Plastik Poşette süre 24 Nisan’a kadar uzatıldı

Plastik Poşette süre 24 Nisan’a kadar uzatıldı

Yayınlanma:
Güncelleme: 13 Nisan 2019 13:20
Plastik Poşette süre   24 Nisan’a kadar uzatıldı

Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Abdullah Borca, marketlerde naylon poşet parası toplayan kişi ve kurumlar ile işletmelerinde plastik poşet ücreti alan vergi mükellefleri Ocak, Şubat ve Mart ayına ilişkin plastik poşet parası beyanı için 24 Nisan 2019 tarihine kadar işlem beyanı yapma hakkına sahip olacaklarını bildirdi. 

Söz konusu sürenin uzatıldığına dair kararın Resmi Gazete’de yayımlandığını ifade eden Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Abdullah Borca, konu ile ilgili olarak yaptığı açıklamada; “7166 sayılı Sosyal Hizmetler Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun 22 Şubat 2019 tarihli ve 30694 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe girmiştir. Yapılan kanun değişikliği ile plastik poşet beyanı son başvuru tarihi 24 Nisan 2019 tarihine uzatılmıştır. Bu kapsamda marketlerde naylon poşet parası toplayan kişi ve kurumlar ile işletmelerinde plastik poşet ücreti alan vergi mükellefleri Ocak, Şubat ve Mart ayına ilişkin plastik poşet parası beyanı için 24 Nisan 2019 tarihine kadar işlem beyanı yapma hakkına sahip olacaklardır. 

RESMİ GAZETEDE YAYIMNARAK 

YÜRÜRLÜĞE GİRDİ 

22 Şubat 2019 tarihli ve 30694 Sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan 7166 Sayılı Kanun ile 2872 Sayılı Çevre Kanun'unda aşağıda belirtilen konularda değişiklikler yapılmıştır. Buna göre; Ocak ve Şubat aylarında satılan plastik poşetler için hazırlanacak geri kazanım katılım payı beyannamelerinin 24 Nisan'a kadar elektronik ortamdan bildirilmesi ve ödemelerin 30 Nisan'a kadar yapılması kararlaştırıldı. Hazine ve Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığının ‘Geri Kazanım Katılım Payı Beyannamesi Genel Tebliği’, 4 Nisan 2019 tarihli ve 30735 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

AMAÇ, ÇEVRE KİRLİLİĞİNİN

ÖNÜNE GEÇMEK 

Tebliğle çevrenin korunması, çevre kirliliğinin önlenmesine yönelik plastik poşetler için ödenecek geri kazanım katılım payının beyanı ve tahsiline ilişkin usul ve esaslar belirlendi. Buna göre, poşetler için ödenecek geri kazanım katılım payı beyannamesi elektronik ortamdan bildirilecek. Gelir veya kurumlar vergisi mükellefi olsun veya olmasın tüm satış noktalarının geri kazanım katılım payı beyannamelerini buradan göndermeleri zorunlu olacak.

BEYANNAMALER 24 NİSANA KADAR VERİLECEK, 

ÖDEMELER 30 NİSAN’A KADAR YAPILABİLECEK 

Geri kazanım katılım payı beyannamesinin süresinde beyan edilmediği veya eksik beyan edildiği durumlarda, bu katılım paylarının her bir dönemi ayrı ayrı belirtilmek üzere, 1 ay içinde ödenmesi gerektiğine ilişkin yazı Bakanlığımızca ilgiliye tebliğ edilecek. Söz konusu alacak, beyan edilmesi gereken son günden, ödendiği tarihe kadar geçen süre için gecikme zammı oranında faiz uygulanarak tahsil edilecek. Ocak ve şubatta satılan plastik poşetlere ilişkin geri kazanım katılım payı beyannamesi, 24 Nisan'a kadar verilecek ve ödemeler 30 Nisan'a kadar yapılacak.

ÖDEMELER BANKALARA 

DA YAPILABİLECEK 

Söz konusu tarihe kadar bildirilmesi gereken geri kazanım katılım payı beyannamelerinde, ocak, şubat ve mart aylarına ilişkin geri kazanım katılım payları ayrı ayrı yer alacak. Ocak ayı için Çevre ve Şehircilik Bakanlığına verilmiş beyanların da beyannameye dahil edilmesi gerekiyor. Bu kapsamda, 24 Nisan'a kadar beyan edilecek ocak ayına ait katılım payları da vergi dairelerine veya vergi tahsilatına yetkili bankalara ödenebilecektir” dedi.

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.