Okullar Açılıyor Kaygılar Başlıyor

Okula Uyum Sürecinde Bu Uyarılara Dikkat!

Yayınlanma:
Güncelleme: 03 Eylül 2019 12:58
Okullar Açılıyor Kaygılar Başlıyor

Okul ile tanışmanın ve uyum sürecinin tam da başlangıcında bulunuyoruz şu günlerde… Okula yeni başlayan çocuklarda; okulu reddetme, gitmek istememe, karın ağrıları, mide bulantıları, ağlama krizleri vb. şeklinde belirtilerle ortaya çıkabiliyor. Uzmanlar bu sürecin sağlıklı bir şekilde, uzman desteği ile aşılabileceğini söylüyor.

Okul ile tanışmanın ve uyum sürecinin tam da başlangıcında bulunuyoruz şu günlerde... Peki “Uyum Problemi Yaşayan Çocuklar ve Ailelerinde Süreç” ne şekilde gelişir? Anne ya da çocukta gelişen “Ayrılma Kaygısı” yaşanıyor olabilir... Çocuğunuz yeni bir sosyal ortama girmenin vermiş olduğu bir kaygı yaşıyor olabilir... Bu süreç çocuğunuzun hazır bulunuşluk düzeyi ile ne kadar örtüşüyor sorusu değerlendirilmelidir... Okula yeni başlayan Çocuklarda; okulu reddetme, gitmek istememe, karın ağrıları, mide bulantıları, ağlama krizleri vb. şeklinde belirtilerle ortaya çıkabilmektedir... Bu kritik süreçte Çocuğunuzda “Okul” kavramı “Fobi’ye” dönüşmeden uzman desteği işe süreç yönetimi başlatılmalıdır...

ÇAĞIMIZIN SORUNLARI
Stres… sıkıntı… bunalım… Çağımızın sorunlarından söz ediyoruz. Ancak, bu sorunlar sadece yetişkinlerin karşılaştıkları sorunlar değil. Çocuklarda da sık sık gözlemlenen stres, doğru yaklaşımlarla çözülmezse daha ciddi sorunlara sebep olabiliyor. Psikolog Gamze Batı, oyun terapisi gibi yöntemlerle çocukların ruhuna dokunuyor ve onların yaşadıkları sorunlarla baş edebilmesinin anahtarını sunuyor.

“Bu çocuğu bir türlü mutlu edemiyorum”, “Ödevlerini yaparken aklı hep başka şeylerde”, “Bir türlü okulu sevdiremedik” “Daha 8 yaşında ama ergen gibi davranmaya başladı”, “Hep öfkeli, hep mutsuz” ... Liste uzayıp gidiyor… Bir çok aile çocuklarıyla ilgili bu şikayetleri her platformda dile getiriyor. Ancak, çok az bir kısmı bu sorunları profesyonel bir destek alarak çözme yoluna gidiyor.

AİLELERE BÜYÜK GÖREV DÜŞÜYOR
Batı Psikoloji’yi kurarak hem kendisi açısından en büyük hayalini gerçekleştiren hem de Isparta’da önemli bir ihtiyaca cevap veren Psikolog Gamze Batı, konuyla ilgili önemli bilgiler verdi. Ailelere büyük görev düştüğünü kaydeden Batı, profesyonel destek almaktan çekinmemek gerektiğini ve bu desteği alırken de gerçekten ‘profesyonel’ isimlerle çalışmak gerektiğine işaret etti.

STRESİNİZİ YÖNETİN
Psikolog Gamze Batı, özellikle stres olgusunun önemine dikkat çekerek “Stres çağımızda oldukça sık karşılaştığımız bir durum. Stresi yönetebilirseniz sorun olmaktan çıkar. Aslında hayatımızın bir parçası bu. Sadece olumsuz olarak düşünmemek lazım. İş yerinizde terfi etmek bir stres kaynağıdır, bir üst sınıfa geçmek, evlenmek, yeni bir ilişkiye başlamak… Bakın bunların hepsi güzel şeyler. Ama bir yandan da stres kaynağı. O yüzden stres yönetimi son derece önemli” diye konuştu.

ÇÖZÜM ODAKLI YAKLAŞIM
Özellikle çocuklarda yaşanan psikolojik sorunların önemli olduğunu dile getiren Psikolog Gamze Batı, “Çocuklarda karşılaştığımız sorunlar oldukça önemli. Zamanında olumlu bir yaklaşım sergilenmediği takdirde, bu sorun çocuğun hayatı boyunca yanı başında olacak. O nedenle çözüm odaklı yaklaşıma önem veriyoruz. Çocuklarımıza farklı terapiler uyguluyorum. Oyun terapisi yapıyorum, eğlenceli ödevler veriyorum. Bu arada ailelere psiko eğitim veriyorum. Yani çocuğun yaşadığı sorun tek ayaklı bir sorun değil. Ailenin yaklaşımı önemli. Öncelikle bu desteği almaktaki amacı öğreniyorum ve oradan yola çıkarak en uygun terapiyi uyguluyorum” ifadelerini kullandı.

HER İNSAN PARMAK İZİ GİBİDİR
Psikolog Gamze Batı, aile danışmanlığı, çift terapileri, kurumsal danışmanlık ve psikolojik testler konusunda da hizmet verdiğini kaydederek, “Öncelikle şunu unutmamak lazım. Her insan bir parmak izi gibidir. Özeldir ve kendisine özgü çözüm odakları vardır. Bu yüzden yaşadığınız sorunların içerisinde boğulmayın ve mutlaka profesyonel bir destek alın” dedi.

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.