Rakip Sayısı Artıyor Projeler Hızlanmalı

Rakip Sayısı Artıyor Projeler Hızlanmalı

Yayınlanma:
Rakip Sayısı Artıyor Projeler Hızlanmalı

Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu'nun (TKDK), Avrupa Komisyonu ile birlikte yürüttüğü ve 42 ilde devam eden IPARD projeleri 81 ile yayılacak. 64. hükümetin programında yer alan reformlar arasında ki 42 il dışında kalan 39 ilde de TKDK İl Koordinatörlüklerinin kurularak IPARD programı çevresinde desteklerin verilmesi noktasında çalışmalar hızlandı. Yani Isparta’ya yeni rakipler geliyor. TKDK’nın 81 ile yayılması ile Türkiye genelinden gelecek proje sayıları da oldukça artacak ve TKDK projeleri dahı sıkı inceleyerek elemek zorunda kalacak. TKDK’ya proje vermeyi planlayan Ispartalı yatırımcılar biran önce hazırlıklarını tamamlayarak, projelerini tamamlamalı. TKDK’nın 81 ile yayılması için başlatılan çalışmalar kapsamında Isparta TKDK İl Koordinatörlüğünde Düzce’de TKDK İl Koordinatörlüğünün oluşturulması noktasında görevlendirildiği belirtiliyor.

Kısa adı TKDK olan Tarım ve Kırsal kalkınmayı Destekleme Kurumu 2008 yılında 20 ilde daha sonra da 22 ilde olmak üzere 42 ilde kurularak IPARD I kapsamında 15 çağrı dönemi geçirmişti. 2012 yılında Türkiye genelinde ilk kurulan 20 il koordinatörlüğü arasında yer Isparta İl Koordinatörlüğü 15 çağrı döneminde 173 proje ile sözleşme imzalayarak projelere 73 milyon TL destek sağlamıştı.
ÇALIŞMALAR HIZLANDI TKDK 81 İLE YAYILIYOR
Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu'nun (TKDK), Avrupa Komisyonu ile birlikte yürüttüğü ve 42 ilde devam eden IPARD projelerinin 81 ile yayılması için yeni bir çalışma başlatıldı. Başbakan Ahmet Davutoğlu “64'üncü Hükümet 2016 Yılı Eylem Planı” çerçevesinde vaat ve reformları sıralarken tarım sektörüne yönelik reformlar arasında TKDK’nın kalan 39 ilde de açılacağını belirtmişti. Şimdi bu çalışmalara hız verildi. Çalışma sonucu TKDK, 81 ilde faaliyet gösteren ödeme ajansına dönüşecek. 2016 yılının Şubat ya da Mart ayında da tüm hazırlıkların sona ermesi planlanıyor. Yakın zamanda tamamlanacak olan programın Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik tarafından açıklanacağı öğrenildi. Bakan Çelik'in “Kalan 39 ile de aynı şartlarda bir program hazırlığı yapın ve biran önce bitirin” yönünde talimat verdiği öğrenildi. TKDK’nın 81 ile yayılması ile birlikte Isparta’ya da yeni rakipler çıkacak.
TKDK’NIN ISPARTA’YA KAZANDIRDIKLARI
Isparta’da 2012 yılından itibaren faaliyet gösteren TKDK inceleme süreci biten ilk 15. çağrı sonucunda toplam 173 proje ile sözleşme imzaladı. Bu 173 projenin toplam yatırım tutarı yaklaşık 138 milyon lira, ödenecek destek miktarı ise 73 milyon lira. Ocak sonu itibariyle 41 milyon lira hibe ödemesi gerçekleştirilmiş, geriye kalan miktar ise projelerin bitmesiyle birlikte yatırımcıların hesabına aktarılacak. Destek verilen işletmelerde toplam 1058 kişiye istihdam sağlandı.
Meyve sebzelerin işlenmesi ve pazarlanması sektöründe 29 projeye hibe verilerek ülkemizde bu alanda en çok destek sağlayan il Isparta oldu. Bu 29 projenin toplam yatırım tutarı 76 milyon lira olup, ödenecek hibe miktarı 38 milyon lira.
TKDK hibeleri ile genç ve kadın girişimcilerin proje yapması teşvik ediliyor. Bugüne kadar ilimizde yapılan yatırımlar için 40 yaş altı 35 genç girişimci ve 14 kadın girişimci TKDK’dan hibe alarak kendi işletmesinin sahibi oldu.
IPARD II 1. BAŞVURU ÇAĞRI İLANI
18 Aralık 2015 tarihinde çıkılan IPARD II Programı Birinci Başvuru Çağrı İlanı kapsamında proje başvuruları; et ve süt üretimi ile yumurta tavukçuluğu için 25 Ocak – 26 Şubat 2016 tarihlerinde; et ve süt ürünlerinin, meyve ve sebze ile su ürünlerinin işlenmesi ve pazarlanmasına yönelik yatırımlar için 29 Şubat - 25 Mart 2016 tarihlerinde; arıcılık, bitkisel üretim, yerel ürünler, kırsal turizm, kültür balıkçılığı, makine parkları ve yenilenebilir enerji alanlarına yönelik yatırmalarda ise 28 Mart - 22 Nisan 2016 tarihlerinde kabul edilecek.

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.