Rota Virüsü Çocukları Hasta Ediyor

Isparta'da son günlerde çocuklarda ishal, kusma ve halsizlik şikayetleriyle Doğum ve Çocuk Hastanesi'ne başvurularda ciddi artış yaşandı.

Yayınlanma:
Güncelleme: 30 Aralık 2011 11:48
Rota Virüsü Çocukları Hasta Ediyor

Isparta Kadın Doğum ve Çocuk Hastaneleri Hastanesi'nde son gün-lerde, ishal, öksürük, kusma, ateş, halsizlik gibi şikâyetlerle başvuran çocuk hastaların sayısında yaşanan artış endişeye neden oldu.

Yüreklere su serpen açıklama Isparta Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları Hastanesi Başhekimi Op. Dr. Mustafa Çelik'ten geldi. Çelik, bu tür şikayetlerin tam bu dönemde arttığına dikkat çekerek bunun mevsimsel bir hastalık dönemi olduğunu söyledi, içme suyundan kaynaklanan ya da salgın bir durumun söz konusu olmadığını kaydeden Çelik, "Bu zamanlarda dönemsel enfeksiyonlarda artış olması normal. Kesinlikle korkacak bir durum yok. Beklediğimiz bir du¬rum ve tedbirlerimizi almış durumdayız" dedi.

MEVSİMSEL HASTALIK

Çelik, kış aylarında ortaya çıkan dönemsel enfeksiyonların özellikle çocukları çok etkilediğini buna bağlı özellikle üst ve alt solunum yolu hastalıkları ile gastroenterit denilen sindirim sistemi enfeksiyonlarında ciddi bir artış yaşanmakta olduğunu belirten Çelik, "Bu durum kesinlikle salgın gibi algılanmamalı. Her yıl bu dönemlerde bu artışlar yaşanır. Özellikle virüs dediğimiz mikroorganizmalar bu enfeksiyonlara sebebiyet vermektedir. Buna bağlı da solunum yolları ve sindirim sistemi enfeksiyonları olmaktadır. Ailelerin çocuklarını çok kalabalık yerlerden uzak tutmasını, yiyecek ve içeceklerin temizliğinde ve kişisel hijyen konusuna önem vermeleri gerektiğini belirtti. Ayrıca aileler doktorun tavsiye ettiği ilaçlar dışında başka ilaçlar kullanmamalıdır. Bunların fayda yerine zarar verebileceği unutulmamalıdır" dedi.

ROTAVİRÜS'E DİKKAT

Başhekim Çelik, rotavirus enfeksiyonuna dikkat çekti. Mikroorganizmalardan rotavirus denilen virüsün ishal ve kusma ile seyreden hastalığa neden olduğunu ileten Çelik," Bu enfeksiyon dünyada en sık ishal nedeni olan virüstür. Bağırsakları enfekte ederek o kişilerin dışkıları ile de diğer insanlara bulaşmaktadır. Rotavirus enfeksiyonları genellikle ateş ve kusma ile başlar ve ishal ile devam eder. İshal bazı hastalarda hafif seyrederken bazı hastalarda ciddi sıvı kayıpları nedeniyle hastaneye yatış gerekebilir. Hastaneye yatış gerektiren ishal vakalarında da en sık etken rotavirüstür. Çoğu hastada ishal 3-9 gün sürer. Hastanın klinik özellikleri ve enfeksiyonun zamanı (ülkemizde kış ayları) hekim için uyarıcıdır. Ayrıca hastanın dışkısından yapılan bazı testlerle Rotavirus varlığı gösterilebilir" diye konuştu.

ÇOCUKLARINIZA SIVI VERİN

Tüm çocuklar 5 yaşına kadar en az bir kez rotavirus ile enfekte olduklarına dikkat çeken Çelik," Ağır ishal ve sıvı kaybı özellikle 3-35 ay arasındaki yaş gruplarında görülmektedir. Bir çocuk birkaç kez rotavirus enfeksiyonu geçirebilir. Daha büyük çocuklarda küçük çocuk ve bebeklerden virüsü alarak enfekte olabilirler. Hastalığı düzeltmek için etkin bir ilaç tedavisi yoktur. Diğer viral enfeksiyonlar gibi antibiyotik tedavisi ile düzelmez. En etkili tedavi hasta çocukların ve bebeklerin sıvı alımını sağlamaktır" şeklinde konuştu.

EN ETKİLİ KORUNMA YOLU AŞI

Aşı dışında etkili bir korunma yolu olmadığına dikkat çeken Çelik, "Sabunla el yıkama virüsü öldürmez ancak enfeksiyonun yayılmasını azaltır. Tuvaletten çıktıktan ve bebeklerin bezlerini değiştirdikten sonra el yıkamaya dikkat edilmelidir."

Demokrat

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.