Ormanlarımız Yanmasın

Isparta Orman teşkilatı, sezon öncesi yangınlara karşı tüm önlemini alsa da, asıl görev vatandaşa düşüyor. Mangal ateşlerini ve sigara izmaritini iyice söndürmek, rüzgarlı havada gazel yakmamak gerekiyor.

Yayınlanma:
Güncelleme: 09 Mayıs 2012 15:51
Ormanlarımız Yanmasın

Isparta Orman Bölge Müdürü Mehmet Sait Yorulmaz, yangın sezonu ile ilgili tüm hazırlıkların tamamlandığını bildirdi. Yangın söndürme çalışmalarına katılacak olan işçilerin de orman mühendisleri tarafından bir dizi eğitime tabi tutulduğunu belirten Yorulmaz, “Sezon başında, yangın hazırlıkları konusunda tüm önlemlerimizi almış durumdayız” dedi. Yorulmaz, yangınların büyük çoğunluğunun insan hataları nedeniyle meydana geldiğini ifade ederek, vatandaşların piknik ve gazel temizleme konularında daha duyarlı olmalarını istedi.

Isparta Orman Bölge Müdürlüğü, yangın sezonu öncesi hazırlıklarını tamamladı. Yangınların en çok insan kaynaklı hatalardan meydana geldiğini belirten Yorulmaz, önemli uyarılarda bulundu.

YOLLAR VE KULELER SEZONA HAZIR…
Yangın sezonu öncesinde, kritik noktalardaki yolların bakım ve onarım çalışmalarının da sona erdiği kaydeden Yorulmaz, yangın gözetleme kulelerinin bakımlarının tamamlandığını aktardı. Temennilerinin hiçbir yangının meydana gelmemesi olduğunu vurgulayan Yorulmaz, “Tabii ki bizler de ormanlarımızın yanmamasını istiyoruz. Yangılar çıkmasın istiyoruz, ancak bu konuda da bir takım önlemler almamız gerekiyor. Biz, yangın sezonuna girmeden bu çalışmalarımızı tamamladık. Gerek ulaşım konusunda, gerekse yangın izleme noktaları konusunda bütün önlemleri aldık” dedi.

“YETERİ KADAR ARACIMIZ VAR”
Orman yangınlarının çıkış nedenleriyle ilgili olarak, gerekli bütün çalışmalarının tamamlandığını ifade eden Yorulmaz, yangın hazırlıkları konusunda bütün araçlarının bakımlarının yapıldığını ve gerekli görülmesi halinde çevre illerden hava desteği talep edebileceklerini söyledi. Yorulmaz, oluşabilecek büyük yangınlarda, Antalya ve Denizli illerinden havadan söndürme desteği yapılabileceğini aktardı.

İŞÇİLER EĞİTİMDEN GEÇİYOR
Orman Bölge Müdürlüğü bünyesinde yangınlarla mücadelede görev yapan işçilerin, her sezon olduğu gibi bu sezon başında da ciddi bir eğitimden geçtiğini anlatan Yorulmaz, Orman Mühendisleri tarafından, yangınla mücadelede görevli tüm işçilerin, arazözlerin kullanım teknikleri, yangınla mücadele yöntemleri, yangınlara hazırlık ve güvenlik önlemleri, yangın esnasında karşılaşılacak her türlü iş kazalarına karşı ilk yardım eğitiminin uygulamalı olarak anlatıldığını kaydetti.

“TÜM BELEDİYELERLE İRTİBAT HALİNDEYİZ”
Yangın söndürme çalışmalarında itfaiyelerden, su takviyesi desteği aldıklarını ifade eden Yorulmaz, “Isparta’daki tüm belediyelerle yangınla mücadele konularında irtibat halindeyiz. Belediyelerimiz çalışmalarımıza destek veriyorlar. Bu konuda herhangi bir sıkıntımız bulunmuyor” şeklinde konuştu.

PİKNİKÇİLER, DİKKAT!
Orman yangınlarının büyük çoğunluğunun insan hatalarından kaynaklandığına dikkat çeken Yorulmaz, “Sezona girmiş olduğumuz şu günlerde, vatandaşlarımızın meydana gelebilecek olan ciddi yangınlar konusunda hassas davranmaları gerekiyor. Piknik alanlarındaki ateşlerin, su ile tam olarak söndüğünü görmeden vatandaşlarımızın o alanları terk etmemesi gerekiyor. Ayrı bütün bunların yanı sıra, tarla ve bahçelere giden vatandaşlarımızın ile yine piknikçilerin, içtikleri sigara izmaritlerinin tam söndürmeleri gerekiyor. Özellikle sönmemiş mangal ateşleri ile sigaralar, orman yangınlarını tetikleyen en ciddi orandaki insan ihmalleri arasında yer alıyor” dedi.

“RÜZGARLI HAVALARDA ‘GAZEL’ YAKMAYIN”
Öte yandan özellikle kırsal kesimlerde yaşayan vatandaşlara çağrıda bulunan Yorulmaz, en büyük sıkıntılarının bağ- bahçe temizliği ile anız yakma olayları sonrasında meydana gelen yangınlar olduğuna dikkat çekti. Özellikle çiftçilikle ve bağ - bahçe işleriyle uğraşan vatandaşların daha duyarlı olmalarını isteyen Yorulmaz, “Bizi en çok sıkıntıya sokan yangınlar anız ve bağ – bahçe yangınlarıdır. Vatandaşların ‘gazel veya pislik’ şeklinde tabir ettiği maddeleri temizleme çalışmaları yaptığı sırada, dikkatsiz şekilde kontrolleri ve rüzgarın da etkisi bu tür yangınların kısa sürede büyümesine davetiye çıkarıyor. Bu tür yangınlar çok çabuk yayıldığı için ciddi oranda kayıplara yol açıyor. Bizi en çok tedirgin eden noktalar bunlardır. Vatandaşlarımızdan bu konuda daha duyarlı olmalarını istiyoruz. Rüzgarlı havalarda gazel yakmasınlar” diye konuştu.

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.