ONDAN KAÇIŞ YOK!

Süleyman Demirel Üniversitesi (SDÜ) Keçiborlu Meslek Yüksek Okulu (MYO) Bilgisayar Programcılığı Bölümü Öğrencisi Hasan Vatansever, öğrencilerin okula devam durumu takip edebilmek amacıyla Türkiye’de ilk olacak kameralı yoklama sistemini geliştirdi.

Yayınlanma:
Güncelleme: 03 Haziran 2012 19:26
ONDAN KAÇIŞ YOK!

Süleyman Demirel Üniversitesi (SDÜ) Keçiborlu Meslek Yüksek Okulu (MYO) Bilgisayar Programcılığı Bölümü Öğrencisi Hasan Vatansever, öğrencilerin okula devam durumu takip edebilmek amacıyla Türkiye’de ilk olacak kameralı yoklama sistemini geliştirdi.

HER ALANDA KULLANILABİLCEK
SDÜ Keçiborlu MYO öğrencisi Hasan Vatansever, projenin ilk etapta okulda öğrencilerin devam durumlarını takip altın almak amacıyla geliştirildiğini belirterek, önümüzdeki dönemde kamu kurumlarında, özel sektörde, otobüslerde, MOBESE’lerde de kullanılabileceğini söyledi

YÜZ TARAMASI YAPIYOR
Projesine ‘Okula Gelmeyenin Yüzü Yok’ ismini veren Bilgisayar öğrencisi Hasan Vatansever, proje sayesinde yüz taraması yapan kameralar aracılığı bir veya birden fazla öğrencinin devam takibi yapılarak, derse etkin ve düzenli şekilde gelmesinin sağlandığını belirtti.

SDÜ Keçiborlu MYO Bilgisayar Programcılığı Bölümü öğrencisi Hasan Vatansever, öğrencilerin okullara devamının takibinde idarecilerin işini kolaylaştıracak sıra dışı bir buluş gerçekleştirdi. ‘Okula Gelmeyenin Yüzü Yok’ adını verdiği projeyi Demokrat’a anlatan Vatansever, “İnsan gözüne odaklı alarak çalışan proje sistemi, ilerleyen dönemde geliştirilirse hayatın çoğu alanında kolaylıklar sağlayabilecek” dedi


BİRDEN FAZLA ÖĞRENCİYİ YARIM SANİYEDE TANIYOR!
Projenin en büyük özelliğinin, piyasadaki sistemlerden farklı olarak çoklu yüz tanımaya imkan tanıması olduğunu vurgulayan Vatansever, “Piyasadaki bu mevcut sistemlerinde teker teker yüz tanınırken, bu projedeki sistemde aynı anda birden yüz tanınabilmektedir. Bu projedeki çoklu tanıma özelliğinin amacı, sınıfa giren öğrencilerin her zaman robot gibi giriş yapmadığı içindir. Öğrenciler bazen sınıfa toplu şekillerde de girebilir. Projemiz sayesinde, o anda doğru bir ölçüm, saniyenin yarısı gibi kısa bir sürede yapılabiliyor” dedi.


BOŞ ZAMANLARINI DEĞERLENDİREREK 6 AYDA PROJE ÜRETTİ
Üniversitedeki hocalar için yoklama tutmanın zorluğu sebebiyle ortaya çıkan fikrini yaklaşık 6 ayda hayata geçirdiğini ifade eden Vatansever, proje için yalnızca boş zamanlarında çalıştığını söyledi. Hayatının geri kalan kısmında yine normal işlerine devam ettiğini kaydeden Vatansever, ekstra bir zaman harcamadan da proje yapılabileceğini savundu.


ALTIN ORAN KURAMI’NI KULLANDI
Tanıma sisteminin altın oran kuramına uygun olarak tasarlandığına dikkat çeken Vatansever, “Projedeki yüz tanıma sistemi, yüzün şekline ve rengine göre değil de altın oran kuramına göre işliyor. Yani iki göz arasındaki mesafe, burunla göz arasındaki mesafe ve burunla ağız arasındaki mesafeye göre kişinin kim olduğu sistem tarafından tespit edilebiliyor” ifadelerini kullandı.


SİSTEM, HANGİ KILIKTA OLURSANIZ OLUN TANIYOR!
Projede yalnızca yüzün bir kısmının kapatıldığı zaman sistemin sağlıklı olarak işlemediğini aktaran Vatansever, “Sistemde kayıtlı olan kişi, gözlükte, sakalla veya değişik saç şekilleriyle dahi kolayca tanınabiliyor. Peruk takılırsa dahi tanıma özelliğine sahi olan sistem, ancak ‘Altın Oran Kuramı’ çerçevesinde gözün bir tanesi kapatılırsa, kişiyi tanımakta zorlanıyor. Ayrıca başka birinin saç şekline benzeyen peruklar da zaman zaman tanımayı zorlaştırabilir. Tabi bu tür bir olay da, oldukça düşük bir oranda gerçekleşebilir. Fakat, günümüzde artık yüz nakilleri yapılmaya başlandı. Sistem bu tür durumlarda da kişileri tanımakta güçlük çekebilir” şeklinde yorumladı.


“ASIL AMACIM SUÇLU TESPİTİYDİ”
İleride daha büyük hedeflerinin olduğunu vurgulayan Vatansever, projeyi ilk etapta okul ortamında bulundukları için ‘Yoklama sistemi’ şeklinde değerlendirdiklerini söyledi.


Vatansever, “Benim bu projedeki asıl amacım, suçluların takip ve tespitiydi. İnşallah ilerleyen dönemde bu konuda da iyi bir gelişim sağlayacağım” şeklinde konuştu.


MOBESE SİSTEMİNDE KULLANILABİLİR
Projenin, ilerleyen zamanlarda çok yönlü olarak kullanılabileceğini dile getiren üniversite öğrencisi, bu mekanizmanın kent güvenlik sistemleri MOBESE’de de rahatlıkla kullanılabileceğini aktardı. MOBESE’de yapılabilecek olan proje çalışması hakkında bilgi veren Vatansever, kayıp şahıslar hakkında duvarlara yapıştırılan afişler yerine sistemin daha kolay işleyeceğini savundu.


Geliştirilecek olan sistemde yapılacak olan alarm mekanizmasıyla birlikte, kayıp şahısların ailelerinden temin edilen fotoğrafları kullanılarak, kaybın daha çabuk bulunabileceğini belirten Vatansever, projenin toplumsal açıdan oldukça yarar sağlayacağını iletti.


PROJE, ULAŞIMDA DA RAHATLIKLA HAYATA GEÇİRİLEBİLİR
Seyahat acentalarının da bu projeyi ulaşım sektöründe rahatça kullanabileceğini ifade eden Vatansever, “Şehirlerarası ulaşım yapan yolcular, verilen molalarda artık otobüsü kaçırmayacak. Sistem sayesinde yüzleri tanınan yolcular, molada geciktiği anda sistem, ‘Şu kişi: … otobüse dönmedi’ diye alarm verip yolcuların eksikliğini haber verir. Bu sayede, yolculuk mağduriyetlerinin de önüne geçilmiş olur” dedi.

ÖZEL HABER: Feti KILIÇ

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum