Onlara Kavga Etmekten Başka Bir Şey Kalmıyor

Isparta Barosu Kadın ve Çocuk Haklarından Sorumlu Koordinatör Ayfer Eseryel, Yeni evlenen çiftlerde boşanmanın, ailelerin çocuklarına çok yardımcı olmasından kaynaklandığına dikkat çekti.

Yayınlanma:
Güncelleme: 26 Kasım 2014 15:59
Onlara Kavga Etmekten Başka Bir Şey Kalmıyor

25 Kasım kadına yönelik şiddetle mücadele gününün kutlanmasının bile ne kadar acı bir durum olduğuna değinen avukat Ayfer Eseryel “Böyle bir günün kutlanması bile çok kötü. Kadına şiddetin normal bir olay gibi karşılanmasına şiddetle karşıyım. Isparta’da 850 adet kesinleşmiş ve bir o kadar da devam eden boşanma davası mevcut. 6284 sayılı yasa kapsamında koruma kararı verilen bin üzerinde karar var. Bunlar Isparta için bile çok. 2014 kasım ayı dahil 240 kadınımız öldürüldü. Kadın için oluşturulan kanunda uzaklaşırma kararları sadece kağıt üzerinde kalıyor ve hiçbir şekilde uygulama yapılmıyor. Şiddet gören kadın için bir maddi desteğin sağlaması gerekir. Kanunda yer almasına rağmen ben bunu hiç görmedim” dedi.

BU YILLARA DİKKAT!
Boşanmaların evlilikteki yıllara göre değiştiğini ifade eden Isparta Barosu Kadın ve Çocuk Haklarından Sorumlu Koordinatör Ayfer Eseryel, Evlilikte ömür boyu mutlu olabilmek için ilk önce çiftlerin birbirine olan saygısını yitirmemiş olması ve 10 yılı tamamlamış olması gerektiğine değindi. 1, 5 ve 10. yılların çok önemli olduğunu söyleyen Eseryel “Bu yılları atlatırsanız ömür boyu mutlu olabilirsiniz” dedi.

KANUNLARIN ETKİSİ YOK
Kanunların genişletilmesi ve uygulanması konusunda esnek davranılmaması taraftarı olan Eseryel “Kanunların hiçbir etkisi yok. Kanunlar genişletilmeli ve var olan kanunlarda işlenilebilir durumlara getirilmeli. Cezaevinden çıkan ya da şartla salınan kişilerin ilk yaptığı iş kadın cinayetidir. Devletin bu durumlara acilen el koyulması gerekir. Devletin her cinayetten sonra haberimiz yoktu ya da haberimiz olsaydı korurduk gibi açıklamaları ile karşılaşıyoruz. Cinayete kurban giden kadınların tamamı koruma kararı aldırmış ama koruma tahsis edilmemiştir. Bu durum kadın cinayetlerinin önünü açıyor” şeklinde konuştu.

TAHRİK İNDİRİMİ KALDIRILSIN
Kadın cinayetlerinde tahrik indiriminin kaldırılması gerektiğini söyleyen Eseryel isteklerini şu şekilde sıraladı. “Kadınlar en çok kendi hayatındaki kararları verdiği için öldürülüyor. Ceza kanununda daha caydırıcı cezalar olmasını istiyoruz. Kadın cinayetlerinde de hiçbir şekilde tahrik indirimi olmaması gerekir. Tüm koruma tedbirleriin tam anlamıyla uygulanması lazım. Kadına yönelik şiddeti uygulayan kişin psikolojik bir destek almasının zorunlu hale getirilmesi gerekmektedir. Yaşanılan her olayda mahkmeler ve emniyet olayı çok ciddiye alarak çalışması gerekmektedir. Kadın sığınma evlerinin artırılması lazım. Daha fazla kadına hitap edecek sığınma evlerinin yapılması lazım” şeklinde konuştu.

500 TL ÇOK GÖRÜLÜYOR
Isparta Barosu Kadın ve Çocuk Haklarından Sorumlu Koordinatör Ayfer Eseryel “Şiddet gören kadının maddi durumu ile ilgili çok ciddi bir çalışmanın yapılması gerekiyor. Kadına çok sık olmasa da koruma veriliyor ama maddi hiçbir destek yok. Maddi destek olmaması kadının mağduriyetinin devam etmesini sağlıyor. Bunun neticesinde kocası ile tekrar barışmak zorunda kalıyor. Barışmama taraftarı değilim ama bir çok kadının kocası ile barıştıktan sonra öldürüldüğü haberini izlemekten sıkıldık. Devletin farklı yerlere milyonlarca lira harcamasını ama kadına belli bir miktar vermemasini eleştiren Eseeryel “Devletimiz kadına 500 TL’yi fazla görüyor” dedi.

KADINI KİMSE DÜŞÜNMÜYOR
Eseryel “Hukuk sistemimizde de bir yanlışlık var. Boşanma davası açan kadınımıza ancak 8 ayda nafaka bağlatabiliyoruz. Bu 8 ay içinde kadın ne yer ne içer, çocuğuna nasıl bakar bunu kimse düşünmüyor. Dava açan kadının kocası düşünmediği gibi devlette düşünmüyor” şeklinde sitemini dile getirdi.

ÇOCUKLARI KAVGALARINIZA KARIŞTIRMAYIN
Boşanma sürecine giren eşlerin yaptığı tartışmaların çocukları derinden etkilediğinin altını çizen Eseryel “Ayrılan ya da huzursuz olan eşler genellikle çocukları kullanmaktadır. Bu eğitimli kişilerden de oluşuyor. Boşanma sürecinde iki taraf birbirini suçlamak için adeta yarışıyor. Şiddet dayak ve cinayetler çocukların yanında yapılıyor. Çocukların küçüklükte geçirdiği bu travmalar ileride de devam ediyor ve sosyal yaşantısına yansıyor. Evlilik yaşının 30’lara gelmesinin tek sebebinin de bu olduğunu söylüyorum” dedi.

OLGUN BİR ŞEKİLDE ANLATIN
Boşanma kararı alan eşlerin, çocuklarına ayrılma haberini en uygun bir şekilde dile getirilmesini öneren Isparta Barosu Kadın ve Çocuk Haklarından Sorumlu Koordinatör Ayfer Eseryel “Öncelikle eşlerin bunun ortak kararı olduğunu, bir arada olmalarının hem kendileri hem de çocuk için sağlıklı bir ortam oluşturmayacağını belirterek sakin bir şekilde ifade etmeleri gerekir. Boşandıktan sonra da yine eşlerin görüşeceğini ve her türlü ihtiyacında da çocuklarının yanında olacakları belirterek açıklanması lazım. Normal günümüzde yaşanan olaylarda çocuğa açıklama yapılmıyor bunun neticesinde sosyal yaşantısında sıkıntılar yaşamasına neden oluyor” dedi.

EKONOMİK BOYUT ÖNEMLİ
Geçmiş zamanlardaki boşanmaların ekonomik nedenlerden kaynaklandığını dile getiren Eseyel “Boşanmaların ekonomik boyutunun büyük payı var bunun yanı sıra aldatmalar da çok büyük etken. Bir ailede kazanç az ve geçinemiyorsa bir takım geçimsizlikler baş göstermeye başlıyor. Eskisi gibi ekonomik yönden oluşan boşanmalar çok azaldı. Eskiden maddi durumu iyi olmadığı için boşanmalar olurken şu an da eşler birbirlerine olan saygısını yitirdiği için oluşuyor” şeklinde konuştu.

SİSTEMİN DEĞİŞTİRİLMESİ LAZIM
Kadın için oluşturulan tek kanunun şiddete yönelik olduğunu ve onunda uygulamalarında aksaklık oluştuğunu bildiren Isparta Barosu Kadın ve Çocuk Haklarından Sorumlu Koordinatör Ayfer Eseryel, “Kadının özel ve iş hayatında da değişiklikler yapılması lazım. Yalvaç’ta yaşanan kazada kadınların günü birlik çalıştığı için sigorta yapılmamış. Kadınlarımızın en büyük eksiğide bu. Kadınlara günü birlik çalışmalarında sigorta sisteminin getirilmesi lazım” şeklinde sözlerini noktaladı.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.