Prof. Dr. Nevzat Özgür: 'Gölcük Patlayabilir!'

SDÜ Jeotermal Enerji, Yeraltısuyu ve Mineral Kaynakları Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Prof. Dr. Nevzat Özgür Gölcük yanardağının genç ve aktif bir volkan olduğunu söyleyerek "en son 24 bin yıl önce patlayan volkan her an patlayabilir. Gölcük krater

Yayınlanma:
Güncelleme: 18 Mart 2012 15:41
Prof. Dr. Nevzat Özgür: 'Gölcük Patlayabilir!'

SDÜ Jeotermal Enerji, Yeraltısuyu ve Mineral Kaynakları Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Prof. Dr. Nevzat Özgür Gölcük yanardağının genç ve aktif bir volkan olduğunu söyleyerek "en son 24 bin yıl önce patlayan volkan her an patlayabilir. Gölcük kraterinin sürekli gözlem altında tutulması için istasyon kurulmalıdır" dedi.

Süleyman Demirel Üniversitesinde Gölcük volkanizması ile ilgili ikisi ulusal biri uluslar arası 3 araştırma projesi yapıldığını söyleyen SDÜ Jeotermal Enerji, Yeraltısuyu ve Mineral Kaynakları Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Prof. Dr. Nevzat Özgür "şuan göze görünen bir şey olmasa da Gölcük yanardağı genç ve aktif bir volkanizma. Bu volkanizmada ki hareketlerin düzenli olarak izlenmesi gerekiyor. Bu konuda hazırladığımız raporlardan yola çıkarak Gölcük Volkanizması İzleme Sistemi (Monıtonng System) kurulması gerektiğini daha önce dile getirerek İsparta Valiliği ile yazışmalarımız oldu: Ama bir sonuç çıkmadı. Bugün tekrar uyarıyoruz; Gölcük aktif bir volkanizma ve mutlaka izlenmesi gerekiyor" diye konuştu.

VALİLİKTEN CEVAP ÇIKMADI
Daha önce konu ile ilgili yaptıkları uyarılar üzerine İsparta Valiliğinden izleme sistemi konusunda görüş sorulduğunu söyleyen Prof. Dr. Nevzat Özgür "biz İsparta'ya kurulması gereken izleme sistemi ile ilgili bir araştırma yaparak fikirlerimizi Valiliğe bildirdik. Fakat daha sonra bize olumlu veya olumsuz bir cevap verilmedi. Şimdi tekrar uyarıyoruz, Gölcük volkanizmasının izlenmesi için mutlaka bir izleme sistemi kurulmalıdır" şeklinde konuştu.

GÖLCÜK PATLARSA
Gölcük yanardağının aktif hale gelmesi ile ortaya çıkabilecek sonuçlara ilişkin iki senaryo bulunuyor. Bunlardan bir patlama diğer ise ısınma ve erime sonucu lav akışı. Patlama halinde . Isparta'nın yamanın kül altında kalabileceği, lav akışında ise belli yollardan sıcak lavların şehrin büyük bir bölümünü kaplayabileceği belirtiliyor.

Araştırmalar sonucunda yanardağın aktif hale gelmesi ile oluşabilecek zararların hesaplandığını söyleyen Özgür "yanardağ patlamalı olarak aktif olursa ploklastik malzeme dediği volkanizmadan çıkan maddeler 10 kilometre gökyüzüne yükselecek ve tekrar yeryüzüne yağacak. Bu malzemeler Isparta ve çevresinde her yere dağılacak. Bu Isparta için birinci tehlikeli senaryo.

İkinci tehlike ise patlama olmadan eriyen yanardağ lavlarının akarak Isparta'ya dağılmasıdır.

Bu olursa belirlenen bazı güzergahlardan lav akıntıları Isparta'nın büyük bölümünü kaplayacaktır"şeklinde konuştu.

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum