Pilotlara 'Merkeze Sormadan Vur' Emri

Suriye uçağının düşürülmesinin ardından sınırda gerginlik tırmanırken, TSK ihlal yapılması durumunda F-16'lara "Merkeze sormadan vur" emri verdi.

Yayınlanma:
Güncelleme: 26 Mart 2014 11:09
Pilotlara 'Merkeze Sormadan Vur' Emri

TSK, pilotlara, "Suriye uçaklarının hava sahasını ihlal etmeleri halindeAnkara'ya sormadan vur" emri verdi. Süleyman Şah Türbesi'ne olası saldırıya karşı, hem F-16'lar hem de füzeler hazır bekletiliyor.

MERKEZE SORMADA 'VUR' EMRİ
Suriye'ye ait MIG-23 jetinin Türk Hava Kuvvetleri'ne ait F-16'lar tarafından düşürülmesinin ardından angajman kuralları yeniden gündeme geldi. Sabahgazetesinden Mehmet Nayır'ın haberine göre; Türk Silahlı Kuvvetleri'nin, hava sahasına herhangi bir ihlal yapılması durumunda pilotlara Ankara'ya veya herhangi merkeze sormadan 'Vur' emri verdiği belirtildi. Suriye uçağının da bu emir kapsamında düşürüldüğü öğrenildi. Askeri kaynaklar, "Bir ihlal daha olursa aynı yanıt verilir" değerlendirmesi yaptı.

TÜRK F-16'LARI BOMBA YÜKLÜ DEVRİYE GEZİYOR
Suriye sınırında gerginlik sürerken, Türkiye'nin yurtdışındaki tek toprağıSüleyman Şah Türbesi için de 2 aydır koordinasyon masasının çalıştığı belirtildi. Türkiye'nin Suriye krizinin başladığı 2011'de türbe güvenliğini gündemine aldığı vurgulandı. Türbeyi korumak amacıyla Türk F-16'ları bomba yüklü devriye gezerken, Kara Kuvvetleri'ne ait Toros füzeleri de türbe etrafındaki olası hedeflere kilitlendi.

3 TABUR HAZIR BEKLİYOR
Planlamalara göre, türbeye saldırı halinde ilk olarak Diyarbakır veMalatya'dan havalanacak F-16'lar, Suriye hava sahasına girerek türbeye müdahale edecek. Füzeler de nokta atışları yapacak. Kaynaklar, gerekli görülürse Sikorsky helikopterlerle bordo berelilerin bölgeye sevk edilebileceğini belirtti. Bu kapsamda 3 tabur bordo bereli hazır bekletiliyor. Operasyonun toplamda 10 dakikada bitirileceği vurgulandı.

Diplomatik kaynaklar, Suriye'nin İstanbul Başkonsolosluğu aracılığı ile türbeye müdahale olduğu taktirde operasyon yapılacağı bilgisinin verildiğini belirtti.Irak Şam İslam Devleti (IŞİD), Süleyman Şah Saygı Karakolu'nun kapatılmasını ve Türk bayrağının indirilmesini aksi takdirde saldırılacağını açıklamıştı.

Bu arada Abd Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Marie Harf, Suriye savaş uçağının düşürülmesi konusunda, "Türkiye'nin açıklamasından şüphelenmemizi sağlayacak bir gerekçe yok" dedi.

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.