Pars Çalıştayı Antalya Termessos Milli Parkında Gerçekleştirildi

Pars Çalıştayı Antalya Termessos Milli Parkında Gerçekleştirildi

Yayınlanma:
Pars Çalıştayı Antalya Termessos Milli Parkında Gerçekleştirildi

TÜBİTAK 1001: Araştırma Destek Programları Başkanlığı (ARDEB) tarafından desteklenen, Tarım ve Orman Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü işbirliğinde yürütülen“Pars (Panthera pardus)’ın Akdeniz ve Ege Bölgesindeki Yayılışının Araştırılması” projesi açılış çalıştayı Antalya Termessos Mili Parkı’ndaki Anadolu Leoparı Araştırma Birimi toplantı salonunda yapıldı.

Isparta Uygulamalı Bilimler Üniversitesi Orman Fakültesi Öğretim Üyesi Dr. Yasin Ünal’ın yürütücülüğünü üstlendiği projede Isparta Uygulamalı Bilimler Üniversitesi, Düzce Üniversitesi, Bursa Teknik Üniversitesi, Muğla Sıtkı Koçman Üniversitelerinden araştırmacıların yanı sıra Doğa Koruma ve Milli Parklar Bölge Müdürlüklerinden araştırmacılar yer alıyor.

Proje Yürütücüsü Dr. Yasin Ünal, “Anadolu Parsı (Panthera pardus tulliana), Felidae ailesinin dünyadaki 36 adet kedi türü içerisinde en geniş yayılışa sahip olan kedi türüdür. Dünyada Pars türünün alttürlerine ilişkin çalışmalar devam etmekle birlikte yapılan son genetik çalışmalara göre 8 alttürde toplanmıştır. Türkiye sınırlarında yayılış gösterdiği bilinen alt tür Panthera pardus tulliana’dır. Anadolu Parsının tüm Pars alttürleri içerisindeki en büyük ve en uysal Pars alt türü olduğu bilinmektedir.

Pars, biyoçeşitlilik açısından Türkiye’nin en önemli yırtıcı memeli türü olduğu gibi Anadolu tarih ve kültüründe de önemli bir değere sahiptir. Dünya Doğa ve Doğal Kaynakları Koruma Birliği (IUCN)’ne göre hassas “EN- Tehlikede” kategorisinde yer almaktadır. Projemizin hedef türü Anadolu Parsı (Panthera pardus tulliana)’dır. Anadolu Parsı ağırlığı dişilerde 35-50 kg, erkeklerde 45-70 kg civarındadır. Etoburdur. Beslenmesini çoğunlukla yaban keçisi, yaban domuzu, geyik ve küçük memeliler oluşturmaktadır. Anadolu’ya endemik bir kedi türüdür.

Anadolu’nun hem tarihi ve kültürel hem de biyolojik açıdan çok önemli bir memeli türü olan Pars ile ilgili bilgilerin kaynağı çok eski dönemlere kadar uzanmaktadır. Büyük İskender’in M.Ö. 4. yüzyıla ait mezarında Pars avını gösteren resim dikkat çekmektedir..." dedi.

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.