Pofuduk Ev Ayakkabıları ve Babetler Düztaban Yapıyor

Küçük yaşlarda başlayan ayak eğrilikleri, çocukların sağlıklı fiziksel gelişimini olumsuz etkiliyor. Ayak eğrilikleri; kemik anomalisi, pofuduk ev ayakkabıları ve babetler yüzünden de ortaya çıkıyor.

Yayınlanma:
Güncelleme: 15 Nisan 2013 15:21
Pofuduk Ev Ayakkabıları ve Babetler Düztaban Yapıyor

D vitamini eksikliğinin yanı sına yeterli miktarda güneş ışığından faydalanamamaktan da kaynaklanan ayak eğrilikleri; kemik anomalisi, beslenme kadar pofuduk ev ayakkabıları ve babetler yüzünden de ortaya çıkıyor.

Mediva Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Opr. Dr. Metehan Saraçoğlu, son yıllarda pofuduk tarzı ev ayakkabıları giydirilen çocuklarda düztabanlığa yatkınlığın sık görüldüğünü söylüyor. Çocukların ayaklarının zamanla düztabana göre şekillendiğini dile getiren Saraçoğlu, “Ayak kavisini engelleyen ve çocukları düztabanlığa alıştıran en büyük engel ise babet tarzındaki pofuduk ev ayakkabılardır. 2 yaşına kadar sürekli bu tarz ayakkabılar, düztabanlığa zemin hazırlıyor. İçi kavisli ayakkabıların tercih edilmesi, ileride birtakım ayak anomenlerinin ortaya çıkmasını engelleyecektir. Ayak eğriliği ve yan basma tedavisinde de özel tabanlıklı içi kavisli ayakkabıları öneriyoruz.” ifadelerini kullanıyor.

Yürüteçlerin de çocuklarda ayak eğriliğine neden olabileceğine dikkat çeken Opr. Dr. Saraçoğlu, bebeklerde 1 yaşına kadar kas dengeleri oturmadığından dizin altındaki kemik eğriliğinin normal olduğunu dile getiriyor. Yavaş yavaş yürüyerek, üzerine basarak bu kas dengesinin olgunluğa ulaşacağını belirten Saraçoğlu, “Ayak eğrilikleri veya yana basmalar; anaokulu ve ilkokul çağındaki çocuklarda daha belirgin ortaya çıkıyor. Bunun vitamin eksikliği, güneş ışığından faydalanamama, beslenme ve kemiksel faktörleri olabilir. Evde çocuğunuz veya kendinizde açıklanamayan ayak ağrısı, düşmeler, ayakkabılarda şekil bozukluğu varsa doktora başvurmak gerekir.” diyor

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.