Rus Asıllı 2 Pedagog Lavanta Bahçesinde Buluştu

Rus Asıllı 2 Pedagog Lavanta Bahçesinde Buluştu

Yayınlanma:
Güncelleme: 13 Temmuz 2020 17:08
Rus Asıllı 2 Pedagog Lavanta Bahçesinde Buluştu

Türkiye’de uzun yıllar yaşayan, Moskova Devlet Üniversitesi Koreografı Pedagojik Bölümünden mezun olan Bale hocası Nataliya Gorelova ve Rusya Federasyonu Krasnoyarsk Devlet Opera ve Balesinden Anna Eriş, ‘ klasik bale sanatını’’ Türk çocuklara aktaran 2 pedagog lavanta bahçesinde buluştular .

Isparta’da 13 yıldır yaşayan ve Nataliya Gorelova Bale Sanat Merkezi kurucusu Nataliya Gorelova, Türkiye ve Isparta’daki sanat anlayışını değerlendirdi. Nataliya Gorelova, Türkiye’de ağır akademik sanatların önünde engeller olduğunu kaydetti.

Nataliya Goroleva “Beni rahatsız eden bazı şeyler var. Türkiye’de ağır akademik sanatların önünde engeller var. Daha basit düşünülüyor ne yazık ki. Yurt dışında her yerde, her zaman akademik sıfatları alanlar iş yapıyorlar. Ama burada, insanlar kafasına göre kendilerine sıfat koyuyorlar. En acısı da bunun bir yaptırımı yok. Velilerde bu konuda oldukça bilinçsiz. Örneğin birisi kafasına göre çıkıp ben yönetmenim diyebilir mi? Elbette diyemez. Bunun kıstasları var. O kıstasları yerine getirmek zorunda. Akademik olarak da, pratik olarak da bu kıstasları yerine getirebilenler ancak ben yönetmenim diyebilir. Ben koreografım. Önce bale okudum, ardından koreografi okudum. Sonra pedagoji. Bunun eğitimi bambaşka bir şey. Bale yapmak farklı, bale eğitimi vermek farklı. İzlediğin bir dansı kağıda dökebilmen lazım. Bu tıpkı müzikteki notalar gibi” dedi.

Bale eğitiminde her çocuğun farklı eğilimleri olduğunu da belirten Nataliya Gorelova “Her çocukta özel yaklaşımlar olmalı. Çünkü, çocukların anatomileri farklı. Sıradan kişilerin yetiştirmeye çalıştıkları çocuklar ne yazık ki boşuna vakit kaybediyorlar. Türkiye genelinde bu işi akademik düzeyde yapan dokuz kişiden biriyim ben. Ailelerin bu anlamda bilinçlenmesi lazım.

Yeni dönem kayıtlarımızı alıyoruz. Eğer çocuklarına gerçekten akademik anlamda bale eğitimi düşünen aileler varsa, çocuklarını eğitimsiz ellere teslim etmesinler. Bütün dansların temelinde bale var. Yıllarca emek verip çalışmalardan fırsat bulamayıp maalesef Türkiye’nin ve Isparta’nın zarafet simgesi lavanta bahçeleri ilk defa görmüş bulunuyoruz. buraya gelip fırsat yaratabildim için çok mutluyum, ortam çok güzel ve utanarak söylüyorum ki bana çok yanın olan bölgesidir ancak yeni fırsat bulup gelebildim. değerli meslektaşlarımla çok nadir olup yüz yüze görüşebilme ve böyle güzelliklere şahit olma şansı buldum için mutuyum” diye konuştu.

Rusya Federasyonu Krasnoyarsk Devlet Opera ve Balesinden Anna Eriş ise, Muğla’nın Marmaris ilçesinde Rus Derneği Birliğiyle Ve Marmaris Koda Akademisinde yıllarca faaliyet gösterdiğini bildirdi.

Anna Eriş “Burada bulunmaktan çok mutluyum ve değerli meslektaşımla planlı fırsat bulup görüştük, lavanta güzelliğin kokusunu yaşamış olduk. Marmaris’te bale çalışmaları devam etmektedir ve işimden ve gelen velilerimden çok mutluyum. Şanslıyım ki karışık ailelerin çocukları var ve Rus anneler sanatı derinden bilip büyük zorluklarla karşılamıyorum bölge olarak . Her meslektaşımda bu şansı yok maalesef. Mutlu olduğunu bir konu ise ileride bazı projeler ile karşınıza çıkacağız dedi. Zor bir pandemi süresini atlatabildik ve Türkiye’de Yıllarca yaptığımız gibi bu sanatı en kaliteli şekilde geliştirmeye ve çocukları en iyi yerlere getirebilmeye devam edeceğiz. Türkiye geneli en değerli , bilgili ve kendi dalında yüksek lisans sahibi meslektaşlarıma önümüzdeki günleri harika bir proje ile karşınıza çıkacağız. Tüm akademik sanat severlere merak uyandıran Türkiye’de ayrı şehirlerin bölgelerde en değerli hocaların yazdığı röportajlar, ve tüm hakkında ki haberler takip etmiş olacaksınız. Bu şekilde hiç bir zaman çocuklarınızı bilinçsiz eğitim almalarını istemeyecekler “ diye konuştu.

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.