Örtü Altı Sistemiyle Kışa Kadar Çilek Üretiyor

Örtü Altı Sistemiyle Kışa Kadar Çilek Üretiyor

Yayınlanma:
Örtü Altı Sistemiyle Kışa Kadar Çilek Üretiyor

Aksu’da kendi imkanlarıyla kurduğu sistemle örtü altı çilek yetiştiriciliği yapan Halil Özkan, kış mevsimine kadar çilek üretiyor. 

Aksu’da çilek yetiştiriciliği yapan Halil Özkan, eylül ayından beri örtü altı tekniğiyle çilek yetiştiriyor. İlçede kasım ayının başında açıkta yetiştirilen çilekleri don vurmasına rağmen, örtü altı tekniğini kullanan Halil Özkan verim almaya devam ediyor. Özkan örtü altı sistemiyle yetiştirdiği çilekleri geçtiğimiz hafta düzenlenen Göller Bölgesi Tarım ve Hayvancılık Fuarında ziyaretçilere ve protokole ikram etti. Özkan’ın örtü altı sistemiyle kış aylarına kadar yetiştirdiği çilek ziyaretçilerden ve protokolden tam not aldı. 

Konuyla ilgili Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğünden yapılan bilgilendirmede, “Aksu İlçesi Yılanlı köyünde ikamet eden çiftçi Halil Özkan tarafından 1.200 rakımda İlçe Müdürlüğü personelinin teknik desteği ile 3.800 m² alanda örtü altında çilek yetiştiriciliği yapılmaktadır.  Aksu'daki çilek yetiştiriciliği yapan 50 kişiden biri olan Halil Özkan'ı diğer 50 kişiden ayıran bir özellik vardır ki, o da çilek yetiştiriciliğini bu yıl eylül ayından beri örtü altında yapmasıdır. Bu şartlarda ürettiği çilekler geçtiğimiz günlerde Isparta' da düzenlenen Göller Bölgesi Tarım ve Hayvancılık Fuarında da ziyaretçiler ve açılışa katılan protokol üyeleri tarafından büyük bir ilgiyle karşılanmıştır.

Aksu İlçe Müdürlüğü teknik personeli tarafından çiftçilerimize örtü altında ya da alçak tünelde çilek yetiştiriciliği yapmaları yönünde teşvikleri olmuştur. Bu kapsamda teknik gezi düzenlenmiştir. Bunun sonucunda çiftçilerimizden birçoğu bu konuda girişimlere başlamış  sadece Halil Özkan kendi imkanları ile örtü altı sistemi kurmuştur. İlçede Kasım ayının başında açıkta yetiştirilen çilekleri don vurmuş olmasına rağmen çiftçimiz örtü altında çilek yetiştirmeye devam etmektedir. Ekim ayında hava sıcaklıklarının düşmesi ve Kasım ayının son günlerinde havanın yağmurlu zaman zaman karlı geçmesi sonucu güneş ışığını tam alamayan çilekte verimde düşüş olmakla birlikte, tat ve aroması aynı kalitede, renk alma süresi ise biraz uzamaktadır.

Aksu İlçesi rakım olarak Isparta'nın en yüksek ilçelerinden birisi olmasına ve geceleri eksi değerlerde seyreden hava şartlarına rağmen, örtü altında dondan etkilenmemesi için gece sıcaklıklarının düşmeye başladığı yaklaşık bir aydan beri çiftçimiz soba yakarak üretimi Aralık ayına geldiğimiz bugünlere kadar devam ettirmektedir. Çiftçimiz özellikle gece sıcaklığının -12°C'lere düştüğü 3 gece yoğun mücadele vermiş, yapmış olduğu bu mücadelesi kar yağışlarının olacağı güne kadar devam edecektir.

İl ve İlçe Müdürlüğü olarak şimdiye kadar olduğu gibi bundan sonra da teknik desteklerimizle çiftçilerimizin yanında olmaya, teknik geziler, toplantılar ve Aksu Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğü ile  açılacak kurslarla eğitimlerimiz devam edecektir” denildi. 

 

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.