandaşlar daha yüksek ücretten kırtasiye malzemesine ulaşıyor. Buda doğru bir şey değil. Normalde verilen liste 50 TL tutacaksa yönlendirilen yerlerde 80-90 TL’ye mal oluyor” dedi.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.