Recep Özel'in Teklifinde Uzlaşı Sağlandı

Alt komisyon üyesi AK Parti Isparta Milletvekili Recep Özel, CMK’nın 109.maddesinde düzenlenen, adli kontrol sisteminin hangi koşullarda uygulanabileceği..

Yayınlanma:
Güncelleme: 11 Mayıs 2012 12:12
Recep Özel'in Teklifinde Uzlaşı Sağlandı

Alt komisyon üyesi AK Parti Isparta Milletvekili Recep Özel, CMK’nın 109.maddesinde düzenlenen, adli kontrol sisteminin hangi koşullarda uygulanabileceği ve adli kontrol sistemi çerçevesinde tutuksuz yargılanan kişilerin hangi koşulları yerine getirmeleri gerektiğine ilişkin hükümlerde değişiklik yapılması konusunda uzlaştıklarını açıkladı.

109.maddeye göre üst sınırı 3 yıl olan hapis cezasıyla yargılanan kişilerin ancak adli kontrol sisteminden yararlanıp tutuksuz yargılanmaları mümkün iken, hükümet üst sınırı 5 yıla çıkarmaya hazırlandı. Ancak komisyonda tutuklu vekillerin durumu da dikkate alınarak CHP’nin teklifini AK Parti’nin de kabul etmesiyle üst sınır tümden kaldırıldı. Böylece kişiler 30 yılla da yargılansa, hâkim takdir ederse tutuksuz ancak adli kontrol sisteminin gerekliliklerini yerine getirerek “dışarıda” yargılanabilecek.

‘HAKİME YENİ ENSTRÜMAN’
AK Parti Milletvekili Recep Özel, üst sınırı kaldırarak hâkimlere tutuksuz yargılama kararları verebilmeleri için yeni bir enstrüman sunduklarını söyledi. Bunun tutuklu milletvekilleriyle ilgili tutuksuz yargılama kararı verilmesini sağlayabileceğini kaydeden Özel, “Hâkim takdiri geçerlidir. Ama burada daha önceden üst sınır 3 yıl olduğu için daha yüksek cezalarla yargılananlarda bu uygulanamıyordu. Şimdi sınırlama kaldırılmış olacak” dedi.

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum