'Özel İdare Binası Ekonomik Getirisi Olan Bina Olmalıdır'

Eski İl Özel İdare binasının kentin merkezinde kamuya ait bir yer olduğunu belirten Kuyu, Kamunun malı olan bir yerle ilgili düzgün kararlar verilmesi gerektiğine dikkat çekti.

Yayınlanma:
Güncelleme: 26 Eylül 2012 18:21
'Özel İdare Binası Ekonomik Getirisi Olan Bina Olmalıdır'

Özel İdare binasıyla ilgili tartışmalara değinen Mimarlar Odası Başkanı Merve Kuyu, “Bina mutlaka estetik olmalı. Bu kadar estetik olmayan binaların olduğu bir ilde kent kimliğini koruyan bir yapı olmalıdır. Burada kazanan kamu olacaktır. Rant kazandı hesabı burada olmaz. İki kat az da yapsan kamu kazanacaktır. Çok modern bir kullanışlı otopark yapabilirsiniz ama sembol bir yapı olmaz. İkincisi ekonomik anlamda katkısı olabilir ama çok sığ bir düşüncedir ekonomik açıdan. Burası ticari anlamda karma bir bina olmalıdır” dedi.

Eski İl Özel İdare binasının kentin merkezinde kamuya ait bir yer olduğunu belirten Kuyu, Kamunun malı olan bir yerle ilgili düzgün kararlar verilmesi gerektiğine dikkat çekti.

Konu ile ilgili olarak istişarelerin yapılması gerektiğinin altını çizen Kuyu, “Bu tartışmalar siyasi döngüde olmamalı. Birisi bir şeye hayır diyorsa onun gerekçesini net söyleyebilmeli ve bununla alakalı ardında duracak kadar gerekçeleri sağlam olmalı. İnsanların kafasını karıştırıp, işin yürümesine engel olmamalı” dedi.

Binanın deprem yönetmeliğine aykırı olduğunu anlatan Kuyu, buranın bir an önce yıkılmasını istedi. Depreme dayanıksız olduğu raporlandığı halde buranın hala yıkılmamasına tepki gösteren Kuyu, “Deprem yönetmeliğine aykırı olan bu bina bir an önce yıkılmalıdır. Burayla ilgili veriler raporlar ciddi raporlardır’ demiştim. Hatta birisi açıklama yapmış bu bina Burdur depremini gördü diye Böyle basit açıklamalar olmaz. Herkes kendi uzmanlık alanında konuşsun. Ben bir simitçinin sattığı simitle ilgili ancak beğendim beğenmedim yorumu yapabilirim. Ama içine şu kadar un katılmış bu kadar su katılmış diyemem. Depreme dayanıksız olduğu raporlanmış bir yerle alakalı burası hala yıkılmıyor. Allah korusun bir deprem olsa birisinin orada burnu kanasa bunun sorumlusu o rapora rağmen buna izin verenler olacaktır. O bina bir an önce yıkılıp bu risk ortadan kaldırılmalıdır” dedi.

Isparta’ya güzel bir yapının kazandırılması gerektiğini bildiren Kuyu, buraya yapılacak yapının kent kimliğine katkıda bulunması gerektiğini söyledi.

Isparta’nın sembol bir yapısının olmadığına dikkat çeken Kuyu, “Buraya Isparta’yı simgeleyen bir yapı yapılmalıdır. Teknolojik açıdan ve yapım şekli açısından örnek olmalı. Ekonomik getirisi olmalıdır. Sonuçta burası kamuya aittir. Oradan elde edilecek gelirle köylere hizmet götürülebilmelidir. Burayla alakalı kafadan görüş ortaya koyamazsınız. Özel İdare’nin kaynağı ne kadar güçlü olursa iktidar kim olursa olsun o üst düzeyde hizmet alır. Özel İdare binası ekonomik getirisi olan bina olmalıdır. Bina mutlaka estetik olmalı. Bu kadar estetik olmayan binaların olduğu bir ilde kent kimliğini koruyan bir yapı olmalıdır. Burada kazanan kamu olacaktır. Rant kazandı hesabı burada olmaz. İki kat az da yapsan kamu kazanacaktır. Çok modern bir kullanışlı otopark yapabilirsiniz ama sembol bir yapı olmaz. İkincisi ekonomik anlamda katkısı olabilir ama çok sığ bir düşüncedir ekonomik açıdan. Burası ticari anlamda karma bir bina olmalıdır. Bu binayla ilgili bir rapor hazırladık Giriş katlar ticari alanlar olabilir. İkinci katlar ofis rezidans olabilir. Dünyada artık böyle bir sistem var: Isparta bunu yok sayamaz. Ben İl Genel Meclisi’nin ortaya koyduğu görüşü de desteklediğimi ifade ettim. Ölü katlar dediğimiz yerlerde butik otel tarzında olmalı. Bu da doğru bir düşünce. En üst katı da halka açık olmalı. Burada restoran yapılabilir” görüşlerine yer verdi.

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
4 Yorum