Rejim Değişiyor Diyerek Kafa Bulandırıyorlar

Rejim Değişiyor Diyerek Kafa Bulandırıyorlar

Yayınlanma:
Güncelleme: 30 Mart 2017 20:22
Rejim Değişiyor Diyerek Kafa Bulandırıyorlar

Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’nde rejim değişikliği tartışmalarına değinen AK Parti İl Başkanı Osman Zabun, bir rejimin adının Cumhuriyet olmasının çok önemli olmadığını belirterek, “Önemli olan Cumhuriyet kavramının altını nasıl doldurduğunuzdur” diye konuştu.

AK Parti İl Başkanı Osman Zabun, Birebir Programının özel yayınına katıldı. Programda 16 Nisan’da yapılacak 18 maddelik anayasa değişikliği paketinin içeriği hakkında bilgi veren Zabun, Cumhuriyet ile ilgili çarpıcı değerlendirmelerde bulundu. Rejimin adının Cumhuriyet olmasının önemli olmadığını belirten Zabun, önemli şeyin Cumhuriyetin altının doldurulması olduğunu söyledi.

CUMHURBAŞKANLIĞI HÜKÜMET MODELİNDE CUMHURİYET DAHA GÜÇLÜ OLACAK

Zabun, “Bir rejimin adının Cumhuriyet olması çok önemli değil. İran’ın adı İran İslam Cumhuriyeti. Adında cumhuriyet olunca orada demokrasi mi var? Çin Halk Cumhuriyeti. Adında Cumhuriyet var. Adında cumhuriyet olunca demokratik mi olmuş, oluyor. Önemli olan Cumhuriyet kavramının altını nasıl doldurduğunuz. Türkiye Cumhuriyet Devleti’nin altının nasıl doldurulduğu önemlidir. Biz bugün daha demokratik sistem getiriyoruz ve Cumhuriyetimizi güçlendiriyoruz. Başkanlık sistemi Cumhuriyet rejiminin altında yönetim şekliyle ilgili bir tercih meselesidir. Cumhurbaşkanlığı hükümet modelinde Cumhuriyet daha güçlü olacak. Vatandaş iradesin daha kısa yoldan sonuca ulaşacak. Hem cumhuriyetimizi güçlü tutacağız hem de demokrasimizi güçlendireceğiz” şeklinde konuştu.

1923’TE BU ÜLKE CUMHURİYETİ SEÇMİŞTİR, KİMSENİN RAHATSIZLIĞI YOK

Cumhuriyet’le ilgili herhangi bir sorunlarının olmadığını değinen İl Başkanı Zabun, şunları söyledi: “Sayın başbakanımızın da ifade ettiği gibi bizim Cumhuriyet’le herhangi bir sorunumuz yok. Bu ülkede kimsenin Cumhuriyetle ilgili bir sıkıntısı yok. Cumhuriyetle ilgili herhangi birisinin spekülatif bir yaklaşımı söz konusu olursa önünde en net duracak şekilde duracak kadro da biziz. 1923’te bu ülke Cumhuriyeti seçmiştir, bu konuda kimsenin rahatsızlığı söz konusu değildir.

REJİM DEĞİŞİYOR DİYEREK MİLLETİN KAFASINI BULANDIRMAK İSTİYORLAR                        

1921 anayasası ve 1924 anayasası parlamenter sistem değildir. Meclis hükümet sistemi vardır.

Bu yapılan değişiklik yönetim sistemiyle ilgili yapılan bir değişikliktir. Rejimle ilgili herhangi bir değişiklik söz konusu değildir. Burada kimsenin tereddüttü olmasın. Rejim değişiyor diyerek milletin kafasını bulandırmak istiyorlar. 

DÜNYADA 2 DEMOKRATİK REJİM OLDUĞU VARSAYILIR

Bugün dünyadaki tüm siyasi otoriterlerin ortaya koyduğu temel yaklaşım şudur; dünyada 2 tane demokratik rejim olduğu varsayılır. Bunlardan birisi parlamenter sistemdir. İkiye ayıranlar başkanlık sistemidir. Üçe ayıranlar yarı başkanlığı da ayrı bir sistem olarak kabul eder.

BAŞKANLIK SİSTEMİ DAHA DEMOKRATİKTİR

Özünde başkanlık sisteminin genel kurallarını muhafaza edersiniz. Ama tali konularında bir takım düzenlemeler yapabilirsiniz. Sayın cumhurbaşkanımız ilk kez gündeme getirdiğinde kendimize uygun bir modelle çıkalım dedi. Amerika Birleşik Devletleri’nde başkanlık sistemi var. Ama ABD’de başkanlık sistemi doğrudan doğruya başkan seçimi yapılmaz. Vatandaş önce delegeleri seçer, delegeler başkanı seçer. Ama biz de doğrudan doğruya halk tarafından seçer. Hangisi daha demokratiktir sorusuna verilen cevap başkanlık sistemi daha demokratiktir diye ifade edilir.”

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum