Ramazan'da Sigaradan Kurtulabilirsiniz

Isparta Sağlık İl Müdürü Uzman Doktor Süleyman Önal, Ramazan'da, günün büyük bir bölümünde uzak kalınan sigaranın tamamen bırakabileceğini belirtti.

Yayınlanma:
Güncelleme: 12 Ağustos 2011 10:44
Ramazan'da Sigaradan Kurtulabilirsiniz

Isparta Sağlık İl Müdürü Uzman Doktor Süleyman Önal, Ramazan'da, günün büyük bir bölümünde uzak kalınan sigaranın tamamen bırakabileceğini belirterek, "Ramazan ayını sigarasız geçirmeyi başaranların özgüvenleri artar ve bırakma kararlılığını Ramazan ayı sonunda da sürdürebilirler" dedi.

Süleyman Önal, yaptığı açıklamada, sigara tiryakileri için oruç tutmanın daha zor olduğunu belirtti. Oruç tutan sigara tiryakilerinin gün içinde sürekli gergin, hoşgörüsüz, sinirli, mutsuz ve konsantrasyon güçlüğü çekmelerinin en önemli sebebinin nikotin yoksunluğu olduğunu dile getiren Önal, kan şekerinin düşmesi, kahve gibi kafein içeren maddelerden yoksun kalınmasının da bu gerginliği artıracağını ve şiddetli baş ağrılarına sebep olabileceğini söyledi.

Önal, tüm gün oruçluyken aniden sigara içilmeye başlanmasının kişinin kan basıncında ve kalp hızında ani yükselmeye neden olacağını, kalp krizi ve beyin kanaması riskini önemli düzeyde artıracağına dikkati çekti.

Sigaranın içerdiği 4 binin üzerindeki kanserojen maddeden uzak kalmanın vücudun temizlenmesi için çok faydalı olduğuna işaret eden Önal, şunları kaydetti:

"Sigaranın bırakılmasının ardından ilk 24 saatte kan basıncı ve kalp atım hızı bazal düzeylere geri döner. İlk haftanın sonundan itibaren damak tadımız yerine gelir ve nefesimiz rahatlar. Kişiler, nikotin bağımlılık derecesine göre değişmekle birlikte genellikle ilk 6-8 saat içinde sigara arayışına girer. Bu istek sigarasız kalındığı süre uzadıkça giderek artar ve nikotin yoksunluk semptomları kendini göstermeye başlar. "

Önal, sigarayı hazırlıksız, aniden bırakmanın son derece güç olacağını belirterek, sigarayı bırakma kararlılığı gösterenlere, bu durumu çevreleriyle paylaşarak sosyal destek almalarını önerdi. Önal, kahve ile sigara içme alışkanlığına sahip kişilere, kahve yerine ıhlamur veya meyve çayı içmelerini tavsiye etti.

İsteyen herkesin doğru motivasyonla sigaradan kurtulabileceklerini aktaran Önal, bu konuda değişik tedavi yöntemlerinin bulunduğunu bildirdi.

Önal, Ramazan'da, günün büyük bir bölümünde uzak kalınan sigaranın tamamen bırakabileceğini belirterek, "Bir ay boyunca bu öldürücü alışkanlıktan uzak kalmayı deneyebilirsiniz. Ramazan ayını sigarasız geçirmeyi başaranların özgüvenleri artar ve bırakma kararlılığını Ramazan ayı sonunda da sürdürebilirler" dedi.

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
3 Yorum