Pazarlanamayan Kiraz Depolanacak

Uluborlu Belediye Başkanı Mehmet Ünverdi, Uluborlu da üreticilerin kirazı pazarlamakta sıkıntı çektiklerini söyledi.

Yayınlanma:
Güncelleme: 04 Şubat 2013 10:00
Pazarlanamayan Kiraz Depolanacak

Bu nedenle kirazını pazarlayamayan bir üreticinin malını stok edebilmesi için ilçeye depolama tesisi kurmak istediklerini belirten Ünverdi, “ Bunun için Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumuna proje sunduk. Pazarlama sıkıntısı yaşan üreticimizin bu sorunun projeyle sona erdireceğiz” dedi.

Uluborlu da üreticilerin kirazı pazarlamakta sıkıntı çektiklerini belirten Uluborlu Belediye Başkanı Mehmet Ünverdi, bu nedenle kirazını pazarlayamayan bir üreticinin malını stok edebilmek adına ilçede depolama tesisi kurmak adına proje hazırladıklarını söyledi.

Konu ile ilgili Tarım ve Kırsal Kalkınmayı destekleme Kurumuna proje sunduklarını aktaran Ünverdi, “Önümüzdeki hafta kooperatif ortaklarımız bir araya gelip Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Başkanı Ramazan Çelebiye bir sunum yaptıracağız. Şu an kırsal kalkınmada 1 milyon 200 bin Euro hibe alabiliyoruz. Projenin geri kalan miktarını üretici burada karşılayamaz. Onun için ben de bankalardan kooperatif adına kredi alabilir miyiz diye araştırıyorum” dedi.

‘ÖRGÜTLENİN Kİ SÖZ SAHİBİ OLUN’
İlçe de kiraz üreticisinin mutlaka örgütlenmesi gerektiğini açıkladı. Uluborlu halkının bu konuda birlik ve beraberlik içinde olması gerektiğini belirten Başkan Ünverdi, “Bizler kirazını bölgeye yayan kimseleriz. Üreticinin mutlaka örgütlenmesi gerekiyor.

Bu konuda çalışmalarımız oldu ama netice alamadık. Örgütlenirsek pazarlama alanında söz sahibi olabileceğiz. Bu konuda birlik ve beraberlik içinde somut adımlar atmalıyız. Kirazın piyasası Uluborlu’dan belirleniyor. Isparta bölgesindeki borsa burası. Burada kiraz kaç paraysa buradan çevreye yayılıyor. Sen üretici olarak örgütlenemezsen kontrolü tamamen tüccara bırakırsın. Üretici örgütlenirse oluşan fiyatta söz sahibi olur” diye konuştu.

‘FİYATLAR KONTSOLSÜZ ŞEKİLDE BELİRLENİYOR’
Uluborlu Tarımsal Kalkınma Kooperatifinde 120 üyenin bulunduğunu kaydeden Ünverdi, “İlçemize yüksek miktarda alıcı geliyor.ürün almak için müracaatta bulunan firma sayısı 30’a çıktı.

Bu firmalar yurtdışına ürün satıyor. Ama biz örgütlenemediğimiz için fiyat bazen tavan bazen de taban yapıyor. Kontrolsüz bir şekilde gidiyor. Kooperatifleşirseniz tüccarın oluşturduğu fiyata karşı taraf olabilirsiniz” şeklinde konuştu.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.