Proje Odaklı, Dinamik Bir ITSO İçin Adayız

Isparta Ticaret ve Sanayi Odası’nın (ITSO) yeni dönemde Yönetim Kurulu ve meclisinde göreve talip olan genç adaylar konuştu.

Yayınlanma:
Güncelleme: 17 Nisan 2013 00:49
Proje Odaklı, Dinamik Bir ITSO İçin Adayız

ITSO Başkanvekili Şükrü Başdeğirmen’in listesinden aday olan Oğuzhan Tortop, Ahmet Kabalak ve Murat Çelebi ITSO’da yönetiminde yapmak istediklerini ve yeni dönemde nasıl bir Ticaret Sanayi Odasının şehrin gelişimine katkı yapacağı ile ilgili fikirlerini anlattı.

ITSO yönetim organlarına aday olan genç yöneticilerin ortak fikri yeni dönemde ticari hayata ayak uydurabilmek için Isparta Ticaret ve Sanayi Odasında genç kuşağın görev alması gerektiği yönünde. Genç kuşak tüccar ve sanayicilerin şehrin gelişen sektörlerinin yanı sıra yeni sektörlerde geliştirebileceğine dikkat çeken genç yönetici adayları Isparta’nın önünde önemli fırsatlar olduğunu ve fırsatları değerlendirmek için dinamik bir ITSO yönetimi oluşturulması gerektiği yönünde.

Isparta’nın önünde önemli fırsatlar var Gülhan Özel Sağlık ve Eğitim Hizmetleri Limitet Şirketi Sahibi Oğuzhan Tortop Ticaret ve Sanayi Odasının Isparta’nın ekonomik geleceğini belirlemekte en önemli kurum olduğunu söyleyerek “Ticaret ve Sanayi Odası temsil ettiği ile katkı sunmakla yükümlüdür. Bizde bu sorumluluğu almak adına Isparta Ticaret Ve Sanayi Odasında göreve talip olduk. Isparta’nın önünde çok güzel fırsatlar var. Mesela çok değil bir yıl sonra kara havacılık okulu faaliyet göstermeye başlayacak. Isparta bu anlamda hazırlıkları yapmaya başlamalı. ITSO’da iş dünyasına bu noktada yol gösterici olmalı” dedi.

Ticaret ve Sanayi odalarının sivil toplum kuruluşu değil yasa ile kurulmuş kurumlar olduğuna dikkat çeken Oğuzhan Tortop “Ticaret ve Sanayi Odalarının sadece seçim yarışı ile anılmaları doğru değil. Ticaret Odaları temsil ettiği işadamlarına yol haritası çizmekle yükümlüdür. Bu anlamda düşünüldüğünde Ticaret ve Sanayi Odalarının, Sivil Toplum Kuruluşu değil sanayici ve tüccar için gelişimi belirleyen kanunla kurulmuş yapılar olduğu unutulmamalı. Bu nedenle, ticaret ve sanayi odası temsil ettiği ile katkı sunmakla yükümlüdür. Bizde bu sorumluluğu almak adına Isparta Ticaret Ve Sanayi Odasında göreve talip olduk” diye konuştu.

KARA HAVACILIK OKULU BİR FIRSAT
Isparta’nın önündeki fırsatları değerlendirebilecek ve yeni fırsatlar yaratılmasına katkı sunacak bir ITSO yönetiminin yeni dönemde şehrin gelişimine katkı yapacağını ifade eden Tortop “Isparta’nın önünde çok güzel fırsatlar var. Mesela çok değil bir yıl sonra Kara Havacılık Okulu faaliyet göstermeye başlayacak. Bu iki bin nitelikli insanın Isparta’ya gelmesi demek, bu insanlar ihtiyaçlarının karşılanması için Ispartalı sanayici ve tüccarlardan talepte bulunacak. Şehrin önüne çıkan her türlü ticari fırsattan şehrin yaralanmasına katkı yapmak ticaret ve sanayi odasının asli görevidir. Bu anlamda Kara Havacılık Okulu gelmeden işadamlarına yön çizerek, yeni dönemde yapılacak çalışmalar konusunda projeler geliştirilmelidir. Bu ve benzeri fırsatları hem iyi değerlendirmek hem de yeni fırsatlar oluşmasına katkı yapmak adına güçlü bir ticaret sanayi odası oluşumunu destekliyoruz” dedi.

HAVACILIK GENEL ANLAMDA DA ÖNEMLİ
 Havacılık yatırımları ile Isparta’nın büyük bir sıçrama yapabileceğine dikkat çeken Oğuzhan Tortop “Isparta’nın spesifik anlamda büyüme yapacağı alanları ele alması gerekiyor. Havacılık bu anlamda çok önemli bir sektör. Isparta’nı havacılık konusunda yatırımları çekerek büyümesi mümkün. Havacılık noktasında Antalya’da bir yatırım yapılamaz. Çünkü özellikle turizm döneminde inip kalkan uçak sayısının fazla olması, hava trafiğinin yoğunluğu gibi dezavantajları var. Ama Isparta bu anlamda çok önemli avantajlara sahip, Isparta’ya havacılık noktasında bir ticaret bölgesi kurulması bölgesel anlamda da gelişime katkı yapar” şeklinde konuştu.

ŞEHRİN DOKUSUNU BOZMADAN SANAYİLEŞMELİ
Isparta’nın yaşabilir kentler sıralamasında üst sıralarda yer alamsının çok önemli olduğuna dikkat çeken Tortop yapılacak çalışmalarda bu değerin kaybedilmemesi gerektiğinin göz önünde bulundurulması gerektiğini söyledi. Sanayileşme anlamında şehre özel alanlar belirleyerek büyümenin mümkün olacağına dikkat çeken Oğuzhan Tortop ”bu şehrin dokusu eğitim ve sağlık anlamında da gelişmeye çok müsait. Sanayi alanında ise belli alanlarda şehrin yaşabilirlik kalitesini bozmayacak, Isparta’ya özel sanayi alanları oluşturulabilir. Artık illa sanayileşeceğiz diyerek her yere yapılan yatırımların benzerini kopyalayıp gelmek doğru değil. Isparta’ya özel ve başka yerlere uygun olamayan sanayileşme sahaları belirlenmeli. Organik tarım, tıbbi ve aromatik bitkiler, tarımsal sanayi gibi Isparta’yı büyütecek tüm alanları ele alacak güçlü bir Ticaret Sanayi Odası yönetimi oluşturmak tüm işadamlarının ortak sorumluluğudur” dedi.

Isparta’ya tanıtma ve geliştirme platformu lazım Hediye Un Fabrikası Yönetim Kurulu üyesi Ahmet Kabalak Isparta’yı Tanıtma Ve Geliştirme Platformu kurularak şehrin olanaklarının dünyaya tanıtılması ve pazarlanması gerektiğini söyledi.

ITSO’da proje odaklı bir çalışma yürütülerek var olan sektörlerin yanı sıra yeni alanlarda da gelişime önderlik edilebileceğine dikkat çeken Kabalak “Isparta’nın değerlerini, kaynaklarını tanıtmakla yükümlü bir platform oluşturmalı. Bu platformun oluşması için güçlü bir ticaret sanayi odası ve proje odaklı çalışma yapmak gerekiyor” şeklinde konuştu. Genç tüccar ve sanayicilerin ITSO’nun çeşitli organlarında görev almasının önemli olduğunu söyleyen Hediye Un Fabrikası Yönetim Kurulu üyesi Ahmet Kabalak “Yaşı bizlerden büyük tüccar ve sanayici ağabeylerimizin tecrübelerinden mutlaka faydalanmamız gerekiyor. Onlardan alacağımız daha çok ders var. Fakat aynı zamanda yeni kuşağı temsil eden genç sanayici ve tüccarlarında Isparta Ticaret ve Sanayi Odasının yönetiminde ve mecliste yer almaları büyük bir heyecan getirecektir. Dünya değişiyor, gelişiyor. Buna bağlı olarak sanayi ve ticarette değişiyor. Bu değişime ayak uyduramayan il geriler” dedi.

ISPARTA GELİŞİMDEN PAYINI ALMALI
Proje odaklı çalışma ile şehrin gelişiminin sağlanabileceğine dikkat çeken Kabalak “Örneğin yurt içi ve yurt dışı fuarlarda Isparta’yı tanıtmak için platform oluşturulmalı. Geçen haftalarda İstanbul’a gittiğimde otellerde yer yoktu. Arap dünyasından çok sayıda işadamı İstanbul’da otelleri doldurmuş, yatırım yapmak için yer arıyorlar. Başbakanın söylediği ‘Türkiye’yi pazarlamak’ projesi içinde Isparta’da rolünü oynamalı ve payını almalıdır. Isparta’yı tanıtma ve geliştirme platformu Isparta’nın gül ve mermer gibi değerlerini, yayla turizmi gibi alternatif turizm kaynaklarını tanıtmakla yükümlü olmalı. Isparta’da bu planların gerçekleşmesi için güçlü bir ticaret sanayi odası ve proje odaklı çalışmak gerekiyor” diye konuştu.

ŞEHRİN ALTERNATİF GELİŞİM ALANLARI BULUNMALI
Şehrin gelişimi için belli noktalara takılmadan dünyadaki çeşitli alternatiflerin araştırılması gerektiğini söyleyen Hediye Un Fabrikası Yönetim Kurulu üyesi Ahmet Kabalak “Isparta proje odaklı çalışarak büyüyecek çok sayıda alana sahip. Mesela bir gül turizmi ile ilgili son iki yıla gelinceye kadar hiçbir fikir yoktu. Fakat Japonya’dan Bulgaristan’a her yıl binlerce turist gidiyordu. Isparta şimdi böyle bir alan olduğunu öğrendi ve kalkınma ajansı ile birlikte Isparta’da gül turizmini oluşturmak için çalışmaya başladı. Bizim hedeflediğimiz Isparta’yı tanıtma ve geliştirme platformu bunun gibi yeni gelişim alanlarını belirleyerek, bu alanlarda tanıtım çalışmaları yapacak” dedi.

Ticari hayat kuşak değiştiriyor Isparta’da ticari hayatın kuşak değişimi yaşadığına dikkat çeken Türkoloji Parkı sahibi Murat Çelebi yeni dönemde şehrin gelişimi için ticari hayatın içine giren gençlerin ITSO’nun çeşitli organlarında rol alması gerektiğini belirtti. Çelebi Isparta’da ki ticari hayata yön veren şirketlerde profesyonelleşmeye ihtiyaç var. Mesela büyük şirketlerde bir insan kaynakları departmanı mutlaka oluşturulmalı. Bu ancak genç yöneticilerin göreve gelmesi ile mümkün” dedi.

ITSO’da genç yöneticilerin görev almasının önemine dikkat çeken Murat Çelebi “Isparta’daki ticari hayat genişliyor ve kuşak değiştiriyor. Alttan gelen genç nesil kendilerinden önce bu hayatı yöneten büyüklerinden aldığı tecrübelerin yanında dışa açılmak için planlar yapıyor, internet üzerinden ticaret yapmak için yollar arıyor, işini geliştirmek ve büyütmek için ar-ge çalışmalarına yöneliyor” diye konuştu.

Değişen dünya hayatının ticaret hayatına ayak uydurmak gerektiğini söyleyen Çelebi “Yani dünya değişiyor, Türkiye değişiyor. Bu değişime ayak uydurmayan diskalifiye olur. Isparta’da buna ayak uydurmak zorunda, bu nedenle bir sinerji içinde sadece Isparta’yı değil komşu ilerlide hedef pazarı içinde gören bir çalışma geliştirilmeli. Bunu da ancak genç ve ticari hayatın şifrelerini çözebilen işadamları geliştirecektir” şeklinde konuştu.

ŞİRKETLERDE PROFESYONELLEŞMEYE GİDİLMELİ
İş hayatında Isparta’da profesyonelleşmeye ihtiyaç duyulduğunu söyleyen Murat Çelebi “Isparta’da ki ticari hayata yön veren şirketlerde profesyonelleşmeye ihtiyaç var. Mesela büyük şirketlerde bir insan kaynakları departmanı mutlaka oluşturulmalı. Bu güne kadar firmalar çalıştıracak elemanları alırken eş dost ve akraba ricası ile işçi alırdı. Ama insan kaynakları departmanında çalışacak kişi aile ilişkileri ile değil, iş isteyen kişinin niteliği ve yeteneğine göre belirlenir. Isparta’daki genç işadamları bu anlamda daha başarılı ve gelişime ayak uydurabilecek nitelikte. Çünkü şirketi kuran ve bugünlere kadar getiren yaşı büyük yöneticiler geleneksel yöntemleri, ilişkileri nedeniyle bırakmakta güçlük yaşıyor” dedi.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum