Ombudsman Uygulaması

Dünyanın birçok ülkesindeki “Ombudsman” uygulaması Türkiye’de “Kamu Başdenetçiliği” adıyla bugün başvuru almaya başlıyor.

Yayınlanma:
Güncelleme: 29 Mart 2013 13:57
Ombudsman Uygulaması

Vatandaşlar, bugünden itibaren kamu kurumlarının hatalı işlemleri ve hak ihlallerini şikâyet edebilecek. Ombudsmanlar, devlet ile vatandaş arasındaki sorunları mahkemeye gitmeden çözüme kavuşturacak.

12 Eylül 2010 referandumuyla gerçekleştirilen anayasa değişikliğinden sonra kurulan Kamu Denetçiliği Kurumu (Ombudsmanlık) 29 Mart’tan itibaren resmen şikâyetleri kabul etmeye başlayacak. Vatandaşlar kamu kurumlarının yaptığı hatalı işlemler ve her türlü hak ihlalini kurumun internet adreslerinden ya da valilik ve kaymakamlıklardaki formları doldurarak e-posta, faks ve posta yoluyla iletebilecek. Denetçilerin inceleyeceği şikâyetler en geç 6 ay içinde çözüme kavuşturulacak. Ombudsmanlar, kamu idarelerini Meclis adına denetleyecek, vatandaş-devlet ilişkisinde daima vatandaşın menfaati doğrultusunda hareket edecek.

Kadın Haklarına Özel Denetçi

Çocuk ve kadın haklarına bakan Kamu Denetçisi Serpil Çakın ise, çocuk ve kadın istismarı gibi alanlardaki her türlü devlet kurumu ve mahalli idare şikâyetlerini kabul edeceklerini anlattı. Avukatlık ve Ankara’da tüketici hakem heyeti üyeliği vazifelerinde bulunan Çakın, sadece kadın ve çocuk haklarına yönelik kurulan birimin başında görev yapacak. Kadın ve çocuk istismarı, şiddet vb konular dâhil kamu kaynaklı her türlü mağduriyetin takibi yapılacak. Çakın, dil bilmeyen vatandaşların İngilizce, Arapça, Kürtçe şikâyetlerinde makul gerekçelerini iletmesi halinde, başka dil bilmeme ve şikâyeti iletme durumuna göre takip yapılacağını bildirdi.

Kürtçe, Arapça ve İngilizce afişli tanıtım

Kamu Denetçiliği Kurumu, Türkçe, Kürtçe, Arapça ve İngilizce tanıtım metinleri hazırladı. Billboardlarda yer alacak afişlerde ‘Devletimiz kendine güveniyor ve kendini milletin denetimine sunuyor’ sloganı öne çıkıyor.

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.