Önce Soruşturma Sonra Uygulama

Önce Soruşturma Sonra Uygulama

Yayınlanma:
Önce Soruşturma Sonra Uygulama

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Isparta Belediyesi’nin 2014 yılında aldığı ‘Her konuta bir otopark’ zorunluluğu kararı hakkında o dönem soruşturma açtığı uygulamayı şimdi kendisi zorunlu hale getiriyor. 

Isparta Belediyesi, şehir trafiğinin her geçen gün arttığını göz önüne alarak bundan üç yıl önce ‘her konuta bir otopark zorunluluğu’ uygulaması kararını Belediye Meclisi gündemine taşıdı. O dönem, söz konusu karar meclisten oy birliği ile geçti. Aradan geçen 3 yıl sonunda yaşananlara bakıldığında, Isparta Belediyesi’nin o dönemde ileriyi gördüğü ortaya çıkıyor. Zira, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, o dönemde bu karar nedeniyle soruşturma açtığı Isparta Belediyesinin kararını şimdi kendisi uygulamaya sokuyor. 

BAKANLIK SORUŞTURMA AÇTI 

Bilindiği gibi, meclisin aldığı kararlar Bakanlıkça da onaylanıyor. Dolayısıyla, bu karar da Bakanlığın onayına gönderildi. Konunun muhatabı olan Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, bu kararın yanlış olduğunu vurgulayarak, böyle bir karanın uygulanmayacağını vurgulayarak bu konuda Isparta Belediyesi hakkında soruşturma açtı. Bu konuda İmar Komisyonu tarafından hazırlanan raporlar Bakanlığa sunuldu ve kararın haklılığı savunuldu. 

BAKANLIK, 3 YIL SONRA KARARI 

KENDİSİ UYGULAMAYA SOKUYOR 

Aradan geçen üç yıllık zaman sürecinde Çevre ve Şehircilik Bakanlığının bakış açısında büyük bir değişiklik olmuş olacak ki, Bakanlık, üç yıl önce kabul etmeyip soruşturma açtığı konuyu şimdi kendisi uygulamaya sokmak istiyor. 

Bu konuda geçtiğimiz günlerde bir çalışma başlatan Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, yerleşim yerlerinde araçların yol açtığı trafik sorunlarının çözümü için hazırlanan ‘Otopark Yönetmeliği’ taslağını görüşe açtı. Bakanlığın resmi internet sitesi üzerinden görüşe açılan yönetmelik taslağıyla, yerleşim yerlerinde araçların yol açtığı trafik sorunlarının çözümü için otopark yapılmasını gerektiren bina ve tesislerin neler olduğunun, otopark ihtiyacının miktar, ölçü ve diğer şartlarının tespit ve giderilme esaslarının, ulaşım sistemleri ve problemlerinin çözümünü gösteren imar planlarına uygun şekilde düzenlenmesi amaçlanıyor.

HER 100 M2’YE EN AZ BİR ARAÇLIK OTOPARK 

YERİ AYRILMASI ZORUNLU OLACAK 

Binayı kullananların otopark ihtiyacının, bina içinde veya parselinde karşılanmasının esas alındığı yönetmelik taslağına göre, birim park alanı, binek otoları için manevra alanı dahil en az 20 metrekare, kamyon ve otobüsler için de manevra alanı hariç en az 50 metrekare üzerinden belirlenecek. Taslakta, yerleşim alanlarında otoparklar, kullanım yerleri ve bunlara ait en az otopark miktarlarına ilişkin düzenlemeyle, her daireye en az bir araç için otopark zorunluluğunu getiriyor. Ayrıca taslakta, dükkan, mağaza, bankada 30 metrekareye, market, süpermarket, alışveriş merkezinde 20 metrekareye, 4 ve 5 yıldızlı otellere her 3 odaya, hastanelerde 75 metrekareye, sağlık ocağı, dispanserlerde 125 metrekareye, ibadet yerlerinde ise 100 metrekareye en az bir araçlık otopark yeri ayrılması şartı da yer alıyor.

 

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.