Paramedik Hayat Kurtarır!

Paramedik Hayat Kurtarır!

Yayınlanma:
Paramedik Hayat Kurtarır!

Süleyman Demirel Üniversitesi Isparta Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu, Eğirdir Sağlık Hizmetleri MYO ile Atayalvaç Sağlık Hizmetleri MYO tarafından düzenlenen "Paramedikler Günü Kutlama Programı", Dün saat 14.00'te Prof. Dr. Lütfü Çakmakçı Kültür Merkezi'nde gerçekleştirildi.

Paramedikler Günü Kutlama Programında konuşma yapan Isparta Sağlık Hizmetleri MYO Müdürü Doç. Dr. Mehmet Ali Tabur “ Mesleklerin özel günlerin olması ve kutlanması oldukça önemlidir. YÖK genel kurulunun üniversitelerde paramedik programlarının açılmasına resmi olarak izin verdiği gün olan 22 Aralığı kapsayan bu hafta, 2005 yılından beri paramedik haftası olarak kutlanmaktadır.

Paramedik (acil tıp teknikeri); acil servis ve ilk yardım uzmanlığı ve ambulans operatörlüğü gibi özelliklere sahip sağlık görevlisidir. Hastane Öncesi Acil Bakımın önemli bir parçasını oluşturur, genellikle kritik durumda hasta ya da yaralıya ilk anda müdahale eden profesyonel sağlık teknikeridir. Hastanın sorununu tanıyıp, durumunu değerlendirip ve gerektiğinde acil bakımı verir. Bunları yaparken kendi, hasta ve ekip güvenliğini de sağlar. Tıbbi müdahaleyi yaparken olay yerini de yönetmek, adli vakalarda delilleri karartmadan müdahalede bulunmak, panik halindeki insanları sakinleştirmek ve iletişim kurmak önemli görevleri arasındadır. Paramediğin görevi,  hasta tıbbi olanaklara sahip bir yere nakledildikten sonra biter” dedi.

Sağlık Hizmetleri MYO Müdürü Doç. Dr. Mehmet Ali Tabur “Sağlık ordusunun en önemli çalışanlarından biri olan paramedikler gece gündüz demeden 7/24 çalışırlar. Aniden gelişen olay ve hastalıklar neticesinde durumu hayati aciliyet arz eden hasta veya kazazedelerin hayati fonksiyonlarını kontrol altına almak, ölümle yaşam arasındaki bu kritik anı hızlı ve doğru değerlendirmek zorunda olmaları paramedik mesleğinin önemini ortaya koymaktadır. 

Tıp bilimindeki gelişim baş döndürücü bir hızda devam etmektedir ve bu gelişimden en çok etkilenen alanların başında acil sağlık hizmetleri gelmektedir. Paramedikler bu değişime ayak uydurmak için, tüm sağlık çalışanları gibi, yeni ekipmanların kullanılmasını öğrenmek hem de tedavi yaklaşımlarındaki güncellemeleri takip etmek zorundadır.

Telaş ve paniğin yoğun yaşandığı, çoğu zaman tartışmaya açık acil durumlarda, mesleki uygulamalarınızın engellendiği vakalar yaşayacaksınız. Tüm meslek hayatınız boyunca, insanlarla temasınızda güler yüzlü olmanız, göz temasını kaybetmemeniniz, vücut dilini iyi kullanmanız ve empati kurarak yaklaşmanızı önermekteyiz.

Bu programı düzenlemedeki amacımız; 112 ne zaman aranır, ararken nelere dikkat edilir, paramedik ne demektir bu konularda halkımızı bilgilendirmektir” diye konuştu. 

 

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.