Prostat Kanserinde BÜYÜK UMUT

Radyoaktif Tedavi Odaları İle…

Yayınlanma:
Güncelleme: 08 Kasım 2019 10:07
Prostat Kanserinde  BÜYÜK UMUT

Prostat Kanserinde standart tedavilerle hastalıklarına çözüm bulunamayan, ileri derece metastaz görülmüş hastalara SDÜ Tıp Fakültesi Nükleer Tıp Ana Bilim Dalı’nda umut olacak ileri düzey bir tedavi uygulanıyor. Eskiden hiç tedavi şansı olmayan Metastatik İleri Evre Prostat kanserli hastalar dünyada ve ülkemizde sınırlı sayıda merkezde yapılabilen bu tedavi ile şifa buluyor. 

Çağımızın en büyük sağlık kabuslarından birisi kuşkusuz kanser. Zorlu bir tedavi süreci gerektiren ve kimi zaman maalesef ölümle sonuçlanan kanser hastalığı konusunda SDÜ Tıp Fakültesi Araştırma ve Uygulama Hastanesi’nde önemli adımlar atılıyor. 

SDÜ Tıp Fakültesi Araştırma ve Uygulama Hastanesi Nükleer Tıp Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Sevim Süreyya Şengül, prostat kanserli hastalara umut olacak ve dünyada sayılı merkezlerde uygulanabilen Radyoaktif Akıllı Molekül olarak da adlandırılabilecek bir tedavi yönteminin ayrıntılarını Demokrat Gazetesi’ne anlattı. 

DÜNYADA VE TÜRKİYE’DE
SINIRLI MERKEZDE YAPILABİLİYOR 
Prostat Kanserinde standart tedavilerle hastalıklarına çözüm bulunamayan, ileri derece metastaz görülmüş hastalara SDÜ Tıp Fakültesi Nükleer Tıp Ana Bilim Dalı’nda umut olacak ileri düzey bir tedavi uygulanıyor. Eskiden hiç tedavi şansı olmayan Metastatik İleri Evre Prostat kanserli hastalar dünyada ve ülkemizde sınırlı sayıda merkezde yapılabilen bu tedavi ile şifa buluyor. 

SAĞLIKLI DOKULAR HİÇBİR ŞEKİLDE ETKİLENMEZ 
SDÜ Tıp Fakültesi Araştırma ve Uygulama Hastanesi Nükleer Tıp Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Sevim Süreyya Şengül, Prostat kanserinin tedavisinde Radyoaktif akıllı moleküllerin kullanımı hakkında verdiği bilgilerde, “Akıllı moleküller bir hastalığa özgül olarak tasarlanan, hastalıklı dokuları bulup içine yerleşen moleküllerdir. Son yıllarda onkoloji alanında sıklıkla kullanılmaya başlanmıştır. Bu akıllı moleküller radyoaktif bir madde ile birleştirildiğinde o radyoaktif maddeyi de o hastalıklı dokuya taşır ve dokunun içine girer.  Bunun şöyle bir avantajı var; o radyoaktif madde hastalıklı doku dışına gitmez sadece hastalıklı dokuyu ışınlar. Bu ışınların etkisi doku içinde 2 mm dir. Böylelikle sağlıklı dokular hiçbir şekilde etkilenmez.  Sadece hastalıklı dokudaki hücreler ışınlanarak hastalık ortadan kaldırılır” dedi. 

HASTALARIN YAŞAM SÜRESİ UZUYOR 
Uygulanan tedavi ile hastaların yaşam süresinin uzatıldığını ve metastaz sonucu çekilmez bir hal alan kemik ağrılarının engellendiğini anlatan Prof. Dr. Sevim Süreyya Şengül, “Prostat kanserinin tedavisinde ilk kez 2015 yılında Almanya da bulunan akıllı molekül “ PSMA” ve  “Lutesyum -177 (Lu-177)” isimli radyoaktif maddenin birleştirilmesi ile kullanılmaya başlanan radyonüklid akıllı molekül tedavisi 2018 yılından beri S.D.Ü. Nükleer Tıp bölümünde başarıyla uygulanmaktadır. Prostat kanserinde standart tedaviler  (Cerrahi, Radyoterapi, Kemoterapi, Hormonoterapi) tamamlandıktan sonra eğer hastalık düzelmemiş ve ilerlemiş ise ileri evre bu hasta grubuna Lu-177 PSMA ile radyonüklid akıllı molekül tedavisi uygulanmaktadır.  Bu tedavi hastalarda yaşam süresini uzatmakta hastalığın yayılımının neden olduğu kemik ağrılarını engellemektedir. Bunu yaparken de hiçbir önemli yan etki ( bulantı, kusma , saç dökülmesi v.b.) oluşturmamaktadır. Hastaların yaşam kalitesini bozmamaktadır” bilgisini verdi. 

RADYOAKTİF TEDAVİ ODALARI 
Tedavi öncesinde yine Isparta’da sadece SDÜ Araştırma ve Uygulama Hastanesi’nde yapılabilen Galyum -68 PSMA PET-BT görüntülemesinin yapılması gerektiğini ifade eden SDÜ Tıp Fakültesi Araştırma ve Uygulama Hastanesi Nükleer Tıp Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Sevim Süreyya Şengül, “Bu tedavi kararı öncesi prostat için geliştirilmiş şehrimizde sadece üniversite hastanemizde yapılabilen Galyum -68 PSMA PET-BT görüntüleme yapılması gerekmektedir. Bu görüntülere bakılarak hangi hastaların bu tedaviden fayda göreceğine karar verilir. Eğer bu görüntüler ile hastanın bu tedaviden yarar görebileceğine karar verilmiş ise hastalar Tıp Fakültemiz Nükleer Tıp bölümü bünyesinde 2017’den beri hizmet veren,  radyoaktif maddeleri verebilmek için özel tasarlanmış Türkiye Atom Enerjisi Kurumu tarafından ruhsatlandırılmış radyoaktif tedavi odalarında tedavi edilmektedir. İki ay ara ile 2-4 kür şeklinde uygulanan bu tedavide hastalar bazen tek kür tedaviden sonra bile düzelebilmektedir. Eskiden hiç tedavi şansı olmayan metastatik ileri evre prostat kanserli hastalar dünyada ve ülkemizde sınırlı sayıda merkezde yapılabilen bu tedavi ile umut bulmaktadır” dedi. 



HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.