Ortadoğu'ya Isparta Elması

Ortadoğu'ya Isparta Elması

Yayınlanma:
Güncelleme: 12 Nisan 2017 12:50
Ortadoğu'ya Isparta Elması

Türkiye'nin en önemli elma üretim merkezlerinden Isparta’da soğuk hava depolarında tutulan elmalar, başta Ortadoğu ülkeleri olmak üzere komşu ülkelere ihraç ediliyor. Isparta’nın Gelendost İlçesine bağlı tarihi Afşar Köyünden ülkenizin iç piyasa haricinde Ortadoğu’ya ihracat yapılıyor. Tarihte ipek yolunun geçtiği Afşar şimdi de tarihine yakışanı yapıyor ve Ortadoğu'da 3 ülkeye elma  ihracatı yapıyor.

Gelendost Afşar Köyü'nde genç girişimci Asım Dursun kurduğu soğuk hava deposuna ilave olarak atmosfer basınçlı deposuyla elmanın depolama ömrünü artırarak kaliteli dalından kopmuş gibi duran elmaları İran, Irak ve Pakistan'a ihraç ediyor.
Gelendost’ta bulman Öz Afşar soğuk hava deposunun genç kuşak temsilcisi Asım D ursun TKD K’ dan aldığı 800 bin TL'lik destekle 2 milyon TL yatırım yaparak bölgeni n i I k atmosfer kontrollü soğuk hava deposu mu kurdu Şimdi Ortadoğu’ya ve komşu ülkelere ihracat yapıyor.
Deposunda paketleme tesisini ete oluşturan işletmeci Asım Dursun ve kardeşi İbrahim Dursun, bugünlerde yoğun bir şekil ete elma ihracatına imza atıyorlar. Elmanın altın yıllarından birini yaşadığını belirten İbrahim Duşun, "İran, Irak ve Pakistan'a şuanda Golden ve Starking çeşitleri ile ihracatımız devam ediyor. Günde 3-4 tır elma depomuzdan hazırlanarak yola çıkıyor. Bağlantılarınız doğrultusunda elmalarımızı paketliyoruz ve tırlara yükleyip gönderiyoruz Elmaya bu yıl talep çok fazla ve fiyat olarak da altın yılını yaşıyor. Elmanın bu yıl hak ettiği değeri kazanması üreticilerin de yüzleri güldürüyor. Atmosferli Soğuk Hava Deposunda çok az miktarda elmamız kaldı. Bu elmaları m z da bağlantılarımız doğrultusunda Ortadoğu ülkelerine sevk edilecek İnşallah yeni sezonda da elma hareketliliğinin böyle gitmesini temenni ediyoruz" dedi.

Bugünlerde ihracata giden elmanın kilo fiyatının kalitesi, boyu ve cinsi ne güre değiştiğini belirten işletmeci İbrahim Dursun kilosu 1 TL 40 kuruş ile 2 TL'ye kadar elmanın alıcı bulduğunu ve tüccarlar aracılığı ile Ortadoğu ülkelerine ihraç edildiğini belirtti.
İşletmeci Asım Dursun, "Köyümüzün bulunduğu ovamızda ve bölgemizde yetiştirilen elmalarımız dünyada eşi benzeri olmayan bir kaliteye sahiptir. Elmalarımızın kaliteleri oldukça yüksek ve organik ol arak yetiştirildiğinden tüketicini n damak tadı zevkini artırmaktadır. Aroması, kokusu ve lezzeti bakımından Isparta’da yetişen el mal arımız dünyanın en kaliteli elmalarıdır. Bunu gidip gördüğümüz fuarlarda ve incelemede bulunduğumuz çeşitli üretim merkezi erinde tespit eden elma üzerine ihtisas yapmış Üniversite hocalarımız söylüyor" dedi.

Asım Dursun 2milyonTL yatırım maliyetli işyerinde önceki depoya atmosfer basınçlı depo eklenerek toplamda 6 bin tonluk depolama kapasitesine ulaştığını söyledi. Ası m D ursun Gelendost bölgesindeki ilk atmosfer kontrollü soğuk hava deposunu kurmaktan mutlu olduklarını belirtti. Atmosfer kontrollü soğuk hava deposunun meyvenin kimyasal yollarla değil doğal olarak tazeliğini koruduğunu söyleyen Asım Dursun "atmosfer kontrollü sistemde depo içindeki oksijen alınarak meyve uyumaya alınıyor. Böylece depodan çıktığında ilk günkü kadar taze oluyor. Bu nedenle de tüccar tarafından da tercih ediliyor. Elma dalından Eylül veya Ekim ayında koparıldı. Yaklaşık 6 aydır depoda ve ilk günkü tazeliğini koruyor." dedi.
Ayrıca, depolama, paketleme ve yükleme işleri nete de çok sayıda işçi çalıştığını belirten işletme sahibi Asım Dursun, "hem bizi m personelimiz hem de tüccarların personel işsiz kalmamış oluyor ve ekonomiye can verilmiş oluyor" dedi.

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.