S. Sadi Bilgiç: 'Kriz Dalgası İle Karşıkarşıyayız'

AK Parti Isparta Milletvekili Süreyya Sadi Bilgiç, Türkiye’de korku ve endişe yaratan global krizi Gülkent’e değerlendirdi.

Yayınlanma:
S. Sadi Bilgiç: 'Kriz Dalgası İle Karşıkarşıyayız'

AK Parti Isparta Milletvekili Süreyya Sadi Bilgiç, Türkiye’de korku ve endişe yaratan global krizi Gülkent’e değerlendirdi. 2008 yılında dünyada global bir krizin yaşandığını hatırlatan Milletvekili Bilgiç, “Şu anda ekonomide yaşanan çalkantıda kriz değil. 2008’in yeni bir dalgası” ifadelerini kullandı.

Yeni dalgadan Türkiye’nin etkilenmeyeceğini ileri süren Milletvekili Bilgiç, Artık hükümetimiz kendisini koruyabilecek güce sahiptir. Kimse kriz çığırtkanlığına soyunmamalı. Herkes rahat olsun” dedi.

Bilgiç, sözlerini şöyle sürdürdü: “2008 yılında 1929 ekonomik buhranından daha kötü bir global kriz yaşandı. O dönemde de Türkiye ekonomisinin bundan etkilenmeyeceğini söylemiştik. Neticede böyle oldu. 2009-2010 yıllarında Türkiye ekonomisi, çalkantılara rağmen ayakta durmayı başarmıştır. Kamu yatırımları bakımından musluklar kısılmadan daha da artırıldı. Reel sektör rahatlatıldı. İstihdama katkı sağlayacak tedbirler uygulandı. Finans sektörü biraz gecikmeli tepki vermesi nedeniyle piyasadaki esnaf ve sanayici biraz sıkıntı yaşadı. Ama buna rağmen Türkiye Cumhuriyeti ekonomisi bu krizden etkilenmedi. O gün yaşanan buz dağının sadece bir parçasıydı. Bu krizden İtalya’nın nasıl etkilendiğini gördük. Yunanistan’ın hali ortada. Borç stokumuzun fazla olduğu yönünde eleştiriliyoruz. Borç stokumuz yüzde 73 oranından yüzde 40’lara kadar çekildi. Borçlarımızın kalitesi arttı. Vade uzadı, faizler düşürüldü.

Türkiye’nin kredi notu artırıldı. Bu yaşanan yeni bir kriz değil. 2008’de başlayan global krizinin yeni bir dalgası ile karşı karşıyayız. Ekonomi kurmaylarımız toplandı, tedbirlerini aldı. Ülkemiz daha güçlü. Finans kuruluşlarımız geçmişten daha güçlü. Bu kriz Türkiye’ye büyük etkisi olmadan geçecektir. Tabi şunu söyleyemeyiz. ‘Dünyayı sarsan böylesine bir krizden hiç etkilenmeyiz’ Böyle bir şey söz konusu değildir. Şahsi görüşüm bizim ihracat yaptığımı ülkelerdeki krizin boyutları nedeniyle dış ticaretimiz etkilenecektir. Ama bununda tedbirleri alındı.

Eskiden Türkiye’nin ihracatının yüzde 80’i Avrupa ülkeleriydi. Ancak şimdi ihracatımızı değişik pazarlara kanalize ettik. Bu yüzden en az etki ile bu durumu atlatacağımızı düşünüyorum. Doların artışı bugünün işi değil. Altındaki artış da 3-4 ay daha sürecek ve normale dönecektir. Dolar 1.55-1.65 seviyesine düşecek, hem ihracatçılar hem de ithalatçılar rahatlayacaktır. Artık TC Hükümeti kendisini koruyabilecek güce sahiptir. Kimse kriz çığırtkanlığına soyunmamalı. Herkes rahat olsun.”


Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum