Organ Bağışı Yetersiz Kalıyor

SDÜ Tıp Fakültesi Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Tuğrul Sezer, organ bağışının yetersiz kaldığını ve vatandaşların bu konuda biraz daha duyarlı olması gerektiğini söyledi.

Yayınlanma:
Güncelleme: 19 Aralık 2011 11:56
Organ Bağışı Yetersiz Kalıyor

SDÜ Tıp Fakültesi Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Tuğrul Sezer, ülke genelinde her yıl 4-5 bin yeni böbrek hastası olduğunu, ancak organ bağışının, yeni hasta sayısını bile karşılamadığını bildirdi.

Sadece Isparta'da bir böbrek nakli merkezi gerektirecek kadar hasta olduğuna işaret eden Sezer, organ bağışında ise sıkıntı yaşandığını aktardı.

Binlerce insanın böbrek nakli konusunda beklenti içinde olduğunu anlatan Sezer, "Her yıl 4-5 bin yeni hasta ilave oluyor, ama ortalama bin-1500 arasında organ nakli yapılıyor, yapılan organ nakli, yeni hasta sayısını bile karşılamıyor. Türkiye'nin şu anda organ nakli konusunda bağış sayısını artırma zorunluluğu var" dedi.

Organ nakil merkezlerinin sayısının artmasıyla organ bağışı konusunda bilincin de artacağına inanan Sezer, SDÜ Tıp Fakültesi Hastanesi bünyesinde de bir organ nakli merkezi oluşturmak istediklerini aktardı.

Başhekim Prof. Dr. Tuğrul Sezer, Isparta'da organ nakli merkezi için hasta potansiyelinin bulunduğunu, ancak cerrahi alanda yeterli altyapının olmaması nedeniyle nakil merkezi için girişimde bulunamadıklarını belirtti.

SDÜ Tıp Fakültesi Hastanesi bünyesinde özellikle böbrek nakli merkezi oluşturulabileceğini aktaran Sezer, nakil işlemlerin cerrahi bir işlem olduğunu, bu nedenle cerrahi alanda altyapının tamamlanması gerektiğini kaydetti.

Sezer, "Böbrek nakli merkezinin ihtiyaç duyacağı yeterli hasta var, talep var, ısrar var, ama yetişmiş cerraha da ihtiyacımız var. Altyapının eksiksiz olması gerekir. Eksiklikler giderilir giderilmez organ nakli işlemlerine başlayacağız" diye konuştu.

Isparta'da organ nakli merkezi olduğu takdirde SDÜ Tıp Fakültesi'nin cazibesinin artacağını kaydeden Sezer, SDÜ'ye sadece Isparta'dan değil, diğer bölgelerden de hastaların geleceğini ifade etti.

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.