Prim Borcu Olanlar Dikkat!

SGK prim borçlarını yeniden yapılandırmak isteyen vatandaşlar için son gün 31 Mayıs.

Yayınlanma:
Güncelleme: 11 Mart 2013 11:06
Prim Borcu Olanlar Dikkat!

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) prim borçlarının yeniden yapılandırılması konusunda tanınan ek süre 31 Mayıs 2013 tarihinde sona erecek.
Bu tarihe kadar borç yapılandırması talebinde bulunacak olan vatandaşların yapılandırma kapsamındaki borçlarından, gecikme cezası ve gecikme zamları silinecek. 2011 yılında uygulamaya alınan borç yapılandırması kapsamında ise SGK'nın kasasına bugüne kadar toplam 10.8 milyar TL girdi.

19 Ocak 2013 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun'a eklenen geçici madde ile sosyal güvenlik prim borçlarının yapılandırılması için Kuruma yapılacak başvuruların tarihi 31 Mayıs 2013 tarihine kadar uzatılmıştı. Buna göre, 1 Ekim 2008 tarihinden önce iştirakçi veya sigortalı olanlardan yaşlılık, emeklilik veya malullük aylığı bağlandıktan sonra 5510 sayılı Kanun'un 4/b hükmü kapsamında çalışmaya başlayanların 28 Şubat 2013 tarihi itibariyle tahakkuk ettiği halde ödenmemiş olan sosyal güvenlik destek primi borçları ve ferileri yeniden yapılandırma kapsamına alındı. Bu kapsamda yer alan kişilerin sosyal güvenlik destek primi ödemesi borçlarının, başvuruda bulunmaları halinde 19 Şubat 2011 tarihli 6111 sayılı Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılması ile Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu ve Diğer Bazı Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun'un ilgili maddelerine göre yapılandırılacağı hüküm altına alınmıştı. Bu doğrultuda, borcu olan kişiler bağlı oldukları Sosyal Güvenlik İl müdürlükleri veya merkez müdürlüklerine yazılı müracaat ederek ve gerekli şartların yerine getirilmesi halinde gecikme cezası ve gecikme zammı yerine, TEFE/ÜFE aylık değişim oranları ile güncellenerek peşin veya taksitle ödeme yollarından biriyle de borçlarını ödeyebilecek. Taksitle ödeme yapılması durumunda ikişer aylık ödeme periyodu ile azami 18 aya kadar borçlar taksitlendirilebilecek. Prim borçlarının yapılandırması için borçlu vatandaşlara en son 31 Mayıs 2013 tarihine kadar başvuru hakkı tanınırken, yetkililer vatandaşları teknik sorunlardan kaynaklı bir mağduriyet yaşamamaları için müracaatlarını son güne bırakmamaları konusunda uyardı.

YENİDEN YAPILANDIRMADAN
SGK'NIN KASASINA 10.8 MİLYAR TL GİRDİ
Sosyal Güvenlik Kurumu'nun (SGK) kasasına 19 Şubat 2011 tarihinde yürürlüğe giren ve kamuoyunda Torba Yasa olarak bilinen "6111 sayılı Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılması ile Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu ve Diğer Bazı Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun" kapsamında Kasım 2012 tarihine kadar toplam 10.8 milyar TL girdi. 2010 yılında yeniden yapılandırmadan toplam 149 milyon TL gelir elde eden SGK, 2011 yılında bu kapsamda 7 milyar 772 milyon TL ve 2012 yılı Ocak-Kasım döneminde ise toplam 2 milyar 856 milyon TL gelir elde etti.

2011 yılında uygulanmaya başlanan ve kamuoyuna "Cumhuriyet tarihinin en büyük vergi ve prim borç yapılandırması" olarak lanse edilen Kanun kapsamında, toplam 2.1 milyon kişi prim borcunu yapılandırmak için başvuruda bulunmuştu ve bu kişilerden kaynaklı 25 milyar 87 milyon TL'lik bir alacak ortaya çıkmıştı.

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.