Portekiz’in ipi çekildi!

Portekiz’in yakında yardım talebinde bulunacağı söylentileri euroyu vurdu.

Yayınlanma:
Güncelleme: 08 Ocak 2011 16:15
Portekiz’in ipi çekildi!

Euro karşısında uçuşa geçen dolar, yabancı çıkışıyla 1.5750 TL ile 6 ayın zirvesine çıktı. Dolardaki yükselişle altının ons fiyatı 1.352 dolara kadar indi. İMKB, günü yüzde 0.78’lik kayıpla 68.770 puandan tamamladı.

Avrupa’daki borç krizi yeniden piyasaları vurmaya başladı. Yunanistan ve İrlanda’nın ardından Porkekiz’in de yakın zamanda yardım talebinde bulunacağı iddiaları piyasalarda tansiyonu yeniden yükseltti. Euro, dolar karşısında yeniden inişe geçti, borsalardaki yükseliş yerini düşüşlere bıraktı. Uluslararası piyasalarda tırmanışa geçen dolar, içeride 1.57 TL’yi de aşarak son 6 ayın zirvesine çıktı. Gelişmekte olan ülke para birimleri arasında Türk Lirası’nın daha fazla değer kaybettiği görüldü.

Bir bankanın döviz masası işlemcisi, “Yurtdışı kaynaklı çıkış görüyoruz. Bu hafta kur gerilerken açılan dolar/TL kısa pozisyonları kapandı. Piyasada ABD tarımdışı istihdam verisi öncesi gerginlik gördük. TL diğer gelişmekte olan ülke paralarına göre de daha kötü performans gösteriyor. Sonuçta Merkez Bankası’ndan faiz indirim beklentisi söz konusu ayrıca Merkez Bankası döviz alımlarına da devam ediyor” dedi. Önceki gün 1.5520 TL’den kapanan dolar dün akşam saatlerinde Londra’da 1.5750 TL’ye kadar çıktı.

Dünün bir diğer önemli gelişmesi ise ABD’de açıklanan tarımdışı istihdam verileriydi. ABD’de beklentilerin altında gelen tarımdışı istihdam rakamları, piyasalarda dalgalanmalara neden oldu. Veri öncesinde 1.2950 seviyelerinde bulunan euro/dolar paritesi hızla 1.30’un üzerine çıktı. Ancak Avrupa’ya yönelik endişeler nedeniyle parite 1.30’un üzerinde tutunamadı. ABD’de 175 bin olarak beklenen Aralık ayı tarımdışı istihdamın 103 bin arttığı açıklandı. ABD’de işsizlik ise Aralık’ta yüzde 9.4 oldu. Piyasaların beklentisi işsizlik rakamının yüzde 9.7 olacağı yönündeydi.

Emtialar düşüşe geçti

Dolarda yaşanan değer artışı son günlerde hızla değer kazanan emtialarda düşüşleri hızlandırdı. Altının ons fiyatı 1.356 dolarla 6 haftanın en düşük seviyesine inerken petrolün varil fiyatı 90 doların altında kalmaya devam etti. 2010 yılını 1.419 dolardan tamamlayan altının ons fiyatında yaşanan 7 günlük kayıp yüzde 4’ü geçti.

ABD’de son dönemde açıklanan ve ekonomik toparlanmanın hızlandığını gösteren veriler, borsalarda yükselişlere neden olmuştu. Dün açıklanan tarımdışı istihdam verisinin beklentileri çok altında kalması, borsalarda moralleri bozdu. Portekiz Borsası yüzde 1.5, İspanya Borsası ise yüzde 1.2 geriledi. Dış piyasalardaki olumsuz havanın etkisiyle İMKB yüzde 0.78 düşerek 68.770 puana indi.

Citi: Portekiz yakında kurtarmaya ihtiyaç duyabilir

CItIbank Analisti Willem Buiter, Portekiz’in Avrupa Finansal İstikrar Kolaylığı’na yakın zamanda başvurabileceğini ve Euro Bölgesi’nde gelecek birkaç yılda bir çok ülkenin borç yeniden yapılandırmasına gitmesinin muhtemel olduğunu söyledi. Batı Avrupa’nın tamamında temerrüte düşme riskinin olduğunu ifade eden Buiter, bunun özellikle Euro Bölgesi’nin çevre ülkeleri için geçerli olduğunu vurguladı. İrlanda’ya verilen finansal destek ile sadece zaman satın alındığını savunan Buiter, Avrupa’nın krizlere karşı ortaya koyduğu likidite kolaylıklarının cari büyüklüğünün İspanya gibi bir ülkeyi 3 yıl boyunca tamamen fonlamak için yetersiz göründüğünü de vurguladı.

11 Eylül’den sonra Pentagon’u bu kez kriz vurdu

ABD, artan bütçe açığını düşürmek amacıyla 5 yılda savunma harcamalarını 78 milyar dolar azaltacak.

Savunma harcamalarındaki 78 milyar dolarlık kesinti, Savunma Bakanı Robert Gates’in, yetersiz silahlanma programlarının durdurularak, israfı önlemek amacıyla geçen yıl başlattığı maliyetlerde 100 milyar dolarlık tasarrufa ilaveten yapılacak.

Kesintiler, 2001 yılında New York ve Washington’da düzenlenen 11 Eylül saldırılarından bu yana en büyük harcama kesintisi oluyor. Geçen yıl 700 milyar dolardan fazla olan savunma bütçesinin büyüklüğü ABD federal hükümet bütçesinde ilk sırada yer alıyor. Savunma harcamalarında kesintiye gidilirken, askeri birliklerin sayısı yüzde 6 azaltılacak, pahalı askeri silah alımlarının bazıları iptal edilecek, ancak Irak ve Afganistan’ın 1 trilyon dolarlık bütçesinde kesinti yapılmayacak.Savunma Bakanlığı’nın (Pentagon) harcamalarındaki kesintilerin büyük bölümü idari maliyetlerin azaltılması, yeni örgütsel verimlilikler ve “bürokratik yapılarda güçlü temizlik” adı altında personel maliyetlerinin düşürülmesi yoluyla yapılacak. Pentagon’un bütçesinin 2012 yılında yüzde 3 büyümeyle 553 milyar dolar olması bekleniyor. Gates, savunma harcamalarının 2014 yılına kadar yavaş artacağını, 2015 ve 2016 yılında ise değişmeyeceğini belirtti. İptal edilecek programlar arasında 13 milyar dolarlık deniz piyadeleri çıkarma gemisi programını da sayan Gates, maliyeti azaltmak için alınan önlemlerin yeni nesil savaş uçağı F-35 siparişlerinin azaltılmasını kapsadığını da söyledi.

Goldman: Kreditörler zarar etmeyi öğrenmeli

Goldman Sachs’ın Avrupa Başekonomisti Erik Nielsen, sorunlu Euro Bölgesi ülkelerinin attıkları kemer sıkma adımlarının nihayetinde meyve vereceğini ancak zaman içinde tahvil yatırımcılarının faizlerinden vazgeçmek durumunda kalabileceklerini ifade etti. Yatırımlarının sorun yaşaması halinde hem hissedarların hem de yatırımcıların para kaybedebileceklerini kabul etmeleri gereken bir noktaya varılması gerektiğini anlatan Nielsen, Euro Bölgesi sorunlarında finalin 10 yıl alabileceğini vurguladı. Nielsen, bazı ülkelerin Euro Bölgesi’nden ayrılabileceği iddialarını “Ayrılmanın maliyeti çok daha yüksek olacaktır, ben bunu beklemiyorum. Piyasalar yeniden temellere odaklanmaya başlayacaktır” yorumu yaptı.

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.