Ortadoğudaki Yangın Elmayı Da Yaktı

Türkiye'nin etrafındaki ateş çemberi Isparta'da elma fiyatlarına doğrudan yansıdı. Geçen yıl dalında kilosu 1 TL'ye satılan elma bu yıl 50 kuruş ile 80 kuruş arasında alıcı buluyor.

Yayınlanma:
Güncelleme: 16 Eylül 2013 09:41
Ortadoğudaki Yangın Elmayı Da Yaktı

Türkiye'yi çevreyelen Ortadoğu ülkelerinde yaşanan iç karışıklık ülkemizi doğrudan etkiliyor. Mısır, Suriye, Irak gibi Türkiye'nin komşu illerinde yaşanan karışıklık ve iç savaş sınır ticaretini etkiledi. Özellikle bu ülkelere yapılan meyve-sebze ticareti bıçak gibi kesildi. Bu durum Türkiye'nin elma bahçesi Isparta'da da hissediliyor.

ÜRETİCİYE BÜYÜK ŞOK: ELMA DALINDA 50 KURUŞ
Isparta bir taraftan elma hasat sezonuna hazırlanırken diğer taraftan da Suriye başta olmak üzere Ortadoğu ülkelerindeki yangının etkisini yaşıyor. Türkiye'de bu yıl elma rekoltesinin beklenenin üzerinde olması, komşu illerle dış ticaretin sekteye uğramasının etkileri doğrudan hissedildi. Elma üreticisinin yoğunlukla gerçekleştirildiği Eğirdir ve Gelendost'ta açılış fiyatları üreticileri şoka uğrattı. Geçen yıl dalında 1 TL'den satılan elmanın bu yıl dalında satış fiyatı 50 kuruştan açıldı. Elmanın durumuna göre fiyatlar kilosu 80 kuruşa kadar yÜkseliyor.

Bu yıl meyve suyu yapımında kullanılan döküntü diye tabir edilen 2. sınıf elmada da fiyat şoku yaşanıyor. Tüccarlar meyvesuluk elmanın kilosunu 10 kuruştan alıyor. Geçen yıl aynı elma 45 kuruşa kadar satılıyordu.

ÇEVRE ÜLKELERLE BAĞLANTININ ETKİSİ
Yukarı Gökdere Köyü Muhtarı Ahmet Sarı elma fiyatlarının maliyeti kurtarmayacak kadar az olduğunu söyledi. Üreticinin elmayı kilosu 50 kuruşa malettiğine dikkat çeken Sarı, "Rekolte çok iyi ve yüksek. Elma dünyada çok. Bu fiyatlar çok düşük. Maliyetleri karşılamıyor. Şuan elmada yaşanan baş sıkıntı komşu ülkelerde yaşanan iç sorunlar. Suriye, Mısır karıştı. İran öyle. Rusya'da kendi içinde inceleme çok oluyor. Sınırdan meyve çok dönüyor. Yapılacak şey yeni tip ağaçlara geçilecek. Bu şekilde maliyet düşüyor. Ancak eski tip elmanın damak tadı çok güzel" diye konuştu.

Meyvesuluk elmanın da kliosu 10 kuruştan alındığını belirten Sarı, " Geçen yıl Avrupa ülkeleri Çin'den alım yapmadı. Fiyatlar iyiydi. Bazen 40 kuruşa kadar çıkmıştı. Ama bu yıl çok kötü" dedi.

ELMAYA TEŞVİK ŞART
Tüccarlar elmadaki fiyat şokunun ancak ihracat teşviği ile rahatlatılabileceğine inanıyor. Ticaret Borsası Başkanı Ahmet Adar, 2 yıl yıldır verilmeyen elmaya ihracat teşviğinin bu yıl hayayi önem taşıdığını söyledi. Türkiye'de elma rekoltesinin çok olması ve iç piyasada yaşanan arz patlamasının ancak dış pazara yönelilerek giderile ilceğini kaydeden Adar, " Elma ihracatına teşvik verilmesi tüccarlarımızı dış pazar arayışlarına itecektir. Tüccarlarımız bu ihracat teşvikinden faydalanmak için ihracat kapılarını zorlayacaktır. İhracatı teşvik edilen ürün iç pazarda da değerlendirilecektir" dedi.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
4 Yorum