Parmak İzi Hukuka Aykırı

Mahkeme, kamu görevlilerinin mesaiye giriş çıkışlarında parmak izi alınarak takip yapılmasının hukuka aykırı olduğuna karar verdi.

Yayınlanma:
Güncelleme: 18 Nisan 2014 16:30
Parmak İzi Hukuka Aykırı

Ankara 2. İdari Mahkemesinin kararını değerlendiren Memur-Sen Genel Başkan Yardımcısı ve Enerji Bir-Sen Genel Başkanı Hacı Bayram Tonbul, kamuda çalışan memurların mesaiye giriş çıkışlarda parmak izi uygulamasının kişisel veri alınması olduğundan, kamusal alanda da olsa "özel hayatın gizliliği' ilkesini ihlal ettiğini, burada elde edilen bilgilerin korunması ile ilgili de herhangi bir yasal düzenleme bulunmadığını söyledi.

Özel hayatın gizliliğine önem verdiklerini belirten Tonbul, "Mahkemenin verdiği kararın, özel hayatın gizliliğinin korunması açısından önemli olduğunu düşünüyoruz" dedi.

"ALINAN PARMAK İZİ BAŞKA YERDE KULLANILABİLİR"
Kamuda çalışan memurları yakından ilgilendiren kararda, kamu görevlilerinin mesaiye giriş çıkışlarında parmak izi alınmak suretiyle takip yapılması uygulaması ile ilgili Ankara 2. İdari Mahkemesinin kararı şöyle:

"Olayda, personelden kişisel veri alınması kapsamında olan "parmak izi tarama sistemi' ile mesai takibi uygulamasının, kamusal alanda da olsa "özel hayatın gizliliği' ilkesi kapsamında bulunduğunun anlaşılması karşısında; uygulamanın sınırlarını usul ve esaslarını gösteren bir yasal dayanağının bulunmaması, toplanan verilerin ileride başka bir şekilde kullanılamayacağına dair güvencenin olmaması göz önüne alındığında, yukarıda belirtilen temel haklar ve Anayasal ilkelerle bağdaşmayan dava konusu işlemde hukuka uyarlık bulunmamaktadır."

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.