Öner'den Kanun Teklifi

CHP Isparta Milletvekili Ali Haydar Öner köyleri kalkındıracağını belirttiği kanun teklifini TBMM Başkanlığı'na verdi.

Yayınlanma:
Güncelleme: 02 Kasım 2012 16:29
Öner'den Kanun Teklifi

Genel Bütçe Vergi Gelirlerinden köylere de pay verilmesini öngören kanun teklifi ile; köylerdeki yaşam kalitesinin iyileştirilmesi ve kırsal yörelerin mutlu yaşam alanı olabilmesi hedefleniyor.

Milletvekili Öner, anayasamızın 127. maddesine göre köylerin de İl Özel İdareleri ve belediyeler gibi tüzel kişiliğe sahip bir yerel yönetim birimi olduğunu, mevcut durumla köylerin gereksinimlerini karşılamalarının olanaksız ve diğer yerel yönetim birimleriyle karşılaştırıldığında bu durumun hakkaniyet duygusunu zedelediğine vurgu yaptı. Öner, ''Daha önceki yasal düzenlemelerde yerel yönetim birimleri olan İl Özel İdareleri ve belediyelere genel bütçe vergi gelirlerinden yardım yapılması öngörüldüğü halde diğer bir yerel yönetim birimi olan köyler; bugüne kadar ihmal edilmiş, genel bütçe vergi gelirlerinden pay verilmemiştir'' dedi.

Yerel yönetimlerden beklenen işlevlerin gerçekleşmesi bu birimlere yeterli gelir kaynaklarının sağlanması ve mali özerkliklerinin tanınması ile mümkün olacağını kaydeden Öner,''Kalkınma sürecinde kırsal nüfusla kent nüfusu arasında denge sağlanması, köylerin üretim sürecine aktif olarak katılmalarının temini, köylerin atıl üretim kapasitelerinin kullanıma sunulması, köylünün ekonomik gücünün artırılması, köylerin kalkınma sürecinin hızlandırılması, köylerdeki yaşam kalitesinin iyileştirilmesi ve kırsal yörelerin mutlu yaşam alanı olabilmesi için diğer yerel yönetim birimleri gibi köylere de genel bütçe vergi gelirlerinden nüfusları oranında pay ayrılmasıyla mümkün olacaktır'' dedi.

Hazırladıkları kanun teklifi ile genel bütçe vergi gelirlerinden köylere pay verilmesini sağlamayı hedeflediklerini ifade eden Ali Haydar Öner, ''Köy kanunu köylerde yapılması gereken işleri, yatırım ve hizmetleri sıralıyor. Bunların yapılması için mali kaynaklar çok sınırlı ve yetersiz. Hazırladığımız kanun teklifi ile bu işler için mali kaynak temin edilmiş olacaktır'' dedi. Mali kaynağın hangi iş, yatırım ve hizmet için kullanılacağına köy halkının kendisinin bizzat karar vereceğini ve böylece gerçek anlamda yerel yönetimin sağlanacağına dikkat çeken Öner, genel bütçe vergi gelirlerinin %1'inin (yüzde 1'inin) köyler için ayrılmasını, her yıl Nisan ayında köy başına 25 000 TL denkleştirme ödeneğinin verilmesinin kanun teklifinde yer aldığını söyledi.

Kanun Teklifiyle; köylerde kooperatiflere, hizmet, pazarlama ve üretim birliklerine üye olunabileceğini belirten Öner, ''Köylülerimizin en büyük sorunu ürettiği ürünü hak ettiği değerde satamaması. Bunun içinde köylerde kooperatifçiliğin, hizmet, pazarlama ve üretim gibi birliklerin yaygın ve aktif bir şekilde çalışması gerekir. Teklifimizde köyündeki yurttaşlarımızın istemesi halinde köylerimizin bütçelerinin yarısına kadar bir miktarla bu kuruluşlara üye olmasına olanak sağlanmaktadır'' dedi.

KANUNDAKİ YENİ DÜZENLEME NE GETİRECEK
CHP Isparta Milletvekili Ali Haydar Öner ve arkadaşlarının Genel Bütçe Vergi Gelirlerinden köylere pay ayrılması ile ilgili kanun teklifi yasalaşırsa köyde yaşayan vatandaşlarımız köylerine yapılacak iş, yatırım ve hizmetlerin kararında bizzat söz sahibi olacaklar. Köyler her yıl 25 000TL denkleştirme ödeneğinin yanı sıra nüfusları oranında pay alacaklar. Örneğin 2013 yılı esas alınacak olursa 630 nüfuslu bir köy aylık yaklaşık 35 000 TL lira pay alacak. Yıl sonunda toplam da bu miktar yaklaşık 455 000 TL olacak. Pay, nüfus oranında artacak.

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.