Özel Isparta Hastanesi'nden Dev Yatırım

Özel Isparta Hastanesi'nden Dev Yatırım

Yayınlanma:
Güncelleme: 05 Aralık 2017 16:52
Özel Isparta Hastanesi'nden Dev Yatırım

Isparta’nın sağlıktaki şansı olarak nitelendirilen Özel Isparta Hastanesi, teknolojinin son harikası olan tomografi ünitesini bölge halkının hizmetine sundu. Cihaz, hastaya en az x ışını vererek, en fazla veriyi sunuyor. Cihaz sayesinde kolonoskopi uygulamasına da gerek kalmayacak.  

Özel Isparta Hastanesi, Isparta'da, teknolojinin son harikası tomografi ünitesini bölge halkının hizmetine sundu. Cihaz sayesinde, hasta en az dozda X ışınlarına maruz kalıyor.  Sürekli, kolonoskopi uygulamasına gerek bırakmayan cihaz, hastaya özel takip sistemi ile ön plana çıkıyor.         

Sağlık hizmetlerinde en son teknolojileri hedef edinen Özel Isparta Hastanesi, teknolojinin son harikası tomografi ünitesini bölge halkının hizmetine sundu. En önemli özelliği kişiye özgü doz uygulaması olan cihaz hakkında bilgiyi Özel Isparta Hastanesi Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Hakan Kaya verdi.     

Özel Isparta Hastanesi Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Hakan Kaya, bütün yatırımlarını yeni teknolojileri üzerine yoğunlaştırdıklarını belirterek, "İki yıl önce bölgenin en son teknolojiyle donatılmış MR ünitesini hastanemize kazandırmıştık. Şimdi de en son teknolojiyle donatılmış Tomografi ünitemizle bölge halkına hizmet sunmanın sevincini yaşıyoruz.  Birçok özelliğiyle bölgede ilk olacak bu yatırımla sağlık hizmetimizde kalitemizi daha yüksek seviyelere çıkarıyoruz. Sağlıkta bir yarışma alanı. Böyle bakmazsak ilerleme kaydedemeyiz. Bizim dikkatimiz de teknoloji üzerine kurulu" dedi. 

EN AZ X IŞINI EN YÜKSEK VERİ 

Tomografinin röntgen ışınlarıyla çalışan bir cihaz olduğunu ileten Kaya, "Kullanılan ışın X ışınları. Dolayısıyla dikkatli kullanılması gereken bir cihaz. Bugün için tomografide en önemli nokta aletin kullandığı çekim başına dozdur. BU çok önemli. X ışınları gereklilik dahilinde kullanılması gereken ışınlardır. Dozu minimum olan cihazların seçilmesi lazım. İşte biz de bu amaçla yola çıktık.  Özel Isparta Hastanesi'nde bu cihaz 'I Dose' adın verilen teknolojiye sahip. Bu sayede vücuda minimum doz veriliyor. Cihaz, bir program sayesinde bir de hasta için çekimle dozu azaltıyor. Kişinin dokularının X ışınlarına verdiği cevaba göre doz uygulaması yapıyor. Öyle ki bir akciğer filminde aldığınız dozdan daha düşük dozda akciğer tomografisini alabiliyorsunuz. Dolayısıyla biz de heyecan içindeyiz. Şu anda hizmete sunuldu. Cihaz beyin damar hastalıkları konusunda çok ayrıntılı bilgiler veriyor. Bunun dışında kontraslı incelemelerle damar tıkanıkları, damardan geçişle ilgili hastalıklarda bize bilgi veriyor. Kemik ayrıştırma, damar ayrıştırma özellikleri var" dedi. 

KOLONOSKOPİYE GEREK KALMAYACAK

 Bağırsak hastalıklarında kolonoskopi uygulamasının çok sık yapılması gerektiğini anımsatan Kaya, "Kolonoskopi kolay bir işlem değil. Genel anesteziye kadar giden bir uygulama. Girişimsel, hastaya zahmet veren bir yöntem. Bu cihaz sayesinde hekim koyduğu gerekliliğe göre normal kolonoskopiyi hasta yaptırıp aradaki incelemeleri sanal kolonoskopi dediğimiz yöntemle bu cihazda takibi sağlanıyor.  Bu da çok güzle bir uygulama. Hastaya kolonoskopi yapılmada poliplerin durumu hakkında bilgi elde edilebiliyor. Kolonoskopiyi maalesef her hastada yapamamaktayız. Nedeni, kolonların durumuna, göre daha önce geçirmiş olduğu hastalıklara göre değişiyor.  Örneğin kolonda bir tümör var. Arkasında durum nedir bilmiyoruz. Orada bir tümör  var ama ya arkasında daha büyük tümör varsa. İşte bu cihaz sayesinde kolonun diğer kısımları hakkında bize ayrıntılı bilgi verebiliyor"  diye konuştu.

HASTAYA ÖZEL TAKİP SİSTEMİ 

Cihaz sayesinde kişiye özgü takip yapılabildiğini kaydeden Kaya, "Hastanın akciğerinde 5 mm lezyon var. Hastanın ismini girer girmez, cihaz önce geçmiş bilgileri ortaya koyuyor. Ve daha sonra çekilen tomografi ile  cihaz karışlaştırma yapıp,  lezyondaki büyüme veya küçülmeyi ortaya koyabiliyor. Teknolojinin ömrü üç yıl. Bugün 10 birimli teknoloji var üç yıl sonra 5 birime inecek. Bölgemize kazandırdığımız bu hizmetle farkımızı ortaya koyuyoruz. 

10 SANİYEDE TÜM VÜCUDU TARIYOR

Cihazın bir travma durumunda 10 saniyede vücutta en ince ayrıntısına kadar travma durumunu ortaya koyabildiğini belirten Kaya, "Bu tarama ada iki akciğer filmi kadar doz yüklemesi yapmıyor. Böylece vücut taraması en az miktarda X ışınlarına maruz kalıyor. MR'a göre çok avantajlı. Bir tünele girmiyorsunuz. Aletin içinde kalan kısmı 15 cm. Hasta mezara girme hissini kesinlikle duymuyor" diyerek sözlerine noktaladı.         

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.